Vücudumuzun günlük sodyum ihtiyacı 2400 mg’dır. Bu miktar 6 gram tuzla karşılanır. Ancak 2008’de yapılan bir araştırmaya göre Türk toplumunda günlük tüketim 18 gram olarak belirlendi
Tuz deyince akla sodyum gelir, bir bakıma doğrudur. Tuz yüzde 40 sodyumdan oluşur, ama tuzla
Tuzlu çubuk kraker 1394 mg sodyum = 3485 mg tuz = 3.5 gram tuz
Diyet çubuk kraker 112 mg sodyum = 280 mg tuz = 0.3 gram tuz
Krem peynir sade 296 mg sodyum = 740 mg tuz = 0.7 gram tuz
Beyaz peynir 1400 mg sodyum = 3500 mg tuz = 3.5 gram tuz
Light beyaz peynir 600 mg sodyum = 1500 mg tuz = 1.5 gram tuz
Zeytin, turşu, salamura besinler, konserveler, tuzlanmış balık, kabuklu deniz ürünleri, tütsülenmiş besinler, peynir, salam, sosis, et suyu tabletleri, karbonat, kabartma tozu, hazır soslar, ketçap, hardal, soya sosu, fast food ürünleri, bazı kuruyemişler sodyum açısından zengin besinlerdir.
Sebze ve meyveler genel olarak tuz içeriği düşük besinlerdir. Aynı zamanda potasyum-dan zengindirler. Kan basıncının düzenlenme-sinde yardımcı olurlar.
Bazı besinlerin 100 gramındaki sodyum miktarı
Siyah zeytin 3280
Turşu 1353
Yeşil zeytin 1280
Jambon 1317
Bisküvi-kraker 900-1500
Ekmek 500-600
Ketçap 1042
Peynir 600-800
Yağsız, tuzsuz lor 13
Yumurta 120-125
Dana eti 80
Tavuk eti 50-55
Levrek 68
Süt 50-60
Yoğurt 51
Salça 38
Kuru baklagil 20-25
Meyveler 1-2
Etiket okuyarak bilgi edinin
Sodyumsuz: Ürünün bir porsiyonundaki miktarı 5 miligramdan az sodyum içeriyorsa bu ifade kullanılır.
Çok düşük sodyumlu: Ürünün bir porsiyonunda 35 miligram veya daha az sodyum varsa bu ifade kullanılır.
Düşük sodyumlu: Ürünün bir porsiyonunda 140 miligram veya daha az sodyum varsa bu ifade kullanılır (2. 5 katı tuz hesabı* yapılırsa üründe 350 mg tuz olduğu düşünülebilir).
Sodyumu azaltılmış: Üründeki sodyumu normale göre en az yüzde 25 oranında azaltılmış anlamına gelir.
*Ürün üzerinde bulunan sodyum miktarını 2.5 ile çarparak tuz miktarını hesaplayabilirsiniz.