Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Balkabağı dendiği zaman aklınıza ne geliyor? Kabaktan yapılan fenerler? Balkabağı pastası ya da tatlısı? Belki de bugüne kadar hiç tüketmediniz... Balkabağı, tüm bu kullanım alanlarından ve düşündüğünüzden çok daha fazlasını içeriyor. Kabuğundan, içine, sağlığa birçok faydası bulunuyor. Kış mevsiminin en güzel besinlerinden biri olan bu sebzeyi tüketmek için bir sebep bulamıyorsanız, bugünkü yazım fikrinizi değiştirebilir.

1- Kilo kaybına yardımcı olur:
Balkabağı lif bakımından zengin olup, sindirimi yavaşlatır. Bu özelliğinden dolayı daha tok hissetmenize yol açar. Bir bardak balkabağı püresi, ortalama üç gram kadar lif içerir. Ayrıca düşük kalorili bir besindir. 100 gramı, yaklaşık 25 kaloridir.

Haberin Devamı

2-Göz sağlığı için önemlidir:
Balkabağının parlak portakal renginde gizli olan bol miktardaki beta-karoten, vücutta A vitaminine dönüşür. Bu vitamin, göz sağlığı için çok önemlidir; retinanın ışığı absorbe etmesine ve işlemesine yardımcı olur.
100 gram kadar haşlanmış balkabağı, günlük A vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılar. Kataraktın önlenmesinde rol oynayan iki antioksidan olan lutein ve zeaksantin de içerir.

3-Bağışıklık sistemini destekler:
Hastalıkları önlemenin ve bağışıklık sisteminizi geliştirmenin bir yolunu mu arıyorsunuz? Balkabağı tüketmeyi deneyin! Bu meyve enfeksiyon, virüs ve enfeksiyöz hastalıklarla mücadele eder. Ayrıca soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklarda iyileşmeye yardımcı olan günlük C vitamini ihtiyacının karşılanmasına da yardım eder.

4-Cilt sağlığını korur:
Balkabağında bulunan beta-karotenin, güneşin kırışıklık oluşumuna yol açan UV ışınlarına karşı koruyucu etkisi vardır. Balkabağı tüketerek, daha genç görünebilirsiniz. Aynı zamanda kabağın pulpa (meyvenin etli kısmı) bölümü rahatlatıcı etkiye sahip, tamamen doğal harika bir yüz maskesi olarak kullanılabilir.

Balkabağın 6 faydası

5-Kanserle savaşmaya yardım eder:
Beta-karoten, gözleriniz ve cildiniz için mükemmel bir besindir, ancak tek faydası bu değildir. Araştırmalar, beta-karoten açısından zengin bir diyetle beslenen kişilerin, prostat ve akciğer kanseri dahil, bazı kanser türleri için daha düşük riske sahip olabileceğini gösteriyor.
A ve C vitaminleri, bir çeşit hücre savunma kadrosudur. Bunlar, hem antioksidandır hem de hücrelerde kansere neden olan serbest radikallere karşı kalkan görevi yapar.

Haberin Devamı

6-Diyabet tedavisine destek verir:
Bazı araştırmalar, balkabağının kan şekerini dengelediğini, glukoz toleransını iyileştirdiğini ve diyabet hastaları için uygun bir besin olduğunu gösteriyor. Eğer diyabetiniz varsa, yüksek lif ve antioksidan içeren balkabağını miktarına dikkat ederek tüketebilirsiniz.

Balkabaklı kış pudingi

Malzemeler:

- 1 su bardağı light süt
- 2 yemek kaşığı pekmez
- 1 yemek kaşığı yulaf kepeği
- 4 yemek kaşığı haşlanmış balkabağı
- 1 tatlı kaşığı vanilya
- 1 parça zencefil
- 1 parça tarçın

Yapılışı: 4-5 yemek kaşığı bal kabağı, 1 su bardağı süt, yulaf kepeği, vanilya, rendelenmiş zencefil ve tarçını, puding kıvamına gelene kadar pişirin. Ocağın altı kapanınca, üzerine pekmez ekleyerek karıştırın. Soğuduktan sonra bir süre buzdolabında bekletin. Üzerini mevsim meyveleri veya Hindistan ceviziyle süsleyerek servis edebilirsiniz.