Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Beslenmeyle ruhsal sağlık arasındaki bağ gerçek mi? Evet bu bir gerçek. Beslenme seçimlerinin fiziksel sağlığınız için önemini kanıtlayan bilgi zenginliği olunca, bilim insanları beslenme ve ruhsal sağlık ilişkisini daha derin araştırmaya ve keşfetmeye başladı.

2013’te kurulan Uluslararası Beslenme Psikiyatri Araştırmaları Derneği (ISNPR) ruhsal bozuklukların beslenmeyle tedavisi ve önlenmesi için çalışıyor.The Lancet Psikiyatri dergisi, beslenmenin ruhsal sağlığa etkisinin önemine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Beynimiz beslenmemize bağlı çalışır. La Fe Üniversitesi Hastanesi’ne göre beslenme, depresyon gibi ruhsal hastalıkların yayılmasında önemli bir faktör olabilir. Psikiyatride dengeli bir diyet diğer uzmanlıklar kadar önemlidir diye düşünülüyor.

Depresyon ve vitaminler

ISNPR son incelemesinde omega 3, amino asitler, B 12, folat, vitamin D, çinko, magnezyum ve demir gibi beynin sağlıklı çalışması için gerekli besin öğesi eksikliğinin akıl sağlığına etkisi olabileceğini bildiriyor.

Bilim insanları geleneksel terapiler kadar yoğun beslenme faktörleri de içeren tedaviler öneriyor. Araştırmalar depresyon şiddetinin ve süresinin gelişiminde beslenmenin rol oynadığını gösterdi. Depresyon başında ve süresince iştahsızlık, öğün atlama gibi kötü alışkanlıkların görülmesi bunu destekliyor.Hastalarda omega 3 gibi önemli mineral ve vitaminlerin eksiklikleri de görülüyor.

Çalışmalara göre amino asit takviyesiyle depresyon belirtileri azalabiliyor. Çünkü amino asitler iyi hissetmenizi sağlayan serotonin gibi hormonlara öncülük ediyor.

Beyin sağlığımız için


Çinko: Büyüme, gelişme ve üreme sisteminde önemli görevleri vardır. Metabolizmada etkilidir ve birçok enzimin yapısında yer alır. Diyetle veya fazla alkol tüketimiyle yetersizliğine

rastlanılabilir.

Hayvansal besin kaynaklarında daha fazla bulunur. En zengin kaynakları; kabuklu deniz ürünleri, et, tavuk, balık ve süttür.Diğerleri, peynir, tam taneli tahıllar ve kurubaklagillerdir.


Omega 3: Yiyeceklerle alınması gerekir. Omega 3, yağlı balıklarda, ceviz, badem, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Her yaş grubundaki bireyler yararlanmalıdır.

Haberin Devamı


D vitamini: Güneş vitamini olarak da adlandırılır çünkü vücut tarafından üretilen ve balık, yumurta, süt ürünleri gibi besinlerde de bulunan bir vitamindir. Sağlıklı ve çeşitli beslenmeyle bireyler, günde yaklaşık 100 - 150 IU D vitamini alabilir.


D vitamini yetersizliği belirlenmiş bireyde sadece besinlerle fayda pek mümkün olmaz. Mutlaka hekim önerisiyle destek gerekir. Çünkü vitamininin eksikliği kadar aşırı alımı da tehlikelidir.

Folik asit dönemleri

Folik asit içeriği yüksek besinlere ihtiyaç duyulan dönemler önemlidir. Gebelik başta olmak üzere bazı dönemlerde folik asit kontrolü ve takviyesi gerekir. Örneğin sinirlilik, huzursuzluk, unutkanlık, karışıklık veya zihinsel yorgunluk varsa beslenmenizde marul, ıspanak, kuşkonmaz, şalgam, dana ciğeri, maydanoz, lahana, brokoli, portakal, yeşillikler, karnabahar, pancar ve mercimek gibi folik asidin kaynaklarını artırın ve hekiminize danışın.