Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Meme kanseri ve beslenmeyle ilgili bazı konular, doğru olmayan bir şekilde ağızdan ağıza yayılıyor. İşte bilinen bazı yanlışlar ve bilimsel gerçekler

Türkiye Meme Vakfı (Meva) bilgilerine göre Türkiye’de, meme kanseri, yüzde 24’lük oranla, kadınlarda en sık rastlanan 10 kanser türü arasında ilk sırada...
Son yıllarda, meme kanseri daha genç yaşlardaki kadınlarda görülmeye başladı. Dünyadaki her 9 kadından biri meme kanseri tehdidi altında...
Avrupa’da her yıl bir milyon kadın meme kanseri nedeniyle tedavi görüyor. Dünyada her 3 dakikada, bir kadın bu hastalığa yakalanıyor. Ne yazık ki, her 11 dakikada bir kadın da bu yüzden hayatını kaybediyor. Bazı bilimsel gerçekleri
paylaşmak istiyorum...

Haberin Devamı

YANLIŞ

1- Soyalı besinden kaçınmalı

So­ya­lı be­sin­le­rin gö­ğüs kan­se­ri­ne ya­ka­lan­ma ris­ki­ni ar­tır­dı­ğı­na yö­ne­lik yay­gın bir kor­ku ol­du­ğu, sos­yal araş­tır­ma­lar­la or­ta­ya çık­mış. Pe­ki doğ­ru mu? So­ya­lı be­sin­ler bir çe­şit ‘ös­tro­jen bit­ki­’ de­ni­len izof­la­von ba­kı­mın­dan zen­gin­dir. Ör­ne­ğin to­fu, Uzak­do­ğu­’da so­ya fa­sul­ye­si su­yu­nun fer­man­tas­yo­nun­dan el­de edi­len bir tür pey­nir ve­ya ül­ke­miz­de de kul­la­nı­lan eda­ma­me (ol­gun­laş­ma­mış so­ya fa­sul­ye­si) gi­bi tam ta­hıl­lı so­ya­lı be­sin­ler vü­cut­ta­ki ös­tro­je­nin do­la­şı­mı­nı hız­lan­dır­ma­ya­ca­ğı gi­bi gö­ğüs kan­se­ri ris­ki­nin art­ma­sı­na ya da nük­set­me­si­ne de tek ba­şı­na ne­den ol­maz.
So­ya­lı be­sin­le­ri se­vi­yor­sa­nız öl­çü­lü şe­kil­de tü­ket­me­ye özen gös­te­rin. Hiç­bir
be­si­n tek ba­şı­na suç­lu değildir.

YANLIŞ

2- Süt ürünleri riski artırır

Bu id­di­ayı des­tek­le­yen hiç­bir ka­nı­ta rast­lan­ma­mış­tır. Süt­lü gı­da­lar uy­gun por­si­yon­lar­da tü­ke­til­di­ğin­de ve bit­ki­sel kay­nak­lı be­sin­ler­le bir­leş­ti­ril­di­ğin­de or­ta­ya do­yu­ru­cu ye­mek­ler çı­ka­bi­lir: Sa­de yo­ğur­da ta­ze mey­ve­ler ve fın­dık ek­le­ye­bi­lir ya da sa­la­tanıza pey­nir ren­de­le­ye­bi­lir­si­niz.

YANLIŞ

3- Sebze ve meyve suyu mücadelede yardımcı

Haberin Devamı

Seb­ze ve mey­ve­ler lif ve an­ti­ok­si­dan içe­rik­le­ri ile vi­ta­min mi­ne­ral de­po­su ola­rak kan­ser ve pek çok has­ta­lı­ğa kar­şı ko­ru­yu­cu­dur. An­cak mey­ve­le­rin ve seb­ze­le­rin sa­de­ce su­yu­nu tü­ket­me­nin si­ze sağ­la­dı­ğı özel bir fay­dası yok­tur. Mey­ve ve seb­ze­nin ken­di­si­ni tü­ket­mek lif açı­sın­dan kıy­met­li­dir. Hat­ta aşı­rı mik­tar­da mey­ve-seb­ze su­yu tü­ket­mek gli­se­mik kon­tro­lü al­tüst ede­rek vü­cut­ta yağ­lan­ma­ya se­bep ola­bi­lir.

YANLIŞ

4- Kemoterapi sırasında bol kalori alınmalı

Meme kanseri uygulanan adjuvan tedavi sırasında kilo alınabilir. Bu dönemde aşırı kalori alımının bedeni güçlendireceği düşüncesi yanlıştır.
Fazla enerji alımı tam tersi vücutta yağlanmaya sebep olarak, göğüs kanserinin nüksetme riskini arttırabilir, aynı zamanda tip 2 şeker hastalığı ve kalp hastalıkları gibi diğer kronik hastalıklara da ev sahibi olabilir.
Tedavi döneminde duygu durumunda değişiklik, aktivite azlığı ve yorgunluk gibi etkenlerden dolayı tedavi boyunca kilo alınabilir, buna fazla yemek de dahil.
Sağlıklı vücut ağırlığında olan kişiler aynı kiloda kalmayı hedeflemelidir. Tedavi süresince kilo almış bir birey diyetisyenle çalışmalı ve uzun süreli zayıflama programı uygulamalı. Bireyi mutlu edecek bir diyet ve tıbbi olarak uygun bir fiziksel aktivite programı uygulamak tedavi süresince en doğrusudur.

Haberin Devamı

YANLIŞ

5- Ne yediğinizin önemi yok

Asla böyle düşünmeyin! Bireylerin iyi beslenme konusundan asla vazgeçmemesi gerekir. Beslenme göğüs kanseri teşhisi konulduktan sonra, önceden olduğundan çok daha fazla öneme sahiptir. Sağlıklı bir şekilde beslenmek enerjinizi, yaşam kalitenizi ve ruh halinizi canlandırır, kanserin yan etkilerini hafifletir, ek ilaç gereksinimlerini en aza indirir hatta kanserin nüksetme riskini bile azaltabilir.