Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bu besinlerin 100 gramındaki kalori ve yağdan gelen kalori oranlarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

BAYRAMDA SAKATAT TÜKETiMiNE DiKKAT



Karaciğer, böbrek, yürek gibi sakatatlar yüksek miktarda yağ ve kolesterol içerir. Özellikle kurban bayramında bolca yenen bu besinlerin dikkatli tüketilmesi gerekiyor



Birkaç tavsiye -Eti pişirme yöntemi olarak kavurma ve kızartma gibi sindirimi zor, mide asidesini artıracak yöntemleri tercih etmeyin.
- C vitamini, demirin emilimini artırır. Uygun pişirme teknikleriyle yapılan eti, bol yeşil salatayla birlikte tüketin.
-Et, lif içeren bir yiyecek değildir. Aşırı miktarlarda tüketimi kabızlığa yol açabilir. Etin yanında en iyi posa kaynakları olan sebze ve meyveyi tercih edin.
-Etle yapılan yemeklerin hafif olması için kendi yağıyla pişirin, ilave yağ eklemeyin.
-Kuyruk yağını kavurma içinde kullanmayın.
-Kızartmadan kaçının, haşlama ve ızgarayı tercih edin. Sakatatların çok yüksek miktarda kolesterol içerdiğini unutmayın.
-Aşırı et ve şeker tüketip sebze ile meyveyi unutmayın.
-Izgarada etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştıracak ve ısı etin iç kısmına ulaşamayacaktır. Etler, kesinlikle çiğ veya az pişmiş tüketilmemeli.

Kurban kesiminde hijyen sorunları
Kesim yapılacak yerlerin zemininde su ve kanın birikmemesi sağlanmalı, aksi takdirde bakteri bulaşma riski artar. Ete temas eden bıçak ve satır gibi aletler temiz olmalı, kesim işini yapacak olan görevliler mutlaka kişisel temizliklerine özen göstermeli.
Gıdaları hazırlamaya başlamadan önce ellerinizi sıcak su ve sabunla yıkayın. Çiğ gıdaları hazırladıktan sonra pişmiş gıdalara dokunmadan önce ellerinizi yıkamalısınız.
Gıdalar kolayca kontamine olabildikleri için hazırlama aşamasında kullanılan bütün yüzeyler temiz tutulmalıdır. Zemin temizliğinde kullanılan bezler, el havlusu veya bulaşık kurulama havlusundan ayrı tutulmalıdır.
Yemek pişirmeden önce mutfakta kullandığınız aletleri, kapları, kesme tahtasını ve mutfak tezgahını sıcak sabunlu suyla yıkayıp durulayın. Gıdaları hazırlamak içinde temiz su kullanmak, içmek kadar önemlidir.