Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Arı denince aklınıza ilk olarak bal geldiğini biliyorum. Haksız da sayılmazsınız, çünkü edindiğim bilgilere göre; bal üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasındayız. Üstelik çam balı üretiminde birinciyiz. 60 bin arıcı ve 240 bin kişiyse, bu sektörden geçimini sağlıyor.

Arı ürünlerine ilgi son yıllarda arttı gibi gözükse de aslında bunlar tamamlayıcı tıpta geleneksel olarak yüzyıllar boyunca kullanılmış ve günümüzde de hâlâ devam edilmektedir. 2020 yılındaysa, arı ürünlerine ilginin daha çok artacağını ve konuşulacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

İşte bunlardan bazıları:

Bağışıklık için propolis

Propolisin, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip, tamamen doğal bir arı ürünü olduğunu biliyor muydunuz? Arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılır.

Arılar petek gözlerini önce propolisle kaplar, sonra ana arı petek gözüne yumurtasını bırakır. Bu sayede yumurtanın sağlıklı gelişmesi sağlanır. Ayrıca arılar, propolisle sıvanan petek gözlerine balını, polenini ve arı sütünü koyar. Böylece arının ürünleri kovanda bozulmadan saklanır. Propolis; antioksidan ve
antibakteriyel etkisinin yanı sıra, antifungal, antiviral, antienflamatuvar ve antitümör etkilere sahiptir. Solunum yolları hastalıklarından mide bağırsak rahatsızlıklarına, ağız içi aft, yara ve uçuktan kansere kadar pek çok farklı hastalıkta tedaviye destek olarak kullanıldığında olumlu etkilerini
gösteren çalışmalar var.

DÖRT FARKLI ARI ÜRÜNÜ

Vitamin-mineral için polen

Polen dünyadaki ‘Tek Tam Gıda’ olarak tanımlanmaktadır. Aslında bitkilerin üreme hücresi olan polen, arılar tarafından yavru ve arı sütü salgılayan genç işçi arıların beslenmesinde yüksek miktarda kullanılır.

Fakat polen sadece arılar için fayda sağlamakla kalmaz, bizim için de değerli bir besin maddesidir. Bileşiminde; lifler, vitaminler, mineraller, aminoasitler, fenolik ve flavonoid maddeler ve yaklaşık yüzde 20 oranında protein bulunur. Bu da günlük vitamin ve mineral ihtiyacımızın karşılanmasına destek olur.

Haberin Devamı

Polenin içeriğinde; B1, B2, B3, B5, B6, E, C vitaminleri, folik asit, biotin, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, bakır, manganez ve fosfor gibi mineraller yer alır. Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklık
sisteminin desteklenmesi adına ılık veya soğuk besinlerle karıştırılıp, tüketilmesi faydalıdır. İçeriğinin yaklaşık yüzde 20’si protein olduğu için de, özellikle sporcular da spor öncesi ve sonrası öğünlerinde rahatlıkla kullanılabilir.

Ara öğünde arı ekmeği

Arı ekmeği, polenin dış zarının arının kendi enzimleriyle sindirilip, bütün besin içeriğinin açığa çıkmış tamamen doğal bir arı
ürünüdür. Kısaca, polenin
fermente halidir.

Enzimlerle polenin dış zarının parçalanması bir fermentasyon işlemi olup, bu fermentasyonda yararlı bakteriler gelişmektedir. Bileşiminde bulunan Lactobacillus bakterileriyle doğal probiyotik bir gıdadır. Vitamin ve mineral içeriğiyle ve doğurganlığı desteklemesiyle de ön plandadır. Sindirilebilirliği polene kıyasla daha yüksektir. Arı ekmeğinin protein içeriği de yüksek, yaklaşık yüzde 30 oranında protein içerir.

Haberin Devamı

K, B vitamini içerir, antioksidan ve antimikrobiyal özellik gösterir. Ayrıca, arı ekmeği çocukların büyüme ve gelişmesine önemli bir destektir.

DÖRT FARKLI ARI ÜRÜNÜ

Cilt için arı sütü

 

Kolajen son yılların en popüler konularındandır. Ciltte kolajen sentezini artırıcı, beyin aktivitesini geliştirici etkisiyle arı sütünü de bu yıl fazla duyacağız. Arı sütü, propolis ve baldan tamamen farklı bir arı ürünü, temelde anne sütü gibi düşünebilirsiniz. Performans ve zindeliği artırarak gün içerisinde kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca arı sütü kadınlarda yumurta sayısı, erkeklerdeyse sperm kalitesini çoğaltarak, doğurganlık artırıcı etkisiyle infertilite tedavisinde destek olarak kullanılır.

Arılar bu ürünü, yavru arıları beslemek için kendi vücutlarından salgılar. Arı sütü aynı zamanda kovandaki kraliçe arının yaşam boyu kullandığı besin maddesidir.

DÖRT FARKLI ARI ÜRÜNÜ