Konu çocuk olduğunda, maalesef bazı ebeveynler genelde besinlerin çocukları için önemini gözden kaçırıyor. Birçok ebeveyn de, sağlıklı beslenmenin öneminin bilincinde olduğundan ama çocuğuna söz geçiremediğinden şikayet ediyor
Son zamanlarda fazla kilolu veya obez hatta çok üzücüdür ki, diyabetli çocuk sayısı arttı. Kliniğimize başvurarak, çocuklarını sağlıklı beslenme konusunda doğru alışkanlıklara yönlendirmek isteyen ebeveynlerin sayısı arttıkça, onlara sadece ne yapmaları gerektiğini söyleyerek yardım etmenin ötesinde, daha bilinçlenmelerine yardım etmeye çalışıyoruz.
Bir çocuğun büyütülmesi, yaşama hazırlanması çok zevkli ama bir o kadar da zor. Her konuda elimizden gelenin en iyisini yapmak istiyoruz. Eğitimleri, sağlıkları ve onunla ilgili olarak da beslenmeleri konusunda titiz davranmaya çalışıyoruz.
Birçok ailenin çocuklarını beslenme konusunda bilinçlendirmeye çabaladığına - bazen de boş yere - şahit oluyorum. Birçok danışanımız da, “Çocuğum fazla kilolu, ona doğru beslenmeyi öğretmeye çalışıyorum ama beni dinlemiyor. Evde artık patates bile kızartmıyorum ama okuldan eve gelirken dışarıda arkadaşlarıyla yiyor. Akşam da ‘iştahım yok’ deyip, hazırladığım sebzeyi yemiyor” gibi şikâyetlerle kliniğimize geliyor ya da mail atıyor.
Bugünkü yazım bu aileler için. Çocuğunuz yoktur ya da büyümüş olabilir. Yine de torun, yeğen ya da arkadaşınızın çocuğu bile varsa, bu yazıdan siz de yararlanabilirsiniz.
ÇOCUĞUN ÖNÜNDE ‘DİYET’ KELİMESİNİ KULLANMAYIN
Çocukları sağlıklı ve ölçülü beslenmeyle ilgili olarak eğitirken, onları bu konuda teşvik ederken, psikolojik durumlarına büyük bir özen gösterilmesi gerekir.
- Araştırmalar, diyet yapmaları istenen çocukların, daha fazla yedikleri veya kötü beslenme alışkanlıkları geliştirdiklerini ortaya çıkardı.
- Çocukların beslenme eğitimlerinde diğer önemli bir nokta da, ne yemesi gerektiğini dikte etmek yerine, ailenizin beslenme seçimlerinden bahsederek, çocuklarınızı yönlendirmeniz. Çocukların da, yetişkinler gibi iştahlarının olduğu ya da olmadığı günler vardır,
- Evinizde çeşit olarak çok geniş yelpazede sağlıklı yiyecek bulundurun. Bu uygulama, çocuklarınızın sağlıklı yiyecek seçimi yapmayı öğrenmelerinde yardımcı olacaktır.
GANDHI’DEN ALINACAK DERS
Ailelerin çocuklarının beslenme alışkanlığını geliştirmeyi başarmalarının temelinde, söylediklerine kendilerinin de inanmaları ve uygulamaları yatıyor. Bu konuyla ilgili olarak (belki daha önce de duyduğunuz) bir anekdotu paylaşmak istiyorum:
Bir kadın çocuğuyla Gandhi’nin huzuruna çıkar ve şunu söyler: “Çocuğum çok fazla şeker yiyor ve beni dinlemiyor. Lütfen bir kez de siz konuşur musunuz?”
Gandhi kadına 40 gün sonra yeniden gelmesini söyler. Kadın canı sıkkın gider. Çünkü dört saatlik yoldan gelmiştir.
Aradan 40 gün geçer, kadın tekrar Gandhi’nin huzuruna çıkar çocuğuyla. Gandhi çocuğu karşısına alır ve şöyle der: “İstersen şeker yemeyi bırakabilirsin. Senin sağlığın için şeker yememen daha iyi.”
Kadın sorar: “Hepsi bu kadar mı? O zaman beni neden 40 gün boyunca beklettiniz ve dört saatlik yolu bir daha getirttiniz?”
Gandhi cevap verir: “Çünkü o zaman ben de şeker yiyordum.”
Ona söylediklerinizi uygulayın
Bu hikayeden alınacak en önemli derslerden biri de, beslenme konusunda ne kadar bilinçli olursak olalım, biz söylediklerimizi uygulamıyorsak, çocuğumuzun yerleşmiş bir yanlış beslenme alışkanlığını değiştirmesinde etkili olamayız.
Bu, ancak çocuğumuz kendisi isterse mümkün olabilir. Çocukların beslenmeyle ilgili davranış değişikliği yapmaları, ancak ebeveynlerin daha etkin ve gerçekçi bir davranış sergilemesiyle gerçekleşebilir.
Sizinle paylaşacaklarım, bir strateji ya da teknikler serisi olarak uygulanıp çocukların davranış değiştirmelerinde başarı sağlayamaz. Sizin de ebeveyn olarak bunlara yürekten inanıp yaşam tarzınız haline getirmeniz sayesinde başarılabilir.
DOĞRU BESLENMEYİ ERKEN ÖĞRENSİN
Bir ebeveyn olarak, çocuklarınızın sağlıklı beslenmelerini sağlamak, başarabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Onlar sağlıklı seçimler yapmayı küçük yaştan öğrenirse, büyük olasılıkla, ileride bir yetişkin olarak da sağlıklı beslenmeye devam edecektir. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak çocuklar için çok önemlidir ve çocuklara daha sağlıklı gıda seçimini öğretmek için hiçbir zaman geç değildir.