Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Çikolatayı çok seviyor ama yemeye korkuyor musunuz? Size iyi bir haberim var; diyette çikolata yenebilir, hatta sağlık için faydalı hale bile gelebilir. Onu sevmek ve tüketmek için çok fazla neden var biliyorum, itiraf etmeliyim ki ben de çikolata sevenlerdenim.

Her şeyde olduğu gibi miktarına ve sıklığına dikkat ederek tükettiğinizde sağlığınıza fayda sağlayabilir.

20 gram bitter çikolatanın yaklaşık 100 kalori olduğunu hatırlayıp, kan şekeri dengesi için yanında süt veya badem gibi protein kaynağı besinlerle tüketmek iyi bir seçim olur.

Haberin Devamı

ÇİKOLATA SEVENLERE MÜJDE

Mutluluk katıyor

Araştırmalar da çikolata tüketiminin ruh halinizi etkileyebileceği yönünde. Bitter çikolata, mutluluk hissi yaratan serotonin hormonunun salgılanmasını, kan basıncı ve kalp- damar sistemin rahatlamasını sağlar. Ayrıca, stresin yol açtığı fiziksel dengesizliklere karşı yardımcı olur ve hormon düzeylerini (karın yağıyla bağlantılı hormon artışı) önemli ölçüde azaltabilir.

Magnezyum içeriğiyle kramp, yorgunluk, depresyon ve sinirlilik hali gibi durumları hafifletmede etkili olabilir. Bir çalışmada günlük bitter çikolata yiyen hamilelerin, tüketmeyenlere göre daha az stresli olduğu görülmüştür.

Kalbinizi korur

300’e yakın yayınlanmış olan bağımsız klinik araştırmalarının sonuçlarına göre; kakao ve çikolatanın tüketimi, kan basıncıyla kolesterolü düşürücü ve kalp-damar sağlığını koruyucu etki göstermektedir.

ABD, Almanya, Japonya, Hollanda ve İsveç’te 114 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, bitter çikolata tüketenlerin kalp krizine yakalanma ihtimallerinin yüzde 37 düştüğü belirtiliyor.

Ayrıca diğer çalışmalar da bitter çikolata tüketiminin kolesterolü ve kan basıncını olumlu yönde etkilediğini gösteriyor.

Sağlık için faydaları

Felç riskini düşürür: İngiltere’deki bir araştırma, bitter çikolata tüketenlerin felç geçirme riskinin yüzde 30 az olduğunu söylüyor.

Kanser önleyicidir: Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’da yapılan araştırmada, bitter çikolatanın içeriğindeki antioksidan ve flavonoidlerin bazı kanser çeşitlerinin gelişmesini engellediğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Serbest radikallerle savaşır: Bitter çikolatanın yüksek oranda antioksidan ve flavonoid içerdiği kanıtlandı. Vücudumuzdaki serbest radikaller bazı hastalıklara yol açıyor ve bitter çikolata içeriğiyle bunu engelleyici özelliğe sahip.

MERAKLILARI İÇİN TARİHÇESİ

Çikolata, Latince adı ‘tanrıların besini’ anlamındaki ‘theobromocacao’ olan kakao ağacından elde edilen kakaodan yapılır. Bugüne kadar bulunan en eski çikolatanın izlerine 2 bin 600 yıllık bir çömleğin içinde rastlanmıştır. Büyük bir olasılıkla Olmekler’den oluşan bir grup, milattan önce Güney Amerika’da kakao ağacı yetiştirir. Bir hayvanın bu ağaçtan meyve kopardığına tanık olan Mayalar, zamanla bu çekirdekleri nasıl kullanacaklarını öğrenir ve M.S. 600 yılında, çikolatalı bir içecek yaparlar.

Aztekler’de ve Mayalar’da çikolata içmek önemli bir olay sayılırdı. 16’ncı yüzyılda Orta Amerika’ya yaptıkları gezide Aztek kralı Moctezuma, çikolatalı içeceği kâşiflere sunar ve onlar da bunu vatanlarına götürüp hazırlamayı öğretirler. 80 yıl sonra, İngiltere’de içecek yapılmak üzere katı çikolata satılmaya başlanır. Böylece ‘çikolata evleri’ bütün Avrupa’ya yayılır. 1700’lü yıllardaysa İngilizler bu içeceklere süt katmaya başlar.
Peki ülkemize ne zaman geldi? Türkiye’nin ilk yerel üretim yapan çikolata fabrikası, Cumhuriyet’in ilanından dört yıl sonra, 1927’de Feriköy’de kuruldu.

Haberin Devamı

ÇİKOLATA SEVENLERE MÜJDE
Çikolatalı nohut topları

Malzemeler:

1 su bardağı kurutulmuş nohut

150 gram bitter çikolata

Süslemek için 50 gram beyaz çikolata

Yapılışı:

Kurutulmuş nohutlardan birer kaşık alıp tepsiye dizin. Benmari usulü erittiğiniz çikolata sosunu üzerine ekleyin, daha sonra beyaz çikolatayla süsleyin. Buzdolabında 20 dakika dondurduktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet ve sevgiyle…