Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen hafta güneşin varlığı baharı fazlasıyla hissettirse de hava soğudu, hatta soğumaya devam edecek. Hava durumundaki bu dengesizlik, vücudun enerji dengesini bozuyor. Doğanın bir parçası olan metabolizmamız bu değişimlere ayak uydurabilmek için gayret gösteriyor.

Böyle günlerde halsizlik, yorgunluk hissediyor ve uykunuzu alamıyor olabilirsiniz. Bu yazımda sizlere hem bahar yorgunluğunu atmanızı sağlayacak hem de vücudunuzu yaza hazırlayacak öneriler vermek istedim.

1. Sentetik yerine pamuklu kumaşlardan üretilen giysiler tercih edin. Terleme, metabolizmanın ve havadaki elektrik yükünün dengelenmesi için vücuda yardım eder.

Haberin Devamı

2. Özellikle B ve C vitaminleri, magnezyum ve potasyum bakımından yeterli beslenin.

3. Günlük içilen su miktarını 3 litre civarında tutun, ısınan hava vücudun su ihtiyacını artırır.

4. Açık havada yürüyüş, fiziksel ve ruh sağlımıza iyi gelir. Uzun yürüyüşlere çıkamıyorsanız, sabah kalkınca odanızı havalandırıp, oksijenle dolmasını sağlayın. Bu arada gevşeme egzersizleri yaparak dolaşım sisteminizi harekete geçirebilirsiniz

5. Stresle baş etmeyi öğrenmeye çalışın ve vücudunuza iyi bakın. Yoğun egzersiz sevmiyorsanız yoga, pilates veya masajı deneyin. Düzenli kan şekeri seviyesi, depresyon ve yorgunlukla mücadelede ilaç gibidir.

6. Hem kilonuzu hem de bel çevrenizi kontrol etmek için rafine edilmemiş tam tahıl ürünleri, kepekli pirinç, bulgur, tam buğday ekmeği, kurubaklagiller gibi lifli besinleri tercih edin.

7. Sofrada oturarak, küçük lokmalar halinde, yavaş yavaş çiğneyerek, tadına vararak ve hissederek yemek yemeye özen gösterin.

8. İyi ve kaliteli uyku çekin. Sigara ve alkolden mümkün olduğunca uzak durun.

Liften zengin beslenin

Son zamanlarda ‘bağışıklık sisteminin unutulan organı’ olarak adlandırılan bağırsaklarla ilgili araştırmalar çoğalıyor. Sağlıklı bir beden ve bağışıklık sistemi, sağlıklı bağırsaklardan geçiyor. Lifli beslenmek de bağırsak sağlığı için çok büyük önem taşıyor.

Özellikle çözünemeyen lif; kabızlık, diğer bağırsak hastalıkları ve sindirim bozukluklarında hem etkili hem de koruyucu. Çözünemeyen lifler, bağırsakların ‘boşaltımını’ kolaylaştırır. Bu besinsel liflerin tüketimi arttıkça dışkı miktarı da artar. Sonuç, vücutta daha hızlı bir yolculuk ve daha fazla normal bağırsak hareketidir.

Haberin Devamı

Tam tahıllı ekmek veya esmer pirinç gibi yiyecekler, çözünemeyen lifler için iyi birer kaynaktır. Sebze ve meyveler de besinsel lifin en iyi kaynakları arasında.

Lifli besinlerle yaza daha formda girebilirsiniz. Bu gıdaların genel olarak çiğneme süresi uzundur ve dolayısıyla aldığınız enerjinin bir kısmını onları çiğnerken harcarsınız. Bir besinin lif içeriği ne kadar yüksekse, kalorisi de o kadar azdır. Çünkü lif, kompleks bir karbonhidrat olmasına rağmen vücudumuzda sindirilemediği için enerjisi sıfır kabul edilir.

Ayrıca yüksek lif içeriğine sahip besinler, mide ve bağırsak sisteminde diğerlerine göre daha uzun süre kaldıkları için tokluk hissi de daha uzun sürer. Diğer besin öğeleri ve lif bakımından dengeli menüyle bir sonraki öğüne kadar daha az acıkır, muhtemel bir kaçamağa da engel olursunuz.

Haberin Devamı

Yani lifli besinleri hayatınıza sokarak ve dengeli tüketerek hem bağırsak sağlığınızı koruyabilir, hem de yaza daha formda girebilirsiniz.

Bahar detoks içeceği

Malzemeler :

- Yarım kırmızı elma

- 1 adet kırmızı biber

- 1 adet ufak pancar

- 2 adet salatalık

- Yarım demet maydanoz

- Yarım limonun suyu

- 1 çay kaşığı toz zencefil

- Bol su

Hazırlanışı:

Bütün malzemleri katı meyve sıkacağından geçirin. Üzerine su veya maden suyu ekleyerek tüketin.