Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bayram, özellikle ‘kurban bayramı’ deyince aklımıza ne geliyor? Bayram temizliği, ziyaretler, tatil, seyahat, aile yemekleri. Bayramlar, gelenekleri kutlamak, sevgi ve keyif dolu anlar yaşamak için aile ve arkadaşları bir araya getirir. Bol bol güzel şeyler yemek ve içmek için bir fırsat yaratır. Tam da kilonuzu kontrol altına almıştınız ki... Çat kapı; bayram. Gel de ipin ucunu kaçırma...
Beslenme konusunda çok disiplinli insanlar bile bayram süresince çizgisinden sapmamak için büyük çaba göstermek zorunda kalabilir. Bu sizin için de geçerlidir benim için de geçerli; bu yüzden bayram süresince size her gün pratik öneriler verecek ve bazı hatırlatmalar yapacağım. Hayırlı bayramlar geçirmenizi dilerim.

Haberin Devamı

AŞIRI ET TÜKETMEYİN
Kurban bayramında ‘yemek’ deyince, tabii ki et (özellikle kurban eti) ilk aklımıza gelen gıda. Et önemli bir protein kaynağı olmakla birlikte içeriğinde doymuş yağları bulundurur. Aşırı miktarda tüketilmesi sonucu, kan yağlarının yükselmesi riski vardır. Kırmızı etin yapısında oldukça fazla miktarda demir bulunur. Aşırı tüketilmesi halinde alınan fazla demir nedeniyle, idrarla kalsiyum atımı gözlenebilir. Özellikle sadece et yiyerek hızlı kilo vermeye çalışanlarda, bu çok tipik bir yan etkidir.

PİŞİRME TEKNİKLERİ
Kavurmayı kuyruk yağ eklemeden yapın: Kurban bayramında çok fazla et yenilmesi, mideyi de olumsuz etkileyebilir: Bu noktada ete uygulanan pişirme teknikleri önemlidir. Sindirimi zor olduğu ve mide asidesini artırdığı için, mümkünse kavurma doğru bir teknik değildir. Özellikle kuyruk yağının kullanılmamasının öneririm. Kızartmadan da kaçınarak, haşlama ve ızgara yöntemlerini kullanmak iyi bir tercihtir. Etle yapılan yemeklerin hafif olması için kendi yağıyla pişirin, yağ eklemeyin lezzetin çok etkilenmediğini göreceksiniz.

ETLER KÖMÜRLEŞMESİN
Mangal veya diğer ızgara uygulamalarında etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Kömürleşme kanserojen maddeler açığa çıkmasına sebep olur. Ayrıca yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştıracak ve ısı etin iç kısmına ulaşamayacaktır.

Haberin Devamı

BAYRAMDA NASIL BESLENELiM
Etle birlikte sebze tüketin
Kırmızı et önemli bir demir kaynağıdır: Bu demirin vücut içinde kullanımını artırabilmek için C vitamini yönünden zengin besin kaynaklarını etle birlikte tüketmekte yarar vardır. Örneğin, uygun pişirme teknikleriyle yapılan eti bol miktarda yapılan limonlu bir yeşil salatayla birlikte tüketmeyi tercih edebiliriz.
Ayrıca, sindirimi zor olan etin yanında çok iyi posa kaynakları olan sebze ve meyve tüketilmesinin de faydası vardır. Kısaca, her zaman olduğu gibi renkli beslenmekte fayda var.

KIRMIZI?ET,?DEMİR?KAYNAĞIDIR
Demirin vücuttaki biyoyararlılığını artırabilmek için C vitamini yönünden zengin besinleri, etle birlikte tüketmek gerekir. Uygun tekniklerle pişirilen eti, bol miktarda limonlu yeşil salatayla yemeyi tercih edebiliriz.

SİNDİRİMİ EN ZOR?BESİN
Midesiyle ilgili sağlık problemleri olanların aşırı miktarda et tüketmesi sakıncalıdır. Et, lif içermediği için aşırı miktarda tüketmek, kabızlığa neden olur. Etle birlikte en iyi posa kaynakları olan sebze ve meyve tüketilmelidir.

Haberin Devamı

DİYABET, TANSİYON, KALP VE DAMAR HASTALARI DİKKATLİ OLMALI
Bu hastalıklardan biri veya birkaçı bulunan kişilerin beslenmelerine daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Doymuş yağların aşırı miktarlarda tüketimi kalp damar hastalıkları için oldukça sakıncalıdır.

KAVURMA VE KIZARTMA MİDEYE ZARAR VEREBİLİR
Ete uygulanan pişirme teknikleri çok önemlidir. Pişirme yöntemi olarak kavurma ve kızartma gibi sindirimi zor ve mide asidesini artıracak yöntemler tercih edilmemelidir.

ÖLÜM?SERTLİĞİ
Et bekledikçe oluşan asitlerin etkisiyle sertlik yavaş yavaş kaybolur. Etteki ölüm sertliğinin geçmesi hayvanın cinsine, etin beklediği ısı derecesine bağlıdır. Kümes hayvanlarının katılığı bir saatte geçer. Sığır ve koyun gibi hayvanlarda bu süre daha uzundur.