Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Demir vücudumuz için önemli bir mineraldir, vücutta üretilmediği için besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gereklidir. Özellikle bazı dönemlerde ve riskli gruplarda demir alım düzeyi takip altında olmalıdır. Hamileler ve süt verenler, büyüme çağında ve aşırı adet kanaması geçiren genç kızlarla çocuklar risk grubudur.
Yetersiz beslenen ve diyetini iyi takip etmeyen vejetaryenler de mutlaka demir alım seviyesi ve kandaki hemoglobin düzeylerini takip etmelidir. Demir eksikliğine bağlı kansızlık, bireye yapılacak bir kan testinde hemoglobin ve hemotokrit değerlerinin düşük çıkmasıyla kolayca saptanabilir. Ülkemizde üreme çağındaki birçok kadında demir eksikliğine bağlı kansızlık görülebilmektedir. 

Vücuttaki demir deposu tükenirse

Demir eksikliğiyle karşı karşıya kalabilecek riskli grup dışında aşırı kan kaybına bağlı bazı durumlar da anemiye sebep olabilir; mide kanaması, peptik ülser, bağırsak kanseri, rahim kanseri, uzun dönem aspirin kullanımı gibi.
Kanda oksijeni taşıyan hücrelerin ismi  “alyuvar”dır. Bu hücreler vücutta düzenli olarak kemik iliğinde üretilir. Besinlerle aldığımız demir, alyuvarların yapımı ve oksijen taşıması için önemlidir. Besinlerle gelen demirin ihtiyaç fazlası, vücutta depolanır. Ancak yeterli demir alınmazsa bu depo tükenir ve alyuvar üretimi aksamaya başlar.
Demir kırmızı kan hücrelerindeki hemog-lobinin yapısına girerek oksijen taşımaya yardımcı olduğundan, demir eksikliğinde yeterli oksijen taşınamaz. Bu durumda enerji üretimi için oksijen ihtiyacı da aksar, kalp yorulur, kişi kendini güçsüz hisseder, uyku hali ve yorgunluk dikkat çekici hale gelir.

Haberin Devamı

Demir eksikliği olanlar nasıl beslenmeli

İlaç tedavisi besinlerle desteklenmeli
Hekim tarafından önerilen ilaç tedavisi çok düzenli bir şekilde uygulanmalı ve bu tedavi, demir yönünden zengin besinlerle desteklenmelidir. Ancak kalsiyum demir emilimini engeller, bu yüzden süt ve sütlü ürünler demir takviyesi olan ilaçla birlikte alınmamalıdır.  C vitamini ise demir emilimini artırırken hemoglobin üretiminde de önemli yer tutar. Bu yüzden demirden zengin besinler yerken, yanında C vitamini olmasına dikkat etmek gerekir. Kivi, portakal, mandalina, bol limonlu salata kolay seçimler olabilir...

Haberin Devamı

Demir eksikliği belirtileri şöyle sıralanabilir:
* Yorgunluk ve enerji azlığı
* Nefes darlığı
* Solgun cilt, dişeti ve tırnaklarda kırılmalar
* Yiyecek dışındaki şeylere istek. Örneğin: toprak, buz gibi
* Tahriş olmuş dil

Günlük demir gereksinimi 
* Erkekler için  10 mg
* Kadınlar için 18 mg
* Gebelik döneminde  27 mg
* Emzirme dönemi 18 mg
* Ergenlik dönemi 15 mg
* Çocuk için  10 mg