Günümüzde bireylerin gerçek yaşını tahmin etmek gün geçtikçe zorlaşıyor. Artık yan yana gezen anne ve kız gördüğünüzde kardeş sanmamak elde değil. Bu durum cilt genetiği ile ilgili olduğu kadar beslenme, yaşam şekli kozmetik destek ve bazı operasyonlarla da ilgili tabii.
Ameliyatsız uygulanabilen birçok teknik sizi 10 yıl geriye götürebiliyor. Genç, bakımlı ve sağlıklı olmak güzel bir durum ama ben yine her yaşın bir güzelliği olduğunu düşünenler grubundayım. Doğal yollar olan beslenme, düzenli yaşam ve kozmetik destekle cildi canlı tutmak bana daha doğru geliyor. Bundan 15 - 20 yıl sonra fikrim değişir mi bilemem ama ben her yaşta ölçülü beslenme, düzenli egzersiz, dengeli bir yaşam biçimi ve bakımlı bir vücudun anti - aging için en etkili yol olduğunu düşünüyorum.
“Canlı ve parlak bir cilt için beslenmede nelere dikkat ediyorsunuz?” derseniz, hem kendime uyguladığım hem de sizlere tavsiye ettiğim beslenme şeklini aşağıda inceleyebilirsiniz.
»Vücudun iyi kaliteli proteinlere ve doğru yağlara ihtiyacı vardır. Yüksek kaliteli protein tüketmemek, hücrelerin bozulmasına ve vücudun onarma işleminde yetersiz kalmasına yol açtığı için bu nedenle özellikle yüksek kaliteli protein içeren balık / tavuk / hindi tercih edebilirsiniz
»Doymuş yağlardan uzak durulmalı (margarin, tereyağı) ve doymamış yağlar (zeytinyağı, kanola, soya, mısırözü) tercih edilmelidir.
»Genç görünmek için yüksek glisemik yüklü karbonhidrat olan sofra şekeri, bal gibi yiyeceklerden uzak durulmalı onun yerine kan şekerini yavaş yükseltip insülini az uyaran kompleks karbonhidratlar bulgur, tam tahıllar vb tercih edilmelidir.
»Yeşil ve turuncu renkli sebzeler vücudun A vitamini seviyesini yükseltmekte, böylece cilt hücreleri güçlenip, ten daha canlı ve parlak olmaktadır. Sofranızı renkli tutmaya özen gösterebilirsiniz bu renk cildinizin ışıltısına da yansıyacaktır.
»Bazı araştırmacılar somon, beyaz etli balık, kabuklu deniz ürünleri, tavuk, hindi, ıspanak, kuşkonmaz, lahana, sarımsak, brokoli, karnabahar, rezene, yulaf, tüm baklagiller, arpa, esmer buğday, zeytinyağı, yumurta, az yağlı süt, ceviz, fındık, badem, fıstık gibi sert kabuklular ile kiraz, yeşil elma, kavun, vişne, greyfurt, armut, erik, şeftali, avokado ve portakal gibi meyvelerin kırışık önleyici olduğunu belirtilmektedir.
»Soya fasulyesi ve yer elmasının içerdiği bitkisel östrojen sayesinde cilde parlaklık verdiği ve cildin gerginliğini sağladığı düşünülmektedir. Soya sütü, soya fasulyesi beslenmenize kolayca ekleyeceğiniz farklı tadlar olabilir.
»Omega-3, için yağlı balıklar (somon, ton, uskumru), ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzelerden birini her gün beslenmenizde bulundurmaya çalışın hem cilt hem de güçlü bir beyin için işe yarayacaktır.
»Besinlerin hücrelere taşınmasını, atıkların da hücrelerden dışarıya çıkışını sağladığı için her gün mutlaka 8 -12 bardak su içmeye özen gösterin. Ben biraz limonata üzerine bol buz ve su ile daha kolay su içilebildiğini hatırlatmak isterim.
»Serbest radikallere karşı önemli hücre koruyucu maddeler içerdiği için yeşil çay tüketimini de ihmal etmemek de fayda var.
»Yeterli uykunun da cilt sağlığı için önemli olduğunu unutmamak gerek. İyi uyduğumuz gecelerin sabahı aynada kendinizi daha güzel hissetmez misiniz?
»Sigara ve alkolden uzak durulan düzenli bir yaşam da genç ve sağlıklı bir cilt için önemli bir etki yapıyor.