Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Okullar açıldı ve anne babaların telaşı arttı. Her anne, çocuğu okula gitmeden önce iyi bir kahvaltı yapsın ister. Ancak çocukların servise yetişme telaşı, erken uyanamama problemi sabah saatlerinde iştahsız olmaları, dolayısıyla kahvaltıyı sevmemeleri günün en önemli öğününü atlamalarına neden olabiliyor. Oysa kahvaltının önemi ile ilgili olarak yapılan çalışmalar güne iyi bir kahvaltı ile başlamanın her yaş grubu bireylerde çok yararlı olduğunu ortaya koymaktadır.

Pozitif ilişkiyi doğruluyor
Beslenme ve zihin gelişimi dikkat üzerine yapılan çalışmalar aradaki pozitif ilişkiyi hep doğruluyor. En önemli noktalardan birisi de sabah kahvaltısı. Yapılan birçok çalışmanın da kanıtladığı üzere sabah

Kahvaltısını yapan öğrenci daha başarılı
kahvaltısı, çocukların gelişiminde çok önemli rol oynamaktadır çünkü akşam yemeği ile kahvaltı arasında yaklaşık 8 -12 saatlik bir aralık bulunmaktadır. Bu nedenle çocuk, kahvaltı saatlerinde açlık düzeyindedir.
Açlık durumunda beyne enerji sağlayan kan şekeri en alt seviyededir. Açlık sonrası vücudun gereksinimi olan enerjiyi sağlayan ilk öğün ise sabah kahvaltısıdır. Açlık durumunda kandaki glikoz konsantrasyonu düşük olduğundan beynin enerji kaynağı da sınırlanmış olur. Glikoz, beyin için en önemli enerji kaynağıdır, çünkü beyin herhangi bir enerji deposuna sahip değildir. Yapılan çalışmalar, kan şekerinin yeterli düzeyde olmasının öğrenme ve anımsamayı içine alan birçok beyin ve davranış işlevini düzenlediğini göstermektedir. Kahvaltı yapmayan çocuklar kendilerini genellikle sabahları yorgun ve halsiz hissedebilmektedirler. Kahvaltı ile okuldaki verimlilik ve psikolojik durum arasında önemli bir bağlantı vardır. Harvard Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda okula kahvaltı yapmadan giden öğrencilerin, kahvaltı yaparak giden öğrencilere göre derslerinde daha başarısız oldukları kanıtlanmıştır. Amerikan Diyetisyenler Derneği’nin yaptığı bir başka araştırmada ise kahvaltı eden öğrencilerin okula devamlılıklarının daha iyi olduğu, günlük almaları gereken besin öğelerinin büyük kısmını karşılayabildikleri, düşük kan kolesterolü değerine sahip oldukları bulunmuştur. 

Süt en iyi kaynak
Kahvaltıda protein ve karbonhidratı bir arada tüketmek gereklidir. Çünkü bu şekilde kan şekeri seviyesi daha uzun süre normal sınırlar içerisinde kalır. Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin kurulması önem taşımaktadır. Bu tüketimi sağlamanın en kolay yolu 1 dilim ekmek ve peynir veya 1 kase kahvaltılık gevrek ve 1 bardak süt olabilir veya 1 bardak süt ile bir meyve, biraz fındık.Çocukların hem kahvaltıda hem de tüm öğünlerde yeterli protein almaları sağlıklı bir yetişkinlik dönemine hazırlık, okuldaki başarı, boylarının uzaması ve güçlü bir vücut için hassasiyet göstermektedir. Süt hem protein hem de kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak en iyi kaynaktır. Peynir de süt gibi kalsiyum kaynağıdır. Süt sevmeyen çocuk için peynir kalsiyuma iyi bir kaynaktır. Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir. Eğer çocuğunuz börek seviyorsa sabah için az yağlı peynirli börek de iyi bir seçim olabilir. 

Kahvaltı etmenin yararları 
Kahvaltı, öğrenmeyi olumlu yönde etkiler,
Kahvaltı eden çocuklarda kas işlevleri daha iyidir.
Kahvaltı eden çocuklarda şişmanlık görülme oranı da daha azdır.
Kahvaltı eden çocuklar daha başarılı olurlar, problemleri daha kolay çözerler.
Kahvaltı ile derse daha iyi konsantre olurlar,  daha geç yorgunluk hissi oluşur.
Kahvaltı yapılmayan durumlarda ise derse ilgi ve takip yeteneği azalabilir.
Kahvaltı yapan çocuklar günün ilerleyen saatlerinde de daha güçlü ve dayanıklı olurlar.
Kahvaltı yapan çocuklar konsantrasyonlarını daha uzun süre etkin seviyede tutabilirler.
Çocuklarda aşırı kilolu olma veya zayıflık halinde yani her iki beslenme bozukluğunda da en  önemli nokta düzenli öğün tüketimidir. Bu yüzden kahvaltı iyi bir beslenmenin vazgeçilmezidir.

Örnek kahvaltılar
1 bardak süt, az yağlı kek veya börek
Az yağlı tost ve meyve suyu
1 bardak süt, fındık ve meyve
Ekmek, peynir, zeytin, domates, salatalık, biber
1 bardak süt, fındık ezmesi sürülmüş ekmek
Tahıl gevreği ve süt, istenirse meyve eklenebilir
1 bardak taze meyve suyu içine 1 kaşık pekmez,1 avuç findık
1 bardak süt, muz istenirse kuru üzüm veya kayısı da eklenebilir
Haşlama yumurta veya omlet, ekmek, zeytin, domates, salatalık, biber