Kalp hastalıklarından kansere çeşitli sağlık sorunlarıyla savaşırken sebze ve meyvelerden yardım almayı unutmayın.
Stevya bitkisi: Formuna dikkat edenler, şekeri daha az tüketmek isteyenler ve spor yapanların ideal kilolarını korumaları için günlük aldıkları kalori miktarına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Kaloriyi azaltmak için günlük yağ, karbonhidrat ve protein alımında denge sağlamak çok önemli. Günlük şeker tüketiminde kontrollü olmak da formuna dikkat edenlerin en hassas olduğu noktalardan biri. İşte bu durumda akla tatlandırıcılar geliyor. Bazı bitkiler doğal olarak şeker tadına sahip olmalarına rağmen kalori içermiyor, işte bunlardan birisi de ‘stevya rebaudiana’ bitkisi. Krizantem familyasının üyesi olan bitkinin yaprakları güçlü tatlandırıcı özelliğinden dolayı Güney Amerika’da ve Paraguay’da yaşayan Guarani yerlileri tarafından yüzyıllardan beri kullanılıyor. Tatlı yaprak da denen bitki, şekerin doğal tadını veriyor. Düşük kalorili beslenmek isteyenler için iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
Ayçekirdeği: Yağlı tohumlar içerdikleri faydalı yağlar sebebiyle hem sevilen hem de aşırı tüketiminde fazla kiloya yol açabilen bir grup. Ayçekirdeği dahil olmak üzere, çekirdekler E vitamini bakımından zengin kaynaklardan. 20 gr. kurutulmuş ayçekirdeği günde alınması önerilen miktarın yüzde 30’unu içeriyor. Eğer formunuza dikkat ediyorsanız ayçekirdeği eklediğiniz salataya yağ ilave etmeden dengeyi sağlayabilirsiniz.
Fıstık ve badem: Yağ oranı fazla olmasına rağmen her ikisi de sağlıklı yağ kaynaklarından. Fıstık E vitamini bakımından zengindir, kalp ve beynin işlevlerini düzgün gerçekleştirebilmelerine yardımcı olur. Diğer sağlıklı seçimse badem. Ancak 10 adet bademin 1 tatlı kaşığı yağa eşit olduğunu unutmayın. Çocuklar, stres altında çalışanlar ve sık seyahat edenler için harika bir ara öğün seçeneğidir. Sağlıklı yağlardan zengin, doymuş ve trans yağlardan düşük, bol tahıllı, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz badem gibi yağ içeren gıdaların, beyin-kalp sağlığı için oldukça faydalı olduklarını kanıtlayan birçok çalışma var.
Kırmızı şarap: Çalışmalar gösteriyor ki, anti-oksidan kapasitesi yüksek kırmızı şarap ve diğer alkol çeşitlerinden ölçülü miktarlarda tüketmek, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltıyor. Ancak Alzheimer’ın gelişmesini etkileyebilecek diğer risk faktörlerini de göz ardı etmemek gerekiyor. Bunun için omega-3 bakımından zengin beslenme şeklini benimsemek gerekiyor.
Kükürtlü sebzeler: Brokoli, lahana, karnabahar, brüksel lahanası gibi ‘kükürtlü’ sebzeler hayat kurtarıyor. Karnabahar; içeriğindeki indol, bioflavonaid ile anti-kansorejen etki gösteriyor. Prostat, kolorektal ve akciğer kanseri risklerini azaltıyor. Brüksel lahanası; kolonda kanser hücrelerinin gelişimini yüzde 47-52, akciğerdeki gelişimi yüzde 27-67 oranında azaltıyor. Ve akciğerdeki kanser öncesi lezyonlarını yüzde 85-91 arası küçültüyor. Brokoli, kalp hastalığı riskini önemli derecede azaltan az sayıda meyve ve sebzeden biri.
Bir çalışmaya göre, haftada iki kereden fazla brokoli yiyen kişilerde katarakt riskinin ayda birden az tüketenlere göre yüzde 23 daha düşük olduğu görüldü. Pişmiş 250 gr. brokoli, içerdiği 74 mg. kalsiyum ve 123 mg. C vitamini nedeniyle kemikleri güçlendirmek açısından faydalı.