Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yeni bir yılı karşılarken, büyük bir olasılıkla sevdiklerinizle beraber sofrada daha uzun süre vakit geçireceksiniz ve her zamankinden daha zengin bir akşam yemeği sofranız olacak. Eğer ertesi gün pişman uyanmamak ve “keşke...” yerine “iyi ki...” demek istiyorsanız, yediklerinizin içerik ve miktarlarını dengelemenizde fayda var. Bunun için de aşağıdaki önerilerden faydalanabilirsiniz.


Bir yılı geride bırakırken genellikle hepimiz yeni yılın bize ve sevdiklerimize bazı değişiklikler getirmesini isteriz. Sevdiklerimize de ‘yeni yıl dileklerimizi’ iletiriz: “Yeni yılın size başarı, mutluluk ve sağlık getirmesini dilerim”. Bu, güzel bir temenni olmakla beraber kalıplaşmış bir cümledir. Çünkü deneyimlerim bana, yeni yılın bize bir şey getirmediğini, bunları kendimizin sağladığını öğretti.
- Daha büyük eve taşınmak, yaşadığı semti değiştirmek gibi yaşam tarzı ile ilgili bir değişim olabilir.
- İhtiyacı olanlara daha sık yardım etmek, çevresine daha duyarlı davranmak gibi bir sosyal aktivite olabilir.
- Daha sağlıklı beslenmek, daha fit olmak, iyi yaşam günlüğü yazmaya başlamak, daha az alkol almak, sigarayı bırakmak gibi kendisinin bir alışkanlığı ile ilgili bir değişim de olabiliyor.
- ‘Değişim kararları’ arasında, çalışmaya daha fazla odaklanmak, yeni bir dil veya müzik aleti çalmayı öğrenmek gibi kişisel gelişim konuları da oldukça yaygın ve popüler.
- Yolculuk da bir dilek olabilir.

Haberin Devamı

DEĞiŞiMiN GÜCÜ
“Değişim kararın ne?”
Değişim kararınız veya dileğiniz ne olursa olsun yukarıda da belirttiğimiz gibi bunu yapacak olan yeni yıl değil, aslında sizin kararlılığınız. Özellikle ABD’de yeni yıl yaklaştığı zaman kişiler birbirine “Senin bu yıl için değişim kararın ne?” diye soruyor. Her yıl davranışlarımızda tek bir şeyi değiştirmenin bile, birkaç yıl içinde karakterimize veya yaşam tarzımıza oldukça büyük bir katkı sağlayacağına inanıyorum.
Biz, sadece hedefinize giden yolları gösterebiliriz. Oraya varacak olan ‘siz’siniz ve oraya varıp varmayacağınız da, o ‘yol’da neler yapacağınıza bağlı. Yolunuzun açık olması dileği ile yeni yılınızı kutlarım.



AŞIRI YEMEK VE ALKOLE DİKKAT!
- Saat 18.00 -19.00 civarı diyet kraker ayran veya bitki çayı ile bisküvi veya 1 dilim ekmek - peynir veya 10 -15 fındık atıştırırsanız, yemeğe aç oturmaz, böylece ölçüyü de kaçırmazsınız.
- Yeni yıl akşamı evdeyseniz, geç saatler için daha hafif seçimler yapabilmeniz için, atıştırmalık olarak şimdiden taze sebze ve meyveleri hazırlamanızda fayda var. Sınırsız tüketebileceğiniz salatalık, biber, marul yaprağı, çiğ karnabahar, kabak, kereviz sapı gibi sebzeleri yağsız yoğurt ve light labne peynire batırarak yemeniz, sizi hem tüm gece oyalayacak, hem de tok tutacaktır.
- Yemek öncesi peynir, salata ve sebze ile başlangıç yapabilirsiniz. Ana yemek olarak, (kırmızı ete göre daha az yağ içerdiği için) sofrada varsa hindi eti, yoksa tavuk veya balık daha iyi seçimlerdir. Yiyeceklerimizin ölçüsünü dengelemeniz söz konusu olduğunda, bir çok ana yemeğin kardeşi olarak hazırlanan pilavı alırken dikkatli olmakta, eğer yemek sonrası tatlı yemek istiyorsanız pilavı almamakta veya daha az almanızda fayda var.
- Yılbaşı sofrasını siz hazırlıyorsanız, tatlı olarak yağ içermeyen hafif meyve tatlıları olarak, cevizli kabak tatlısını, kaymaksız ayva tatlısını, fırında armut veya elmayı (dondurma ile servis edebilirsiniz) seçebilirsiniz.
- Kuruyemiş seçiminizde hatırlatmak istediğim, bir avuç şamfıstığının 180 - 200 kalori olmasına karşın, 1 avuç beyaz leblebinin 70 kalori içerdiğidir.
- Ertesi sabah şiş uyanmamak için alkolle birlikte bol su tüketmek ve çok tuzlu yememek yararlı olacaktır.
- Alkol hazımsızlık hissi ve mide bulantısı yaratabilir. Ayrıca uyku kalitesini düşürerek kendimizi ertesi gün yorgun hissetmemize sebep olabilir. Erkeklerin 3 - 4 kadeh şarap veya 2 duble rakı; kadınların ise 2 kadeh şarap veya 1 duble rakıdan fazla içmemelerini öneririm.
- Eğer alkolün dozu kaçarsa yarın size önereceğimiz mönüyü uygulayabilirsiniz.



Cips yerine meyve-sebzelerle oyalanın
İstediğiniz kadar salatalık, biber, marul yaprağı, çiğ karnabahar, kabak, kereviz sapı, brokoli gibi sebzeleri kocaman bir kâseye doldurun. Yanına bir-iki çeşit sos hazırlayın. Örneğin, yağsız yoğurt, light labne peynir, kuru nane, kırmızıbiber.


DEĞiŞiMiN GÜCÜ