Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Ramazan ayında oruç tutanların beslenme alışkanlıkları, normal zamanlara göre değişiklik gösterir. Bu yıl yaklaşık 16 saat süren açlık sebebiyle en önemli şey sahura kalkmak. Sahura kalkmazsanız fiziksel ve zihinsel konsantrasyon sorunları yaşayabilirsiniz

Unutulmamalıdır ki, oruç sağlıklı Müslümanlara farzdır ve gerekleri yerine getirilerek tutulmalıdır. Beslenme açısından en önemli nokta, sahura kalkılması koşulunun yerine getirilmesidir. Sahura kalkmak çok önemli ama sahurda yapılan seçimler de gün boyu sizi enerjik tutacak yiyecek ve içeceklerden oluşmalı. Sıvı desteğinin yanı sıra kan şekerini hızla yükseltmeyecek ve tok tutacak besinler seçilmeli. Daha sonra tekrar uyuyacaksanız, uyku kalitesini de etkilememeli. Normal şartlarda nasıl azar azar, sık sık beslenmemiz gerekiyorsa ramazanda da bunu sürdürmeliyiz. Gün boyunca alamadığımız besin öğelerini iftardan sonra karşılamak zorundayız. Bunun için iftardan sonraki öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahur yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Gün içinde kan şekeriniz düşecektir
Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyerek yatmak son derece zararlıdır. Gece yenen ağır yemekler, metabolizma hızını düşürdüğü için yağa dönüşme riskleri yüksektir. Sahurda tok tutacak protein içeren besinler unutulmamalı: Süt, yoğurt, peynir, ayran, yumurtalı kıymalı veya tavuklu sebze yemekleri, baklagiller gibi. Kan şekerini dengeleyecek ve yine tok tutacak karbonhidratlar şunlardır: Tam taneli tahıllar (çavdar, buğday ekmeği gibi) bulgur, kepekli makarna, mercimek ve bulgur eklenmiş çorbalar. Dengeli yağ seçimi, tokluk hissini uzatır. Susuzluğu artıracağı için sahurda zeytin yerine 4-5 ceviz veya 10-15 badem ya da fındık gibi seçimler, 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı daha iyi olur. Sıvı desteği için az şekerli komposto veya hoşaf, ayran, bitki çayları, az şekerli limonata seçilebilir.


HURMA
Meryem Suresi’nde pek çok hikmetinden bahsedilen hurma, ramazan ayının temsilcilerinden biridir ve Peygamber efendimizin (SAV) bize sünnetidir. Hurmanın içeriğinde çeşitli vitamin ve mineraller vardır. Lif, yağ ve proteinler bakımından zengindir. Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunur. Ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de barındırır. Hurmadaki folik asit, vücutta yeni kan hücresi ve amino asit yapımında, hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenir. İftar sofralarının vazgeçilmez yiyeceği hurmanın kalp ve damar hastalıkları ile kanserden koruduğu, boğaz ağrısını kestiği, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderdiği bilinmektedir. Uzun süren açlık sonrası iftar da düşen kan şekerini dengelemede ve bağırsaklara faydalı lifler sağlamada en doğru seçimlerden biridir. Yetiştirildiği bölgeye göre renkleri ve büyüklükleri değişen hurmanın çekirdekleri yakacak, lifleriyse kumaş üretiminde kullanılır.

HAFiF VE SAĞLIKLI SAHUR SEÇENEKLERi