Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Her türlü yemeğin içinde, yanında ve hatta tek başına en fazla tükettiğimiz sebzelerden biri olan domatesin faydalarından haberdar mısınız? Yüksek oranda C vitamini içeren domates, hücre yenilenmesine yardımcı olmakla kalmayıp, kalp ve damar hastalıklarından korumada da etkilidir. İçerdiği antioksidanlarla kanserden koruyucu sebzelerin başında gelir.

Cilt sağlığına iyi geliyor

Güneş ışınları D vitamini etkisiyle kemiklerimiz için ne kadar faydalıysa, cilt sağlığımız için de bir o kadar zararlı olabiliyor. Yüksek faktörlü koruyucu kremlere rağmen hem güneş hem de bilgisayar karşısında çalışmak, ciltte kalıcı lekeler bırakabiliyor, bir sonraki aşamada ise cilt kanserlerine neden olabiliyor. Cilt sağlığınızı doğal yollarla ve pratik şekilde korumak isterseniz, mevsimine göre kolaylıkla erişebileceğiniz domates yardımcınız olacaktır.

Haberin Devamı

Kanser riskini azaltıyor

Ölümcül cilt kanseri türü, Malign melanom ile melanom dışı cilt kanserlerinin görülme sıklığı son 30 yıldır dünyada ve Türkiye’de hızla artıyor. Özellikle güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği saatlerde güneşlenme ve solaryumun etkisiyle oluşan bu kanser türünden beslenmeyle de korunmak mümkün. Ben de son zamanlarda bu konuda okuduğum yeni bir araştırmayı sizlerle paylaşmak istedim. Ohio State Üniversitesi’nde fareler üzerinde yapılan bu çalışmaya göre domates tüketimi cilt kanseri riskini azaltıyor. Hep birlikte çalışmanın detaylarına göz atalım. Ohio Üniversitesi’nin yürüttüğü araştırma çerçevesinde, 35 hafta boyunca domates tozuyla beslenenler, tozla beslenmeyenlerle birlikte ultraviyole ışığa maruz bırakıldı. Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırmada, domates tozuyla beslenenlerde cilt kanserine yol açan tümörlerin gelişiminin diğerlerinden yüzde 50 daha az olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar domatese rengini veren karotenoidlerin, cildi ultraviyole ışınlarından koruyor olabileceğini ifade ediyor.

Erkekler daha şanslı

Kadınlar sanırım bu konuda erkekler kadar şanslı değil. Çünkü aynı deneyin yapıldığı dişi farelerde benzer bir gelişme görülmedi. Erkeklerde işe yarayan şey kadınlarda her zaman işe yaramayabiliyor ya da tam tersi olabiliyor.

Domatesin cilt kanserini önleyici etkisi üzerindeki çalışmalar cinsiyete göre sonuçların farklılık gösterebileceğini söylüyor. Cilt kanseriyle savaşmak adına bilim
insanları tarafından farklı önleyici stratejiler keşfedilmeye çalışılırken yapılmış olan bu kıymetli çalışma bize yol gösterebilir. Özellikle yaz dönemlerinde güneşe çok maruz kalan cildinizin sağlığınızı korumak için beslenme programınıza domatesi dahil etmenizi öneririm.

Haberin Devamı

Domatesin kankileri

Bazı besinler birlikte tüketildiklerinde tek başına olduklarından çok daha faydalı hale gelebiliyorlar. Domatesin de birleştiğinde etkilerini güçlendiren kanki besinleri var. İşte onlardan bazıları:

Brokoli; Domates ve brokoli kanki besinler arasında yer alıyor. Brokoli önemli anti kanser etkisi olan sulforafan ve indol fitobesinlerini içeriyor. Brokoli ve domates ayrı ayrı kansere karşı etkinliği tanınmış iki sebze, ancak yeni bir araştırma ikisinin günlük diyette beraber tüketiminin prostat kanserine karşı daha da etkin olduğunu ortaya koydu. Brokoli ve domatesi beraber tüketmeye gayret edin.

Haberin Devamı

Zeytinyağı;

Olgunlaşmış taze bir domatesle, sızma zeytinyağının bileşimi, hem lezzet hem de besin değeri açısından müthiştir. Likopen vücut için bilinen en etkili antioksidandır ve en fazla domateste bulunmaktadır. Likopenin vücuttaki kullanımını arttırmak istiyorsak üzerine biraz zeytinyağı eklemenizde fayda var. Böylece likopen daha iyi emilecektir. Domatesin içindeki likopenin, yağda eriyen bir besin öğesi olmasından dolayı, yağ ve ısıyla etkisi daha da artar.