Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Su oranı çok yüksek sebzelerden biri olan kabağın yüzde 90-95’i sudur. Yüksek su ve lif içeriği, ona düşük kalorili olma özelliği kazandırır. 100 gram kabak, 20-25 kaloridir. Bu sebeple özellikle kilo vermeye yardımcı olan diyetlerin gözde sebzelerindendir. Liflerle bağırsak sağlığına iyi gelir ve sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur. A ve C gibi antioksidan vitaminleri, K, folik asit ve bazı diğer B grubu vitaminlerini içerir. Potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller de kabakta mevcuttur. Aynı zamanda manganez açısından zengindir. Bu mineral, kemik gücünü artırmaya, vücudun yağları ve karbonhidratları işleme yeteneğine yardımcı olur.

Haberin Devamı

Kabak, A vitamini öncüsü karotenoid ailesiden olan ve antioksidan özellik gösteren lutein ve zeaksanrtin isimli iki bileşen içerir. Bunlar, sağlıklı gözlere sahip olmamıza yardımcı olur.

DİYETLERİN FAVORİ YEŞİLİ: KABAK

LEZZETLİ TARİFLER

Kabak düşük kalorili bir sebze olduğu için özellikle diyete başlayanlar ve diyet yapanlar için tüketimi idealdir. Aslında Türk mutfağında da bu gıdayla ilgili birçok tarif vardır. Ona en çok yakışan dereotuyla, yemeği veya mücveri hemen hemen herkesin aşina olduğu tariflerdir. Kabak yemeğini ve diğer sebzelerle birleştirerek çorbasını yapabileceğiniz gibi, rendeleyerek de salatasını yapabilir, içine sevdiğiniz otları, yoğurt ve ceviz ekleyerek sağlıklı bir öğün yaratabilirsiniz. İşte benden size birkaç kabaklı tarif:

DİYETLERİN FAVORİ YEŞİLİ: KABAK

Diyet fırın mücver

Mücver genellikle mutfaklarımızda kızartılarak yenir. Dilim dilim diyet halini de çok seveceğinize inanıyorum. Hem damak tadınıza hem de diyetinize uygun olacak.

Malzemeler:

- 1 büyük kabak , 1 havuç , 2-3 dal taze soğan, 7-8 dal dereotu, 1 çay bardağı yoğurt, 2 yumurta,1 çay bardağı tahıllı un, 1 çay bardağı yulaf ezmesi,1 yemek kaşığı zeytinyağı, 50 gr. lor peyniri, az tuz, karabiber, kırmızı biber

Yapılışı: Kabakla havuç rendelenir ve suyu sıkılır. Diğer malzemelerle karıştırılarak, bir harç elde edilir. Yağlı kağıt serili fırın tepsisinde pişirilir.

DİYETLERİN FAVORİ YEŞİLİ: KABAK

Kabak spagetti

Kabağın spagettiyi andıran bu halini, eminim siz de çok seveceksiniz. Üstelik, ‘porsiyon sınırını aştım’ korkusunu da yaşamayacaksınız.

Haberin Devamı

Malzemeler: 2 orta boy kabak, 1 yemek kaşığı hardal, 1 kase yoğurt, Karabiber ,üç tam ceviz

Yapılışı: Kabaklar, spiral spagetti rendesiyle rendelenir. Yoğurt, hardal ve karabiberle karıştırılır. Üzerine ceviz ilave edilerek servis edilir.

DİYETLERİN FAVORİ YEŞİLİ: KABAK

Kolay kabak çorba

Kremalı kabak çorbasını, bir de light krem peynirle deneyin. Hem kalorisi azalacak hem sağlık faydası artacak hem de kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Malzemeler: 1 kilogram kabak, 1 kilogram soğan, 1 demet dereotu , Yarım paket light krem peynir, 1-2 bardak su

Yapılışı: Malzemeler pişirilip, blenderdan geçirilir. Üzerine yarım paket light labne, karabiber ve tuz ilave edilip, servis yapılır.

DİYETLERİN FAVORİ YEŞİLİ: KABAK

Yumurtalı kabak sote

Akşam eve geç saatte geldiniz, evde hazır yemek yok ama dışarıdan sipariş de vermek istemiyorsunuz. İşte en pratik en sağlıklı akşam yemeği önerilerinden biri: Malzemeler: 2 kabak, 1 küçük soğan, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 4 yumurta beyazı veya 2 tam yumurta, 2 yemek kaşığı lor peyniri, Baharat

Haberin Devamı

Yapılışı: Kabaklar ve soğan zeytinyağında sotelenir. Üzerine yumurtalar eklenerek, pişirilir. Lor ilavesiyle tüketebilir, dilediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.

DİYETLERİN FAVORİ YEŞİLİ: KABAK