Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

BAYRAM DETOKSU


Bayram sırasında normal kilosu olan bir kişi bile bir ila üç kilo alabilir. Bu nedenlerle, bayramdan sonra beslenme tarzınızda yapabileceğiniz bazı değişiklikler, sizi rahatlatabilir. Bunlardan biri, basit bir detoks diyeti yapmaktır. Bayramlar genelde yeme düzeninde büyük değişikliklere yol açar. Kurban etleri, mangal ve kavurmalar, sakatatlar, tatlılar, derken neredeyse tüm toksik etki yaratan besinleri vücudumuza almış oluruz. İşte bu nedenle bayram sonrası gerçek bir detoks yapmak sağlığımız açısından iyi olacaktır. Detoks, tüm toksinlerden arınma anlamına gelmektedir. Bu toksinleri ise temizleyen bir tek organımız vardır: Karaciğer. Yılda bir - iki kez detoks programı uygulamakla, karaciğerimize yardım etmiş oluruz.
Sonbahar, havaların hızlı değişimiyle birlikte bağışıklık sisteminin zayıf olduğu hastalık mevsimidir. Doğru hazırlanmış bir detoks programı bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir. Bu tür detoks programlarında kullanılacak meyve ve sebzeler önemlidir. Detoks programında sıvı alımı artırılmalıdır. Bu nedenle sıvı ihtiyacının bir kısmını sebze ve meyve sularından karşılamak gerekir. Zencefil, hindiba, rezene, kereviz vücuttan fazla suyun atılmasına yardım edebilir. Greyfurt, nar ve portakal suyu, içerdiği vitamin ve antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendirir.


Amaç kilo vermek olmamalı
Detoksta kilo kaybı olur. Ancak, detoks yaparken hedeflenen bu olmamalıdır. Çünkü hareketsiz yaşam ve toksinler vücudumuzda dolaşım sisteminin yavaşlaması, ödemler oluşmasına sebep olur. Aşırı şişkinlik, gaz, kabızlık problemi gibi şikayetler azaldığında kişi kendinde fark edilir bir incelme görebilir. Özellikle haftada en az üç kez yapılan egzersizle bu inceliğin kalıcılığı da sağlanabilir.
Normal beslenmeya aniden geçmeyin
Detokstan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, normal beslenme düzenine aniden geçilmemesidir. Programı takip eden ilk üç günde beslenme meyve-sebze ağırlıklı olmalıdır. Kırmızı et ve süt gibi proteinli gıdalar, diyete yavaş yavaş eklenmelidir.
Basit biri detoks mönüsü
Detoks diyeti için bir beslenme ve diyet uzmanından yardım alınmalıdır. Size uygun bir detoks programı, önce genel beslenme şeklinize göre bir diyet uzmanı tarafından hazırlamalıdır. Aşağıda (hekiminiz aksini tavsiye etmediği sürece), herkesin uygulayabileceği, basit bir mönü var.


KİMLER DETOKS YAPMALI?
Her gün en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketemeyenler.
Yeterli su içmeyen, yoğun alkol, şeker ve kafein tüketenler.
Stres yoğun çalışanlar ve sık seyahat edenler.
Ödem, gaz, şişkinlik şikayeti olanlar hareketsiz yaşam sürenler.


BUNLARI TÜKETMEK, DETOKS YAPMAKTIR
Ana prensip: Doğal beslenme
Sebze, meyveler ve suları
Probiyotik ürünler
Kuru baklagiller
Balık
Tam tahıl ürünleri
Haberin Devamı

DETOKSTA SU:
Ödemi azaltır.
Vücut ısısını dengeler.
Hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.
Dolaşım sistemini dengeler.
Stres ve sinirsel rahatsızlıkları yatıştırır.
Cildin toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
Böbreklerin çalışmasına yardımcı olur.

DETOKS ÇORBA
Yarım kilo brokoli, 1 domates, 2 soğan, 1 kabak, 2 yemek kaşığı bulgur, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 2 - 3 diş sarımsak, 1’er demet nane, maydanoz, dereotu, limon, pul biber, kimyon, karabiber, 2 bartak su ile pişirilip blendar’dan geçirilir.

SEBZE SUYU
Yarım kilo ıspanak, 2 kırmızı biber, 1 elma veya yarım nar, 1 pancar, 1 limon suyu taze sıkılıp sıkılıp içilecek.