Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Omega-3 yağ asitlerini ve faydalarını daha önce köşemde yazmıştım. Kısaca hatırlatmam gerekirse; vücudumuz için sayısız faydaları olan Omega-3, bir yağ değil yağ asididir. Yapılan bilimsel çalışmalar bu asitlerin, koroner kalp hastalığı riskini azalttığını, şeker hastalıkları oranını düşürdüğünü, romatizmaya bağlı eklem ağrılarını azalttığını ve anksiyete ve kaygıyla da mücadele ettiğini ortaya koymuştur. Hayvansal besinlerden alacağınız Omega-3’ün bitkisel besinlere göre vücuttaki yararlanımı çok daha yüksektir.

Haberin Devamı

BALIK TÜKETİMİ VE IQ

Omega-3’ün ana besin kaynağı somon, hamsi ve uskumru gibi yağlı balıklardır. Seçtiğiniz balığın türü, pişirme yöntemi, varsa kullandığınız pişirme yağı ve süresi balıkta bulunan
Omega-3 yağ asidi profilini etkileyebilir. Izgara, buğulama ya da fırında balık, sağlıklı ve lezzetli bir seçim olacaktır.

Kışın tüketimi biraz daha artıyor, ama balık yaz-kış tüketilmesi gereken besinler arasında. Doğanın bizlere armağanı olan bu besini haftada 2-3 gün yemek, dışarıdan takviyeye gerek duymadan vücudumuza sayısız faydası olan Omega-3 yağ asitlerine olan ihtiyacımızı karşılamaya yeter. Her yaş grubu için bunların düzenli olarak tüketilmesi çok önemli. Ben de sizlerle son zamanlarda okuduğum yeni bir araştırmayı paylaşmak istedim.

BALIK TÜKETİMİ VE IQ

Düzenli balık tüketimi daha iyi uyku ve yüksek IQ ile bağlantılıdır

Pensilvanya Üniversitesi’nde yapılan ve aralık ayında Nature Dergisi’nde yayımlanan çalışmaya göre, haftada en az bir kez balık tüketen çocuklar, tüketmeyenlere göre daha iyi uyuyor ve IQ’ları dört puan daha yüksek.

Çalışma için, Çin’de yaşayan 9 ila 11 yaş arası 541 çocuk inceleniyor. ( Yüzde 54’ü erkek, yüzde 46’sı kız) Çocukların son bir ay içinde ne kadar sıklıkla balık tükettiği hakkında bir anket dolduruluyor; seçenekler ‘hiçbir zaman’ ve ‘haftada en az bir kez’ arasında değişiyor. IQ testinin Çin versiyonu alınıyor. Anne-babalar da daha sonra uyku süresi, gece uykusu veya gündüz uykusu sıklığı gibi konuları içeren standartlaştırılmış Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi’ni kullanarak uyku kalitesi hakkındaki soruları yanıtlıyor. Son olarak araştırmacılar, ebeveyn eğitimi, meslek, evlilik durumu ve evdeki çocuk sayısı gibi demografik bilgileri de kontrol ediyor.

Haberin Devamı

BALIK TÜKETİMİ VE IQ
Sonuçlara bakıldığında; haftalık balık tüketimi olan çocukların, ‘nadiren’ veya ‘hiç’ balık tüketmediğini söyleyenlere kıyasla, IQ sınavlarında 4.8 puan daha yüksek oldukları tespit edildi. ‘Bazen’ sıklığında balık tüketenler ise, 3.3 puan daha yüksek puan aldı. Buna ek olarak, artan balık tüketimi, daha az genel uyku bozukluğuyla ilişkilendirildi. Araştırmalar, balık tüketenlerin genel uyku kalitesinin daha iyi olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak bu çalışmada araştırmacılar, şu anki gözlemsel çalışmaya dayanarak balık tüketiminin daha iyi uyku kalitesi ve IQ ile ilişkili olabileceğini söylüyor ve bununla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurguluyor.

Çocukları erken yaşlarda balıkla tanıştırın

Çocukların düzenli balık tüketmesi ve onu sevmesi için küçük yaşlardan itibaren alıştırılması gerekir. Eğer kılçıksız ve çok ince doğranmış şekildeyse, ek besin döneminde 10’uncu aydan itibaren mevsimindeki balıkları tüketebilir. İki yaş itibariyle düzenli olarak balık tüketimine rahatlıkla devam edilebilir. Küçük yaşlarda balıkla tanışmayan çocuklar, ilerleyen dönemlerde tadına ve kokusuna karşı hassasiyet geliştirebiliyor ve alışık olmadıkları için tüketmek istemeyebiliyor.

Haberin Devamı

Ocak ayı özellikle bazı balıklar için daha bereketlidir. İstavrit, kefal, lüfer, hamsi, tekir ve uskumru gibi balıkları rahatlıkla tüketebilirsiniz. Tazeliğinden emin olmayı atlamayın.