Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Hayatımızda sınavlar hiç bitmiyor. Bu sınavlar her birey için farklı anlamlar taşıyor ancak hayatta karşımıza çıkan psikolojik, fizyolojik, zihin veya güç gerektiren her türlü sınav için sağlıklı bir bedene sahip olmak, mücadele ve başarı için en önemli unsurlardan biridir. Okul yıllarından itibaren, hayatımızın pek çok döneminde eğitim veya iş hayatı için sınavlara girmemiz gerekiyor. Okul sıralarında sınav başarısını artırmak için beslenme programınızda yapacağınız küçük değişikliklerle, etkili sonuçlara ulaşabilirsiniz...

Beslenmenin öğrencilerin başarısı üzerindeki etkisi nedir? Dengesiz ve kötü beslenme, öğrenme kapasitesini etkiler mi?
Sağlıklı ve dengeli beslenme başarı üzerinde etkilidir. Konsantrasyon bozukluğu, öğrenmede ve anlamada güçlük, akılda tutamama gibi problemler dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkabilir. Okul sıralarında sınav başarısını artırmak için beslenme programında yapılacak küçük değişiklikler ile etkili sonuçlara ulaşmak mümkündür. Aşırı karbonhidrat alımına dayalı tek yönlü beslenme veya proteinden yetersiz tüketim, uzun süre açlık, öğün atlamak, hafızayı zayıflatabilir. Bu sebeple sınava hazırlanırken yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalı ve öğün atlanılmamalıdır.

Günlük öğün sayısı ne olmalı?
Üç ana öğün ve üç ara öğün olmak üzere altı öğün olacak  şekilde beslenmek çok önemlidir. Öğün aralarında maksimum 2 -3 saat olmalıdır. Amaç; kan şekerini ani iniş-çıkışlardan koruyarak dengede olmasını sağlamaktır; böylece öğrenciler konsantrasyon güçlüğü çekmez, uyku hali ortaya çıkmaz. Sınava odaklanma rahatlıkla sağlanabilir.

Doğru beslenmeyle doğru şıkları bulun
Sınava hazırlık sürecinde öğrenciler beslenmelerinde nelere dikkat etmeli?
Her zaman söylediğimiz gibi yeterli ve dengeli beslenerek günlük ihtiyacımız olan 50 kadar besin öğesini almamız gerekir. Bu 50 besin öğesini her gün alabilmek için beş temel grup, her gün yenilmelidir.
Tüm bu besin öğelerini içeren aşağıdaki örnek yemek listesini çocuğunuzun alışkanlıkları ve sevdiği çeşitlere göre bir haftalık olarak uyarlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

1- Süt-yoğurt grubu
2- Et grubu(balık, tavuk, hindi)
3- Ekmek ve tahıllar
4- Sebze ve meyve
5- Yağ ve şeker

Vücudunuzu sınava hazırlayın
Sevdiğiniz bir balık cinsinden, en az iki defa balık tüketmeye çalışın. Böylece, omega-3 yağ asitlerinden olan “Docoso Hegzanoic Acid”in belleği güçlendirici, öğrenmeyi ve konsantrasyonu da artırıcı etkilerinden faydalanırsınız. Balık yeme alışkanlığınız yoksa, gün aşırı (haftada üç kez) balık tabletlerini tercih edebilirsiniz
B vitamini, stresi önler ve sizi rahatlatır. B vitaminini ekmek, kuru baklagiller ve tahıllar gibi gıdalardan almak mümkündür. Sınav haftasında, öğünlerinizdeki ekmeği azaltmayın. Özellikle sınavdan önceki gün öğlen veya akşam, sevdiğiniz bir makarna türünü çok yağlı olmamak koşuluyla yiyebilirsiniz.
Hatırlama yeteneğini artırmak ve güçlü bir vücut için antioksidanlardan faydalanılabilir. Bunun için, havuç ve yeşil yapraklı sebzeler tercih edilebilir. Çilek, portakal suyu veya kivi, C vitamini açısından zengin meyveler olarak tüketilebilir.
Dengesiz beslenme, aşırı şeker tüketimi, uzun süre açlık ve öğün atlamak hafızayı zayıflatabilir. Bu sebeple, sınav haftasında yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalı ve öğün atlanmamalıdır.
Ceviz, fındık ve badem, zengin mineral ve vitamin içerikleri sebebiyle önemlidir. Her gün 3 tam ceviz, 10 fındık, 10 badem yenilebilir.
Aşırı yorgunluk hissedenler, günlük 1000 mg C vitamini takviyesi alabilirler veya yine her gün demir içeriği yüksek multivitamin tercih edebilirler. Tablet almak yerine, her gün 1 bardak taze sıkılmış portakal ve çilek + kivi suyu ile 1 tatlı kaşığı pekmez almak da iyi bir C vitamini ve demir desteğidir.

Sınavdan bir hafta önce başlanması tavsiye edilen örnek beslenme programı: 

Sabah
2 dilim ekmek
1 -2 dilim peynir
4-5 zeytin
1 bardak süt
Domates, salatalık
Haftada 3 adet yumurta ilave edilebilir.
veya
1 bardak taze meyve suyu
1 tost
3-4 parça ceviz
Domates, salatalık

Ara Öğün 
10 fındık + 4 kuru kayısı veya 1 avuç kuru üzüm + 1 bardak süt

Öğle
3-4 köfte kadar et veya tavuk balık
yeşil /çoban salata (roka, semizotu ve ceviz ilaveli)
2 dilim ekmek veya 2 orta boy patates veya 1 tabak makarna
1 bardak ayran veya cacık

Ara öğün
1 tost + 1 bardak ayran
veya
2 porsiyon meyve, 1 kase yoğurt
veya
1 kase sütlü tatlı

Akşam
1 kase çorba
1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil (Haftada 2-3 gün ızgara balık veya ton balığı)
1 kase yoğurt veya cacık veya salata üzerine 2 dilim peynir
Salata (roka, semizotu ve ceviz ilaveli)
2 dilim ekmek veya 4-5 kaşık pilav veya makarna veya 2 patates

Ara
1 - 2 meyve
1 bardak süt
10 fındık