Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

BESLENME ÇANTALARINDAN BALI EKSiK ETMEYiN
Sabah kahvaltısının okul başarısındaki yeri büyük. Okula giden çocuk için doğanın bize sunduğu en doğal ve sağlıklı besinlerden biri olan bal, kahvaltının vazgeçilmezi olmalıdır. Özellikle proteinle tüketilmesini tavsiye ederim


Okullar açıldı. Çocuklar, dersler ve sınavlarla dolu yoğun bir döneme giriyor. Bu zorlu dönemde onların sağlıklı ve dengeli beslenmeleri büyük önem kazanıyor. Bir çalışmada 9-10 yaşlarında 2 bin 379 çocuk dokuz yıl boyunca takip edildi. Sonuç olarak kahvaltı yapanların daha fazla kalsiyumla lif aldığı ve bu çocuklarda obezite görülme riskinin düşük olduğu bildirildi.
Ayrıca beslenme ve yaşam alışkanlıkları daha düzenli oluyor. Kahvaltı edenlerin başarı oranı da yine etmeyenlere göre daha da yüksek. Özellikle kız çocuklar erkeklere göre kahvaltıyı daha fazla ihmal ediyor.

Haberin Devamı

Güçlü bağışıklık sistemi
Okul döneminde kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunan çocuklar vücut dirençlerinin düşmesiyle beraber soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara daha çabuk yakalanıyor. Yoğun sınav ve ders dönemlerinde yorgunluk, aşırı stres gibi nedenlerden ötürü çocukların vücut dirençlerinin düştüğü biliyoruz. Güçlü bağışıklık sistemi için A, C ve E vitaminlerinden yeteri kadar almak halsizliğe, yorgunluğa karşı daha dirençli olmayı sağlar.
A, C ve E vitaminlerinden faydalanabilmek için havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar, maydanoz, ıspanak, roka, tere ve turunçgiller, nar, elma, armut, kayısı, kivi gibi meyvelerin tüketilmesi gerekir.
B ve C vitaminleriyle folik asidin, demir, magnezyum, potasyum, selenyum ve çinkonun yorgunluk azaltıcı, enerji artırıcı etkileri de önemli. Bu yüzden bol miktarda balık ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin (ceviz, keten tohumu, semizotu) besinler de günlük beslenmede yer almalıdır.

Bağışıklık sistemi için bal
Vitamin, mineral, aminoasit, enzimler gibi pek çok yaşamsal maddeyi içeren bal, sindirimi kolaylaştırması, iştah açması ve gelişme bozukluklarında vücudun toparlanmasına yardımcı olması nedeniyle çocuk beslenmesinin vazgeçilmezidir. Yüksek mineral içeriği nedeniyle özellikle çam balı, çocuklarda demir eksikliğinin giderilmesine katkı sağlar. Balın içerdiği magnezyum damarlarda kanın pıhtılaşmasını önler ve stresin olumsuz etkilerinden korur.
Okul döneminde çocukların algılarını açık tutmalarına ve konsantrasyon sağlamalarına yardımcı olur. Ayrıca bağırsak mikroflorasının iyileşmesine olan etkileri nedeniyle okul döneminde çocuklarda sıkça görülen ishalin önlenmesine de yardımcı olur. Araştırmalarda bal tüketen çocukların büyüme ve gelişme hızlarının daha iyi olduğu tespit edilmiştir.

Haberin Devamı

Çocuklar ne kadar bal yemeli?
Balın tüketim miktarı önemli, çocukların kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi öneriliyor. Örneğin 20 kg. olan bir çocuğun, günde 20 gr. yani yaklaşık 1.5 yemek kaşığı ya da 3 tatlı kaşığı bal tüketmesi gelişimi için büyük fayda sağlıyor.
Çocuğunuzun beslenmesine balın eklenmesi
Balın süt ve süt ürünleriyle karıştırılması öksürükle boğaz hastalıklarına karşı bilinen en eski korunma yöntemlerinden biridir. Balın tatlı, sütünse yumuşatıcı özelliği güne dinç bir şekilde başlamanızı sağlar ve tokluk hissi verir. Sütü tatlandırmak amacıyla bal kullanılması çocukların hem bal hem de süt tüketimini kolaylaştırdığı için faydalıdır. Çocuklara yalnız süt yerine ballı süt içirilmesinin kansızlığı ve kabızlığı önlemeye katkı sağladığı ve sindirimi kolaylaştırdığı biliniyor.
İsviçre’de doktorlar, distropi, sinir sistemi ve akciğerlerle ilgili sorunu olan çocuklar için sütün özellikle balla tüketimini tavsiye ediyor. Ancak balın mineral içeriğinden daha fazla yararlanabilmeleri için çocuklara sütün haricinde de bal vermek gerekir. Bal tüketen çocukların büyüme ve gelişme hızlarının daha iyi olduğu biliniyor. Fakat 1 yaşını doldurmamış bebeklerin, bağışıklık ve sindirim sistemleri yetişkinlerinki kadar gelişmiş olmadığı için bal yemeleri önerilmiyor.



BALLI KAHVALTI ÖRNEKLERi
- 1 bardak süt + 1-2 yemek kaşığı bal + 1 meyve
- 1 tost + 1-2 yemek kaşığı bal
- 1 kase yoğurt + 1-2 yemek kaşığı bal + 3 ceviz + 1 çorba kaşığı yulaf
- 1 bardak süt + 2 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı tereyağı + 1-2 yemek kaşığı bal
- 1 bardak ıhlamur + 1-2 yemek kaşığı bal + peynirli poğaça
- 1 yumurta + 1 dilim ekmek + 4-5 zeytin + 1-2 yemek kaşığı bal
- 1 bardak süt + 1-2 yemek kaşığı bal + 1 dilim peynir + 1-2 dilim ekmek