Genelde büyüklerin evindeki bayram kahvaltısı ile başlayan ve bayram ziyaretleriyle devam eden bu güzel günlerde, tüm aile bir arada olduğu için sofralar her zamankinden çok daha çeşitli besinler içerir. Büyükannelerin börekleri, el yapımı tatlıları ve özel pişen yemekleri reddetmek, bazen büyüklere saygısızlık gibi de algılanmakta veya bu mazeretin arkasına sığınılarak aşırı yemek yenilebilmektedir. Bu
bayramın en büyük özelliği, ise tabi ki adı üstünde şeker ve tatlılar...
Böyle günlerde ‘Geleneksel yemeklerden vazgeçin doğru bir mesaj ve hedef değildir. Bayramda kilo almayacak şekilde dengeli, beslenmek ve her çeşit besinden küçük miktarlarda yemek en sağlıklı seçimdir önemli olan “neyi, ne kadar, nasıl ve ne zaman” tükettiğinizdir
Çocuklara dİkkat!Şeker bayramı, aslında en çok çocukların büyük heyecanla bekledikleri bir bayramdır. Yeni kıyafetler, bayram sabahı büyüklerin elini öptükten sonra heyecanla beklenen cep harçlıkları ve tabii ki kapı kapı gezerek şeker toplamak. Bu durum onlar için eğlenceli bir oyun aslında... Ama bir yandan da tehlike çanlarının çalıp da, sesinin duyulmadığı bir dönem!
Çocukların beslenmesi yetişkin beslenmesinden daha hassas bir konudur.
Özellikle büyüme ve gelişme döneminde, ağız ve diş sağlığı, beslenme alışkanlıklarından etkilenir. Aşırı şeker ve şekerli ürünler tüketilmesi, çocukların dişleri açısından sakıncalıdır. Bu durum mide ve bağırsak hassasiyetine de sebep olur.
Sürekli şeker ve şekerli ürünlerin tüketilmesi, çocukların açlık duygusuna engel olarak, ana yemeklerin ve aralarda olması gereken sağlıklı atıştırmaların reddedilmesine yol açar.
Çocukların sadece şeker ve çikolata yerine, sütlü tatlı ve meyve yemeleri sağlanabilirse, daha doğru bir yol çizmiş olunur.
Bunun için bayramdan önce çocuğunuz ile oturup konuşun ve ona şekerli gıda tüketiminin fazlasının zararlı olabildiğini anlatın. Sınırlı miktarda çikolata ve şekere müsaade edebileceğinizi söyleyin. Tamamen yasaklamayın. Çünkü bu durum, çocuğunuzun gizli gizli şeker veya çikolata yemesine sebep olabilir.
Büyükler dikkat!Sadece fiziksel açlığınızı giderecek kadar yiyin, disiplininizi kaybetmeyin. Bayram sofralarında geçirilen zamanın uzun olması, yenilen yemek miktarını da artırabilir, dikkat edin... Beraber yapılan sohbetlerin keyfini çıkarmaya çalışın.
Başlangıç yemeklerinde hafif salata ve zeytinyağlılar olmasına özen gösterin ve bol su için. Bayramı sadece yemek yeme eylemi olarak değil, sevdiklerinizi görmek, onları dinlemek ve sevginizi anlatmak için bir fırsat olarak değerlendirin.
Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyve tatlısı tercih edin, sütleçi kazandibi, ayva tatlısı, elma tatlısı, armut tatlısı,
Ana yemeklerinizi hazırlarken, fırınlama, buğulama, haşlama yöntemlerini kullanın, hayvani yağlardan ve yağlı etlerden uzak durun kızartma yöntemini tercih etmeyin
Ziyaretlerdeki çay ve kahve ikramlarına dikkat edilmelidir. Günlük içeceğiniz çay miktarı 3- 4 bardağı, kahve ise 2 fincanı geçmemelidir. Mümkünse bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Günde ortalama olarak 2 litre sıvı tüketmeyi de unutmayın
Bayram ziyaretlerinde yakın mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin.
Mide ve bağırsak problemlerine dikkat Özellikle bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak problemleri artar. Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketimidir. Bayramlar kalp hastalığı, şeker hastalığı olan kişiler için risklidir. Bu kişiler yine beslenmelerine özen göstermelidirler. İçerdikleri yoğun şeker ile vücudun boş bir enerji almasına neden olacağı için vücut ağırlığı ile ilgili problemleri olan kişilerde yine tüketimlerine dikkat etmelidirler. Çikolata ve tatlı tüketimi çocuklarda aşırı tüketim nedeniyle ishal ve kusmaya neden olabileceği için çocukların bu yiyecekleri tüketmelerine sınırlama getirilmelidir.
Şeker ve kalp hastaları Tansiyon, şeker hastalığı veya kalp damar hastalığı olan bireyler, ramazan bayramında yediklerine daha da çok dikkat etmeleri gerektiğini lütfen unutmasınlar. Özellikle tereyağı, katı margarin veya hayvansal yağlar kullanılmış yemeklerden uzak durmaları ve yedikleri et cinsine dikkat etmeleri önemli. Şeker hastası olanlar, meyveli tatlıları tatlandırıcı ile hazırlayabilir veya diyet pudingler kullanabilirler.