Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kilo vermek, diyet ve zayıflamak, genelde ‘hayır’ anlamına gelir. Oysa bugün ‘evet’lere bakacağız. Neyi, nasıl yaparsanız hem kolay hem de kalıcı şekilde forma girebileceğinizin ipuçlarını vereceğim

1- Porsiyon kontroli için ‘EVET’
Yasaklarla dolu bir liste ve sevdiğiniz besinlerden uzak kalmak, bedeninizi beslerken ruhunuzu yorar ve sizi üzer. Buna gerek yok. Porsiyon kontrolüne “Evet” diyerek çikolata, kek gibi sevdiğiniz, istediğiniz yiyecekleri uygun ölçüde tüketebilirsiniz. Örneğin 20 gr. çikolatanın yanında yağsız sütle ya da kuru meyvelerden az şekerle ve yağla yapılmış bir kekle keyif yapabilirsiniz.

2- Kahvaltı için ‘EVET’
Kahvaltıyı atlamamak, metabolizmayı hızlandırıyor, kan şekerini dengeliyor, bir sonraki öğünde çok aç olmayı engelleyip daha sağlıklı seçimler yapılmasına yardım ediyor. Çoğumuz kahvaltı için vaktimizin olmadığından yakınıyoruz. Ama kendimize hızlı ve pratik yöntemler geliştirebiliriz. Mesela akşamdan hazırlanmış tam buğday ekmeği arasına az yağlı peynir, tam tahıl gevrekleri yanında az yağlı süt, yulaf ezmesiyle yoğurt veya meyveyle ceviz ve yoğurt tercih edebilirsiniz. Kahvaltı çeşitliliğiyle çok yönlü besinlerden almış olur ve metabolizmanızı daha da canlı tutabilirsiniz.

3- Protein içeren yiyeceklere ‘EVET’
Proteinler, vücuda enerji sağlamanın dışında kaslarla dokuların onarımından sorumlu, gün içerisinde uzun süre tok tutan yiyecekler. Yağsız et, yağlı tohumlar (fındık, badem), kuru baklagiller (mercimek, nohut, kuru fasulye), yumurta, süt ve ürünleri protein bakımından zengin kaynaklardan. Bu yiyeceklere ‘evet’ demek çok da zor olmamalı.

4- İyi tahıllar, meyveler ve sebzeler için ‘EVET’
Hepsi birbirinden sağlıklı gıdalar ve kilo verirken çok yardımcılar. Mümkün olduğu kadar gün içerisinde kendimize daha iyi bakmak ve hissetmek için yeteri kadar taze sebzeyle meyve (mevsiminde) yenmeye çalışılmalı. Bu gruptaki besinler, vitamin ve mineral bakımından çok iyi kaynaklar. Folik asit, A vitaminin öncü maddesi beta karoten, B2, C ve E vitaminleri, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, posa ve diğer anti-oksidan özelliğe sahip besin öğeleri için sebze ve meyveye ‘evet’.
Doğru tahılları tüketmek konusunda dikkatli olun. Tahıllar, rafine edilirse besin değeri kaybı olur. Kabuk ve öz kısmı ayrılmamış tahıllardan yapılan yiyecekler, vitamin, mineral ve posa bakımından zengin. Tahıl ve tahıl ürünleri; vitaminleri, mineralleri, karbonhidratları (nişasta, posa) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli. Tahıllar, B12 vitamini dışında diğer tüm B vitaminleri açısından zengin. Özellikle B1 vitamininin, (tiamin) en iyi kaynağı.
Posa içeriği yüksek besinler tüketmek, bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlar. Yulaf ezmesi, tam tahıl ekmeği, bulgur ve kabuklu pirinç gibi kompleks karbonhidratlara ‘evet’ denmeli.

5- Akıllı tatlılara ‘EVET’
Kilo vermeye çalışırken bazı gıdaların yasaklanması, ‘ya hep ya hiç’ tutumunu beraberinde getirebilir. Yasaklamak, teoride iyi bir fikir gibi görülse de uygulanabilirlik açısından sağlıklı değil. Tatlıları ve atıştırmalıkları yasaklamak yerine aşırıya kaçmadan ve akıllı değişiklikler yaparak diyette bulundurun. Büyük bir pasta yerine yazın yaklaştığı bu dönemde sütlü dondurma seçebilir veya aşırı yağ ve kalori kalori içeren cipsler yerine tam tahıllı krakerlerle peynir tercih edilebilirsiniz. Bu gibi değişiklikler yaparak hem hayattan zevk alıp hem de zayıflamanız mümkün.

6- Size en uygun beslenme programını bulmaya ‘EVET’
Kilo vermek, uzun ve yorucu bir yolculuk olabilir. Yolunuzu bulmaya yardımcı çok kaynak var. Fakat diyet kişiye, sağlık durumuna, yaşam koşullarına göre farklılıklar gösterir. Doğru bilgilerle sağlıklı şekilde zayıflamak da besinler kadar önemli. Uygulayacağınız diyet; ömür boyu devam edecek, bütçenize uygun, malzemeleri kolay bulunur ve size özel olmalı.