Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

PepsiCo Asya Pasifik Bölge Başkanı Ümran Beba, formda kalmak için ‘Pareto Prensibi’nden, yani ‘80 / 20 kuralı’ndan yararlanıyor. Beba, beslenmesinin yüzde 80’ini vücuda gerekli olan
ve doğru besinlere ayırıyor. Canının çektiği yiyecekleri de yüzde 20 oranında tüketiyor



Ümran Beba, PepsiCo Güneydoğu Avrupa Bölge Başkanlığı’nı sürdürürken 8 Şubat 2010’da Asya Pasifik Bölge Başkanlığı gö-revine atandı ve 18 ülkenin sorumluluğunu üstlendi. Siz bu röportajı okurken, Ümran Hanım Çin’e gitmek üzere son hazırlıklarını yapıyor olacak. Sevgili Beba’dan, iki çocuk, eş, iş, seyahatlerine rağmen bakımlı ve formda kalmanın sırlarını öğrendim. Beba’yı anlatan en doğru kelimeler: ‘Denge’ ve ‘Farkındalık’
Yaşamındaki davranış ve kararlarını belirlemesinde de ‘Pareto Prensibi’nden, yani ‘80 / 20 kuralından’ yararlanıyor.
Ben de işletme ve ekonomi okuyanların daha iyi bildiği bu sistemi yeni öğrendim. İtalyan ekonomisti Vilfredo Pareto tarafından keşfedilmiş ve bu konuda Richard Koch tarafından yazılmış ‘80 / 20 Yoluyla Yaşamak’ diye bir kitap varmış.


BESLENMEDE 80/20  KURALI
Başarılarınız gerçekten etkileyici. Beslenmeniz bu koşturmaca içinde ne halde?
Bizim gibi bir hayat yaşadığınız zaman programlı olmanız şart. Eskiden o kadar disiplinli değildim ama iki hamilelikten sonra beslenme düzeni, özellikle de kahvaltı benim için vazgeçilmez oldu. Klasik Türk kahvaltısını severim. Ama, tatlı bir kapanış istediğim için, biraz da bal yiyorum. En sevdiğim ikinci kah-valtı ise yulaf ezmesi ve light beyaz peyniri ezerek yaptığım karışım.

Diğer öğünleriniz nasıl?
Ofisteysem düzenli yerim. Dün dışarıdaydım ve kadınbudu köfte vardı. En sevdiğim yemeklerden. Bu durumda 80 / 20 kuralını uyguluyorum.

Nedir bu kural?
Vücuda gerekli olan, doğru besinleri yüzde 80 oranında tüketmek lazım. Yüzde 20’de ise mutlu olmak için, canımızın çektiklerini yiyebiliriz. Ben bunu işimde şöyle uyguluyorum: Enerji ve zamanımın yüzde 80’ini en önemli işlere, yüzde 20’sini de daha az önemli işlere ayırıyorum.

Haberin Devamı

Atıştırmalıklar yüzde 20’de
Sizin ürünleriniz günlük beslenmenizin neresinde duruyor?
Bizim atıştırmalıklarımız var, biliyorsunuz. Cipsler, içecekler gibi. Şimdi böyle baktığınız zaman, bunlar yenilmesi, içilmesi mutlaka gerekli ürünler statüsünde değil, ama arada keyif ve eğlence için, serinlemek için çok seviliyor. İşte bu ürünler yüzde 20’ye oturduğu zaman herhangi bir sıkıntı olmuyor. Çünkü, ben de aynı şeyi yapıyorum. Kahvaltıyla öğle yemeği arasında bir ara var. Hatta öğle yemeğinden sonra daha uzun bir ara oluyor. Arada bizim ürünlerden yiyorum. 35 gr’lık bir ürün yediğiniz zaman 150 kalori oluyor. Hatta yeni çıkaracağımız ürünleri çocuklara denettiriyorum.

Peki çocukların tahminleri tutuyor mu?
Eğer beğenirlerse, sürekli o çeşidi istiyorlar. O zaman anlıyorsunuz ki o ürün beğenilecek. Birkaç tane alıp bırakırlarsa, o ürünün o yaş grubunda tutmayacağını anlıyorsunuz.

Yeni bir görev, yeni bir coğrafya, 18 ülke kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
Evet, 18 ülke. Geniş bir coğrafya ve çok seyahat gerekebilir, ama bana bağlı oldukça güçlü bir ekip var. İlk üç ayım bu ülkeleri tanımakla geçecek. Yoğun bir seyahat programı olacak. Sonra, daha çok ihtiyaca göre bu seyahatleri düzenleyeceğim açıkçası. Bence, hafta sonu seyahat etmemek çok önemli. Hafta sonu mümkün olduğunca kendinize, ailenize zaman ayırmanız gerekir.

Düzenli spor yapıyorsunuz ama yapamadığınız gün pişmanlık olur mu?
Bence, o konuda ‘mükemmellik’ düşüncesini yıkmak gerekiyor. Çünkü, “Haftada beş gün spor yapacağım” dediğiniz zaman, öyle bir şey olmuyor. Gerçekçi değil. Onun için, gidebildiğim, yapabildiğim kadar yapıyorum.

Haberin Devamı

Vazgeçemediği üç lezzet
Yüzde 20’lik dilimde en çok neler var?
Yeni Bursa’dan geldiğim için Kemal Paşa tatlısı. Ama ben onu orada yemeği seviyorum. Burada hiç aramıyorum. İkincisi kadınbudu köfte. Üçüncü olarak da döner diyebilirim.

Hong Kong’a gidince ne olacak?
Sabah noodle soup (şehriye çorbası) içiyorlarmış. Gidince deneyeceğim. Çok sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Aslında, Çin mutfağı - kızartmaları bir kenara koyarsak- sağlıklı bir mutfak.

Uzun seyahatlerde uçakta nasıl zaman geçirirsiniz?
Birisiyle seyahat etmiyorsanız, tek başına olduğunuz, düşünebileceğiniz, hatta yazabileceğiniz iyi bir zaman. Kendinizle başbaşa kalıp, hayatla ilgili bazı sorgulamaları da yapabiliyorsunuz. 12 saatlik bir uçuş düşünmek için çok iyi bir fırsat.

Cipste 'iyi yağlar' kullanıyor
Hazır gıda ve meşrubat alanında dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan PepsiCo’nun kuruluşu Frito Lay, 2007’den bu yana cipslerde HOSO (High Oleic Sunflower Oil) kullanıyor. Doymamış yağ oranı çok yüksek olan HOSO (High Oleic Sunflower Oil) ‘iyi yağlar’ olarak tanımlanıyor.