Amerika’da yapılan bir çalışmaya göre, sağlık alanında verilen eğitimler, hayat kurtarıyor. Araştırmacılar, kadınların aldığı her ekstra bir yıllık eğitim sonucu, beş yaşın altındaki çocuklardaki ölüm oranının yüzde 10 azaldığını ortaya çıkardı
1970’lerde gelişmekte olan ülkelerde yaşları 18-44 arasında değişen kadınlar için eğitim süresi sadece iki seneydi. 2009 yılında bu süre, yedi yıla çıktı. Eğitimli kadınlar, sağlık servislerini daha çok ve sık kullanmaya başladı. Bu durum, kadınların hijyen, beslenme ve çocuk bakımı konularında daha ‘sağlıklı’ iyi kararlar vermelerine yol açtı.
UNICEF’in sağlık başkanı Dr. Mickey Chopra, “Aşılama gibi çok önemli müdahaleleri almanın yanı sıra, eğitime de daha dazla yatırım yapmaya ihtiyacımız var,” diyor ve eğitim programlarına harcanacak paranın sağlık için harcanacak paraya göre daha az olduğunu vurguluyor.
Araştırmacılar, Asya ve Latin Amerika’daki eğitime bağlı başarılara örnek verirken, okula bir yıldan daha az gidebilen Afganistan, Çad, Mali, Nijerya ve Yemen’deki kadınların durumlarına da dikkat çekiyor. Kadınların sağlık ve hijyenin yanında beslenme konusunda eğitilmeleri de önem taşıyor. Bilinçli annenin seçimleri, daha sağlıklı nesiller yetiştirmek açısından önem taşıyor.
KALP SAĞLIĞI RİSKİNİZİ KONTROL EDİN
Tansiyon: Yüksek tansiyonun genelde semptomları olmaz ancak aniden bir kalp krizine ya da inmeye yol açabilir. O nedenle, tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol edin.
Kan şekeri: Diyabet, kalp krizi ve inme riskini artırıyor. Eğer diyabetiniz varsa, tansiyonunuzu ve kan şekerinizi kontrol etmek, bu riskleri azaltmak ve en aza indirmek de önemli.
Kandaki yağ oranı: Yüksek kolesterol, kalp krizini ve inme risklerini yükseltiyor. Kandaki kolesterol, sağlıklı beslenme programıyla kontrol edilmeli ve gerekirse ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
KALP KRiZiNDEN YA DA FELÇTEN KORUNMAK iÇiN
Sağlıklı beslenme: Dengeli beslenmek, sağlıklı kalp ve dolaşım sistemine sahip olmak için şart. Bu beslenme, çeşitli meyve ve sebzeleri içermeli, tam tahıllı, yağsız et, balık ve baklagiller oluşmalı. Tuz, şeker ve yağ alımı azaltılmalı.
Düzenli fiziksel aktivite: Günde en az 30 dakikalık düzenli fiziksel aktivite, kalp sağlığını zinde tutmaya yardımcı olur.
Tütün kullanımı: Sigara, pipo, puro ya da çiğnenen de dahil olmak üzere bütün tütün çeşitleri sağlığa zararlıdır. Pasif içiciliğe maruz kalmak da bir o kadar tehlikeli. Kalp krizi ve inme riskinin tütün ürünlerinin bırakmasıyla düştüğü biliniyor.