Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Dünya Kanser Araştırma Vakfı, beslenme şeklinin kansere yakalanmada oynadığı rolü ‘tedirgin edici’ bulduğunu açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü, dünyanın kanser riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuyor. Örgüt, kanserin önlenmesine yönelik çalışmaların yoğunlaştırılmasını, sigara kullanımı, obezite ve alkol tüketimiyle mücadele edilmesini tavsiye ediyor.
Araştırmalara göre, yılda 14 milyon kişiye kanser teşhisi konuyor fakat bu rakamın 2025’e kadar 19 milyona, 2030’a kadar 22 milyona ve 2035’e kadar da 24 milyona çıkacağı öngörülüyor.
Kanser oluşumu birçok nedene bağlı. Genetik faktörler kadar yanlış beslenme de kansere yol açan nedenlerden biri. Henüz genlerimizde bulunan şifreleri değiştiremesek de, beslenmemizi düzenleyerek kanserden korunmaya çalışabiliriz. Çünkü araştırmalar, kanserin kalıtımsal faktörler yanında çevresel etkenlerden de oluştuğunu belirtiyor. Gelin, bizi kanserden koruyan gıdalara bir bakalım...

D vitamini
Çeşitli çalışmalar, D vitamini eksikliği olmayan bireylerde göğüs, yumurtalık, böbrek, kolon, pankreas, prostat ve diğer kanserlere yakalanma oranının düşük olduğunu gösteriyor.
Hatta araştırmacılar, D vitamini seviyelerini artırarak 58 bin kişinin göğüs kanseri, 49 bin kişininse kolorektal kansere yakalanma riskinin önlendiğini belirtiyor.
Normalde D vitamininin yüzde 90’dan fazlasını güneşten alıyoruz. Ancak çoğu kişi cilt kanserine yakalanma korkusuyla güneşten korunuyor. Doktorlar konuyla ilgili güneş ışığından değil, güneş yanığından korunmak gerektiğini vurguluyor. Aynı zamanda yetersizlik halinde D vitamini takviyesinin alınması da önemli hale geliyor. Hâlâ D vitamini durumunuzu bilmiyorsanız, kan testi yaptırmak üzere hekiminize danışmanızı tavsiye ederim.

Kurkumin
Kurkumin, laboratuvarlarda kanser hücrelerini öldüren, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde tümörleri küçülten ve yine hayvanlarda gelişmekte olan çeşitli kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olan bir madde.
Doktorlar, kurkuminin kansere karşı etkili olduğunu gösteren binden fazla çalışma olduğunu belirtiyor. Eğer mutfağınızda her gün düzenli olarak (kurkumin zerdaçaldan elde edilen köride bulunan madde) köri kullanıyorsanız, bu alışkanlığa devam edin. Hâlâ kurkumin ile tanışmadıysanız hemen denemeye başlayın derim.

B vitaminleri
Bazı araştırmalar, folik asit de dahil olmak üzere B vitaminlerinin bazı kanser türlerinin riskini azalttığını gösteriyor. Ancak bu araştırmalar henüz tam olarak netlik kazanmadı. Çalışmalara göre, folik asit alanlar, kolon kanserine daha az yakalanıyor. B6 vitamini de kolorektal kansere yakalanma riskini azaltabiliyor.

Yeşil çay
Araştırmalar, anti-oksidan zengini yeşil çayın kanser hücrelerinin kan desteği alımını engelleyerek hastalık oluşumunu önleyebileceğini gösteriyor. Çin’de yapılan bir diğer araştırmaya göre, yeşil çay içen ve hiç sigara kullanmayanların yemek borusu kanserine yakalanma riski, yeşil çay içmeyenlere oranla çok daha düşük. Araştırmacılar, yeşil çayın aynı zamanda anksiyete ve kalp krizi riskini de azalttığını belirtiyor.

Selenyum
Yüksek oranda selenyum alan bölgelerde akciğer, göğüs, kolon, yumurtalık, rahim ağzı, mesane, pankreas ve yemek borusu da dahil olmak üzere kansere bağlı ölümler büyük oranda düşük. Ancak yine de, klinik araştırmalarda, selenyumun kanseri önleyici rolü hakkında net bir bilgiye henüz ulaşılamadı. Vücudunuzun selenyuma gereksinim miktarı çok azdır. Amerikan Kanser Derneği, selenyumu ek bir takviye olarak almaktansa meyve ve sebze zengini besinler tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Deniz mahsülleri, tam tahıllı ürünler, kahvaltı gevreği, kırmızı ve beyaz et, selenyum içeren yiyeceklerden.

Sarımsak
Deneysel çalışmalara göre sarımsak yemek; göğüs, kolon, yemek borusu, pankreas ve mide kanserine yakalanma riskini azaltabiliyor. Bilim insanları, beslenme programında yüksek miktarda sarımsak olanların mide ve kalın bağırsak kanserine yakalanma riskinin az olduğunu gözlemlemiş. Ancak kanseri önlemede ne kadar sarımsak tüketilmesi gerektiği konusu hâlâ belirsizdir. Dünya Sağlık Örgütü, her gün bir diş sarımsak yemeyi öneriyor.

Beta karoten
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre, beta karoten içeren A vitamini, tümörleri küçültüyor ya da tümör gelişimini azaltıyor. Ancak aşırı A vitamini veya beta karoten tüketimi zehirleyici olabiliyor. Eğer yüksek miktarda beta karoten alırsanız, diğer besin maddelerinin eksikliğine yol açabilirsiniz. Bu yüzden, günde 5 bin üniteden fazla beta karoten almayın.