Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

ÇORBA DETOKSUNU DUYDUNUZ MU
Havalar ısınmaya başlayınca, kilo kaybetmek isteyenlerin sayısı da artıyor. Böyle zamanlarda hızlı kilo kaybını vaadeden birçok diyet programı da yeniden gündeme geliyor ve konuşulmaya başlanıyor. Keşke sadece tek bir besin olsa, onu yesek ve kilo versek ne güzel olurdu değil mi? Mucizevi bir şekilde kilo vermek ne yazık ki mümkün değil...
Özellikle detoks kavramı uzun yıllardır konuşulan ve gündemde olan bir konu. Oysaki her zaman söylediğim gibi vücudumuzun zaten doğal bir detoks sistemi var ve doğal sürecince zaten detoks görevi gören organlarıyla toksinlerin atılmasını sağlıyor.
Önemli olan bunu sağlayan ve devam ettirebilen sürdürülebilir bir beslenme programının olması. Bunun içinde temelde sağlıklı beslenme, egzersiz, düzenli uyku ve stressiz bir yaşam yatıyor.
‘Detoks’ adı altında yapılan hiçbir beslenme programı uzun süreli bir fayda göstermez. Herkes için ortak fayda yaratan
bir beslenme programı da ne yazık ki yok.
Sebze ve meyve sularıyla bütün gün sıvı beslenme kavramına aslında ‘juicing’ deniyor ve bu da detoks olarak adlandırılıyor. Çorba detoksu da ‘souping’ olarak geçiyor. Ve temel gün boyu çorbayla beslenerek hızlı bir şekilde kilo vermeyi vadediyor. Asıl amaç, gün boyu tüketebileceğiniz karbohidrat, protein, antioksidanlar ve liften zengin bir çorba hazırlamak.
Gün boyu sıvı ihtiyacını
karşılamanız da önemli.
Bütün gün sıvı beslenmek sağlıklı değil
Çorba geleneklerimizde
olan sağlıklı bir öğün olsa da bütün gün sıvı beslenme altında olunca soru işaretleri çoğalıyor. Çünkü çorba
detoksu da bütün gün sıvı beslenmeyi öneren
bir beslenme tarzıdır.
Çiğneme refleksine ihtiyaç duymaz, hızlı
ve kolay tüketilir. Bu durumda tokluk hormonları yeteri kadar salınmaz ve tokluk hissi daha
geç sağlanır. Bu da porsiyon kontrolünü sağlamada işinizi zorlaştırabilir.
Ayrıca sebzeleri mekanik olarak çok
fazla parçalamak, içindeki karbonhidratlarında serbest şeker haline dönmesine neden olur. Bu durumda kan şekeriniz hızlıca yükselebilir.

Nelere dikkat etmeliyiz?
Bütün gün çorbayla beslenmek yerine haftada 1-2 gün öğle veya akşam yemeğinde çorba tüketerek de sağlığınız ve beslenme düzeniniz için fayda yaratabilirsiniz. Hatta ana öğünlerinize genel olarak çorbayla başlayabilirsiniz. Yapılan araştırmalar yemeğe çorba gibi düşük kalorili başlangıçla başlayanların ana yemekte diğerlerine oranla yüzde 20 daha az kalori aldığını gösteriyor.
Lif önemli
Elbette çorba
seçimi de burada önemli, çok yüksek kalorili ve krema içerenlerden ziyade sebze veya tahıl gibi çorbaları tercih edebilirsiniz. Besin değeri açısından destekleyici olması için
mutlaka lif, protein, karbonhidrat ve yağ açısından desteklenmesi gerekir.
Lif ve antioksidan açısından zengin kereviz, enginar, brokoli, brüksel lahanası, soğan ve sarımsak gibi sebzelerden faydalanabilirsiniz. Tahıl olarak; kinoa, bulgur, mercimek ve maş fasulyesini deneyebilirsiniz. Protein içeriğini artırmak içinse, bağlayıcı olarak yumurta,
süt ve yoğurt kullanabilirsiniz.