Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Vücudumuzun günlük sodyum ihtiyacı 2400 mg’dır. Bu miktar 6 gram tuzla karşılanır. Ancak 2008’de yapılan bir araştırmaya göre Türk toplumunda günlük tüketim 18 gram olarak belirlendi 

Tuz deyince akla sodyum gelir, bir bakıma doğrudur. Tuz yüzde 40 sodyumdan oluşur, ama tuzla

Fazla tuz tüketiyoruz
sodyum aynı anlama gelmez. Vücudumuzun günlük sodyum ihtiyacı  2400 mg’dır. Bu miktar, günlük 6 gram civarında tuzla karşılanabilir.
2008 yılında yapılan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan Basıncı Çalışması”na (SALTurk) göre ülkemizde tuz tüketimi çok fazla (ortalama 18 gram / gün, erkeklerde 19 gr / gün, kadınlarda 17 gram / gün).  Sonuçların, olması gerekenin yaklaşık üç katı kadar olduğu erkeklerin kadınlara oranla daha fazla tuz tükettiği bulunmuştur.
Tuz tüketiminin, önerilen miktar olan 5 - 6 gram düşürülmesi kan basıncının dengelenmesi ve kardiovasküler hastalıklar riskinde önemli rol oynamaktadır.
Önerilen miktarın üzerindeki tuz tüketimi hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, kemik erimesi/osteoporoz, mide kanseri, astım, obezite, ödem risklerini artırmaktadır.
“Ben çok tuzlu yemem” diye düşünüyor olabilirsiniz. Kabaca bir kahvaltı masasını düşündüğümüzde neredeyse günlük ihtiyacın tamamını kahvaltıda almanız mümkün. 

Kahvaltı tabağınızda neler var?
Fazla tuz tüketiyoruz

30 gram peynir  240 mg sodyum  600 mg tuz
2 dilim ekmek  300 mg sodyum  750 mg tuz
10 zeytin  1148 mg sodyum  2870 mg tuz
2 dilim jambon  263 mg sodyum  658 mg tuz 1 yumurta  60 mg sodyum  150 mg tuz
TOPLAM  5028 mg  5 GR TUZ
5 zeytin, 2 dilim jambon, tuzsuz peynir seçilerek 2335 mg = 2,3 gram tuz tüketilebilir.

Günlük yaşantımızda fark etmeden tükettiğimiz tuz miktarına göz atalım:
100 gr besİn İçİn

Tuzlu çubuk kraker     1394 mg sodyum = 3485 mg tuz = 3.5 gram tuz
Diyet çubuk kraker      112 mg sodyum    = 280 mg tuz   = 0.3 gram tuz
Krem peynir sade        296 mg sodyum   = 740 mg tuz   = 0.7 gram tuz
Beyaz peynir                1400 mg sodyum = 3500 mg tuz = 3.5 gram tuz
Light beyaz peynir       600 mg sodyum  = 1500 mg tuz  = 1.5 gram tuz



Fazla tuz tüketiyoruz
Sodyumdan zengin besinler
Zeytin, turşu, salamura besinler, konserveler, tuzlanmış balık, kabuklu deniz ürünleri, tütsülenmiş besinler, peynir, salam, sosis, et suyu tabletleri, karbonat, kabartma tozu, hazır soslar, ketçap, hardal, soya sosu, fast food ürünleri, bazı kuruyemişler sodyum açısından zengin besinlerdir.
Sebze ve meyveler genel olarak tuz içeriği düşük besinlerdir. Aynı zamanda potasyum-dan zengindirler. Kan basıncının düzenlenme-sinde yardımcı olurlar.

Bazı besinlerin 100 gramındaki sodyum miktarı
Siyah zeytin 3280
Turşu  1353
Yeşil zeytin 1280
Jambon 1317
Bisküvi-kraker 900-1500
Ekmek 500-600
Ketçap 1042
Peynir 600-800
Yağsız, tuzsuz lor 13
Yumurta 120-125
Dana eti 80
Tavuk eti 50-55
Levrek 68
Süt 50-60
Yoğurt 51
Salça 38
Kuru baklagil 20-25
Meyveler 1-2 


Etiket okuyarak  bilgi edinin
Sodyumsuz: Ürünün bir porsiyonundaki miktarı 5 miligramdan az sodyum içeriyorsa bu ifade kullanılır.
Çok düşük sodyumlu: Ürünün bir porsiyonunda 35 miligram veya daha az sodyum varsa bu ifade kullanılır.
Düşük sodyumlu: Ürünün bir porsiyonunda 140 miligram veya daha az sodyum varsa bu ifade kullanılır (2. 5 katı tuz hesabı* yapılırsa üründe 350 mg tuz olduğu düşünülebilir).
Sodyumu azaltılmış: Üründeki sodyumu normale göre en az yüzde 25 oranında azaltılmış anlamına gelir.
*Ürün üzerinde bulunan sodyum miktarını 2.5 ile çarparak tuz miktarını hesaplayabilirsiniz.