Kışın kilo alıp, baharda diyete girenlerdenseniz, bu yazı dizisi size yol gösterecek. Altı gün boyunca kolay kilo vermenizi sağlayacak bilgiler vereceğim. Bugün hazırlık testiyle başlıyoruz
Yaz yaklaşırken kışın alınmış kilolar, rahatsızlık vermeye başlar. Aslında her mevsim 12 ay sağlığımıza dikkat etsek ve diyet yapmak zorunda kalmasak daha hoş olur ama birçok insan kış aylarında kilo alıyor ve baharı yaza hazırlık olarak geçiriyor. Bu yüzden ben ve Mezura ekibi, size kilo vermenizi kolaylaştıracak öneriler ve örnek listeler hazırladık.
Önce bir testle başlıyoruz. Kilo vermek istiyorsunuz ancak ne kadar hazır olduğunuz konusunda emin değilseniz, Amerikan Diyetisyenler Derneği’nin testi ne kadar hazır olduğunuz konusunda size yardımcı olacak. Soruları ‘doğru’ veya ‘yanlış’ olarak cevaplayın. Yanıtlarınız nasıl olmanız gerektiğini
1.GÜN
1300 - 1400 KALORİLİK MÖNÜ
Sabah: Yarım simit l 2 yemek kaşığı light labne l Domates l Salatalık l Renkli biberler
Ara: 6 adet malta eriği l 10 adet badem
Öğle: 8 yemek kaşığı zeytinyağlı taze fasulye ( yemek tarifine bakınız) l 1 dilim tam buğday ekmeği (25 gr) l Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
Ara: 1 adet kepekli tost l 1 bardak light ayran (200 ml)
Akşam: 1 kase kremasız çorba l Izgara biftek (120 gr) l Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
Ara: 12 adet kiraz l 12 adet yeşil erik
Zeytinyağlı Çalı Fasulye
Malzemeler: 1 kg fasulye, 3 adet kuru soğan, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 adet domates, tuz.
Yapılışı: Fasulyeler iyice ayıklanıp, yıkanır ve kesilir. Zeytinyağı ile soğanlar sote edilir. Domateslerin kabuğu soyulup ince kesilmiş olarak ilave edilir ve 1 su bardağı su ilave edilir. Tuzda ilave edilerek hafif ateşte pişirilir.
Fırında mercimekli kabak (4 porsiyon)
Malzemeler: 4 yeşil kabak, 1/2 su bardağı yeşil mercimek, 1 orta boy kırmızı soğan, 1 yeşil biber, 1 domates, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, birkaç dal maydanoz, fesleğen, tuz, karabiber.
Yapılışı: Kabaklar ortadan kesilip içleri çıkar- tılır, zeytinyağı ve karabiberle yağlanır. Fırın tepsisine yağlı kağıt döşenir, kabaklar sıralanır, iki tarafı da fırınlanır. Soğanlar ve yeşil biber doğranır ve küp kesilmiş domateslerle sote edilir. Önceden haşlanan yeşil mercimek ilave edilir, karıştırılır. Fırından çıkarılan kabakların arasına bu karışım döşenir. 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika üzerleri hafif kızarıncaya kadar pişirilir. Üzerine taze maydanoz ve doğranmış fesleğen ile servis edebilir.
DİYETİ UYGULARKEN
- Günde 4-5 fincan açık ve şekersiz siyah çay, daha fazla miktarda şekersiz bitki çayı ile en fazla 2 fincan kahve içilebilir.
- Su tüketimi kadınlar için günlük en az 8-10 bardak, erkekler için en az 10-12 bardak olmalıdır. Alkol tüketimi kadın için haftada 2-3 kadeh, erkek için 4-5 kadehle sınırlandırılmalı ve şarap tercih edilmelidir.
- Salatalara 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterlidir veya 5 adet zeytin de kullanılabilir.
- Etsiz sebze yemeklerinde 1 kg için 2 çorba kaşığı zeytinyağı kullanılmalıdır. Tüm sebzeler tüketilebilir (patates ekmek yerine geçer sebze olarak düşünülmemelidir)
- Gün içinde istenildiği kadar salatalık, domates, marul yaprağı yenilebilir.