Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Karaciğer yağlanması tüm dünyada hızla artan bir sorun. Beslenme şeklini değiştiren pek çok kişide yağlanma azalıyor. Akdeniz diyeti yapmak, iyi bir başlangıç olabilir...

Ülkemizde her beş yetişkinden birinde görülen karaciğer yağlanması, ciddi bir sağlık sorunu.
Amerikan Karaciğer Vakfı, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 25’inde, obezlerin de yüzde 75’inde karaciğer yağlanması olduğunu söylüyor.
Oranlara bakıldığında; kayıtlara göre ülkemizde daha az karaciğer yağlanmasına rastlansa da, yaşam biçimlerimizin hızla değişmesiyle bu sayının artacağı ortada.
Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde normalden fazla yağ toplanması nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık.
Karaciğer yağlanması, normalde yüzde 10’un altında olması gereken karaciğer yağ oranının artması...
Bu hastalığın en büyük özelliği ise belirti göstermemesi. Çoğu zaman, bu hastalık başka bir şikâyetle doktora gidildiğinde ortaya çıkıyor. O nedenle tedavisi de gecikebiliyor.

TEK SEBEP ALKOL DEĞİL
Eskiden karaciğer yağlanmasının sadece alkol kullananlarda olduğu sanılırdı. Oysa alkole bağlı yağlanma sadece bir çeşidi.
İlaç kullanımı, diyabet gibi pek çok farklı nedene bağlı ortaya çıkan karaciğer yağlanmasının en büyük nedenlerinden biri de şişmanlık yani obezite.
O nedenle karaciğer yağlanması görülen kişi için doktorlar, ilk önce kilo vermeyi öneriyor.
Son zamanlarda danışanlarım arasında bu durum biraz fazla konuşulunca karaciğer yağlanmasının önemine bir kez daha dikkat çekmek istedim.
Karaciğer yağlanması olan hastalarda ortak özellikler genellikle kötü beslenme, şişmanlık ve hareketsiz yaşam tarzı. Ayrıca bu hastalık, insülin direnci, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabetle yakın arkadaş.

YAŞAM BİÇİMİ ÖNEMLİ
Araştırmalar; yaşam ve beslenme biçimini değiştiren, kilo veren pek çok kişide yağlanmanın azaldığını gösteriyor.
Karaciğer yağlanması için beslenme önerileri, Akdeniz diyetiyle uyum gösteriyor. Akdeniz diyeti; bitkisel protein, tam tahıllar, sağlıklı yağlar, meyveler, sebzeler, balık açısından zengin bir yeme planını içeriyor.

Haberin Devamı

NELER YAPILMALI?

Haberin Devamı

3 Alkolden uzak durun.
3 Aşırı karbonhidrat ve şeker tüketimini azaltın.
3 Doğal besinler tercih edin, işlenmiş gıdalardan uzak durun.
3 Sebze ve meyve gibi lifli besinlerin tüketimini arttırın.
3 Aşırı kuruyemiş tüketmeyin.
3 Düzenli olarak spor yapmak hayatın bir parçası haline gelsin.

ÖRNEK AKDENiZ DiYETi MENÜSÜ

Sabah
* Yulaf ezmesi, nar, ceviz, tarçın, süt.
ARA ÖĞÜN
* 1 kabuklu elma ile 3 tam ceviz.
ÖĞLE
* Mercimek yemeği, 1 kase yoğurt, 1 dilim tam buğday ekmeği, roka salatası.
ARA ÖĞÜN
* 1 dilim peynir, 1 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği, domates, maydanoz, biber.
AKŞAM
* 1 kase sebze çorbası, bol salata, ızgara balık, zeytinyağlı enginar.
ARA ÖĞÜN
* 1 meyve ile 10 fındık veya badem.

GÜNDE BİR FİNCAN KAHVE

Geçen yıl uluslararası tıbbi makalelerde yayınlanarak literatüre giren iki Türk araştırmacının yaptığı araştırmaya göre; kafein, karaciğer yağlanmasına iyi geliyor. Araştırmada her gün kahve içenlerde, içmeyenlere oranla daha az karaciğer yağlanması görüldüğü ortaya çıkmış. Zaten günde bir fincan kahve zevkiniz varsa, bu durum şimdilik avantaj gibi görünüyor ancak yeni bir araştırma bunu çürütür mü, bilmek zor...

Haberin Devamı

OME­GA 3 TÜ­KE­TİN

Ome­ga-3 de­nin­ce ak­la ge­nel­de kalp sağ­lı­ğı ile güç­lü ha­fı­za ge­lir an­cak dep­res­yon te­da­vi­sin­den di­ya­be­te, ka­ra­ci­ğer sağ­lı­ğı­na ka­dar pek çok olum­lu et­ki­ye sa­hip. Ome­ga-3 yağ asit­le­ri­nin me­ta­bo­lik et­ki­le­ri ile il­gi­li ya­pı­lan bir ça­lış­ma, bu bi­le­şik­le­rin da­ha ön­ce dü­şü­nül­dü­ğün­den çok da­ha bü­yük fay­da­lar su­na­bi­le­ce­ği­ni, ka­ra­ci­ğer yağ­lan­ma­sı has­ta­lı­ğı­nın ön­len­me­sin­de önem­li bir et­ki­si­nin ola­bi­le­ce­ği­ni gös­te­ri­yor.