Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kahvaltımızda farklı lezzetleri seviyorum, smoothie gibi…

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu söylenir fakat bazen kahvaltı zamanını programınıza olması gerektiği gibi uyduramazsınız. Kahvaltı etmek, kendinizi enerjik hissetmekle halsiz ve isteksiz hissetmek arasındaki farkı yansıtır. Ayrıca uyandığınız zaman midenize ilk hangi yiyeceklerin girdiği de önemlidir.
Bazen bir kase mısır gevreği atıştırmak ya da kahvaltıyı toptan geçip sabah mahmurluğunu atlatmak için birkaç fincan kahveyle yetinmek kolayınıza gelebilir. Ancak, sadece günü geçirmek için beslenmektense, kahvaltınızı zenginleştirip geliştirmek sizin elinizde.

Kafein yerine smoothie
Sabah güne kafeinli kahve ve şekerle başladığınızda gün boyu canınızın çektiğini yeme alışkanlığı edinmeniz kaçınılmazdır. Bu durumda sahip olduğunuz tüm enerji iş saatinizin sonuna geldiğinizde bitmiş olacaktır. Ama kim tüm enerjisini sadece iş için harcamak ister ki? İşten sonraki hayatınız için de enerjik hissetmek istemez misiniz?
Sağlıksız kahvaltılara hızlı bir alternatif niteliğinde olan, gün boyu enerjik hissetmenizi sağlayacak ev yapımı kahvaltılık smoothie’leri deneyebilirsiniz. Biraz yeşillik, biraz meyve ve Hindistan cevizi suyu, sütü gibi sağlıklı sıvılar ekleyerek enerjik hissedebilir, gün boyu karşılaşacağınız zorlukları aşmak için kendinizi hazırlayabilirsiniz.
Güne smoothie ile başlamak aynı zamanda ihtiyacınız olan antioksidanları almanızı da sağlar, bu antioksidanlar vücudunuzu serbest radikallerden veya vücut hücrelerinize zarar veren ve bazı durumlarda Alzheimer, kemik erimesi, diyabet, felç, aşırı yaşlanma ve kanser gibi ciddi hastalıklara neden olan strese karşı da korur.
Buna ek olarak, iyi bir şekilde hazırlandığı takdirde smoothie’ler düşük glisemik indeks içerebilir.
Ben hızlı kahvaltı yapmam gerektiğinde ve aynı zamanda uzun süreli enerji depolamak için mikserimi çalıştırıyorum. İşte 5 kolay adımda smoothie hazırlamanın püf noktaları:
1. Ana içeceğinizi belirleyin: Su, Hindistan cevizi suyu ya da Hindistan cevizi sütü, badem sütü, kaju ya da soya sütü gibi hayvansal olmayan süt ürünleri en sağlıklı ve en kolay sindirilebilen seçeneklerdir.
2. Biraz yeşillik seçin: Lahana, ıspanak, yaban pancarı, maydanoz, karalahana, marul ve diğer yapraklı yeşillikler kalori ihtiyacınızı destekleyecektir!
3. Meyvenizi seçin: Muz, elma, ananas, mango ve çilek gibi meyvelerin hepsi iyi seçenekler arasında yer almaktadır.
4. Yağ veya proteininizi seçin: Hindistan cevizi yağı, avokado, keten tohumu ve chia tohumu seçeneklerinin hepsi olabilir, bunların hepsi sizi daha uzun süre tok tutmaya yarayan ve kan şekerinizi düzenleyen tüm karbonhidratların emilimini yavaşlatacaktır.
5. Bir süper besin ekleyin: Maca kökü, ham kakao tozu veya arı poleni, smoothie’nizin besleyici içeriğini daha da zenginleştirebilir.

Haberin Devamı

Sabah:
* 1 bardak smoothie

Haberin Devamı

Ara öğün: Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)

Öğle:
* 1 su bardağı kepekli makarna
* 2 dilim peynir veya yoğurt
* Bol salata
(1 TK zeytinyağı)

Haberin Devamı

Ara öğün:
* 1 bardak tarçınlı süt
* 1 adet hurma

Akşam:
* 5 YK etli kuru fasulye
* 3 YK karabuğday
* 1 kase yoğurt
* Bol salata
(1 TK zeytinyağı)

Ara öğün:
* 1 porsiyon meyve
* 10 badem
* Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)

* TK= tatlı kaşığı / * YK= yemek kaşığı

Smoothie tarifi

1 bardak süt, yarım muz, yarım elma, 1 YK yulaf, 1 ÇK vanilya ve tarçın, blenderda öğütülür. Afiyet olsun.

Bu diyet programı sağlıklı yetişkinler için örnek olarak planlanmıştır. En doğrusu beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde size özel planlanmış tedavidir. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa hekiminize danışmadan lütfen uygulamayınız.