Yemek yeme alışkanlıklarımızın büyük bir bölümü otomatiktir ve üzerine fazla düşünmeden ya da yemeğe dikkat etmeden gerçekleşir. Yemek yerken çoğunlukla kendimizi unutur ve ihtiyacımız olandan fazlasını yeriz. Örneğin büyük bir patates cipsi paketini hatır hutur yediğiniz zamanları hatırlayın veya 1 kase dolusu şamfıstığını veya avuç avuç çekirdeği. Ne kadar yediğinizi hatırlıyor musunuz? Her lokmanın tadına varıyor musunuz? Kendinizi tatmin edecek miktarda mı yediniz?
Otomatik yemek yiyen danışanlarımızdan biri çikolatayı çok seviyordu ve her gece 80 - 100 gramlık bir paket yiyordu. Ona verdiğimiz bir öneri ile her lokmasını saymaya ve her lokmada yediği yiyecekten aldığı zevki fark etmeye odaklanmasını istedik. Sonuçta, ilk dört lokmasının çok lezzetli olduğunu, ancak sonra çok da dikkat etmeden 10 ısırık daha aldığını fark etti (otomatik yemek yeme). Son lokmalardan da tabii zevk alıyordu, çünkü çikolatasını bitirmek üzereydi.
Artan bir farkındalıkla ilk dört ısırık ve son lokmaların arasındaki 10 lokmanın gereksiz kaloriler olduğuna kendisi karar verebildi.
Yeme kalıplarınız nasıl?
Zaman: Gün içinde yemek yemenizin arttığı zamanlara bakın. Çoğu insan kahvaltı ve öğlen yemeklerinde az yer, ama akşam ya da atıştırma zamanlarında yeme miktarı çok daha fazladır. Yatağa girmeden önce canınız bir şeyler çeker mi? Akşamüstü hep bir şeyler yer misiniz? Öğünleriniz düzensiz mi? Öğün atlar mısınız?
Mİktar: Yediğiniz yiyeceklerin miktarına ve kalorisine bakın. Bunun püf noktalarından biri yediğiniz yemeğin tadını çıkarmak, böylece kalorileri boşa harcamamaktır. Daha az yiyebileceğiniz ya da tamamen uzaklaşabileceğiniz yiyecekler var mı? Bazı çok sevdiğiniz yiyeceklere ne kadar ihtiyacınız olduğunu ve ne kadar istediğinizi düşünmeden belirli bir miktarın üzerinde mi yersiniz?
Yİyecekler: Yediğiniz yemeklere büyük bir dikkat gösterin. Seçtiğiniz yemeklere karşı kalıplarınız var mı? Sizin kalorilerinize katkıda bulunan yiyecekler neler? Yüksek kalorili yiyeceklerin yerine geçebilecek başka yiyecekler düşünebilir misiniz?
Yer: Yediğiniz belirli yerler var mı? Mutfak ya da yemek odası dışında yerlerde sık yemek yer misiniz? Çalışma odası, ofis, araba bunlara örnektir.
Yediklerinizi, yediğiniz zamanları ve yemek yemeyle bağlantılı aktivitelerinizi kaydetmek sizi yaptığınız yemek seçimleri konusunda daha bilinçli hale getirecektir. Bazı insanlar bu bilgiyi daha sağlıklı bir yemek yeme planı oluşturmak için kullanabilir, ama birçoğunuz besleyici, iyi dengeli bir diyeti oluşturan bileşenleri daha da iyi öğrenmek isteyecektir.
Beslenme üzerine tavsiyeler hiç bitmez. Kitapçıya gittiğimizde ya da radyo TV programlarını izlediğimizde uzmanlar tarafından özene bezene hazırlanmış programlar karşısında şaşkına döneriz. Bir gün kayısının kansere ya da papatya suyunun artirite (romatizma) iyi geldiği söylenir. Başka bir gün ise stres için büyük dozlarda vitamin ve kötü ağız kokusu için kuru erik posası önerilir. Bu çılgın programlara inanmak çok caziptir, çünkü çözümü çok zor problemler için bizlere kolay ve çabuk umut verirler. Ama son yılları bir düşünün Atkins diyeti, sıvı diyet, karbonhidrat diyeti, detoks kampları bu programlarla kilo verip sonra da kilosunu korumayı başaran birini tanıyor musunuz?
Beslenmede sihir yoktur. Anahtar ÖLÇÜ’dür
Beslenmenin sihirle ilgisi yoktur, bize tek gereken sağduyu ve ölçülü yemek yemedir sadece. Hatırlanacak anahtar sözcük “ölçü”dür. Bu da çeşitli yiyecek gruplarından çeşitli yemekler yemek anlamına gelir.
Bu kulağa basit bir cümle gibi gelebilir, ama bu mesaj çok önemlidir.
Vücudun dengeli gıda alımına ihtiyacı vardır. Bir gıdanın çok fazla ya da çok az tüketilmesi işe yaramaz. Eğer vücudunuzun her gün E vitaminine ihtiyacı varsa, bu miktarın yarısını alsanız da 100 katını alsanız da kendinizi daha kötü hissedersiniz.
Bu en sevdiğiniz keki yapmaya benzer. Keke koyacağınız her malzeme önemlidir. Bir malzeme
keke mükemmel bir lezzet verebilir, ama fazlası da o keki mahvedebilir.
Bazı danışanlarımız bize beslenmenin neden bu kadar önemli olduğunu sorarlar. Cevap basittir. Yediklerimiz ne kadar sağlıklı olduğumuzu ve hayatla hem fiziksel hem de psikolojik olarak nasıl başa çıktığımızı belirler. Sadece greyfurt yiyerek kilo verebilirsiniz belki, ama vücudunuz greyfurtun içermediği besinlerin eksikliği yüzünden zarar görebilir.