Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri kiraz... Aslında gülgiller ailesinden gelen kirazın dünya üzerinde 1000’den fazla çeşidi bulduğunu biliyor muydunuz? Türlerini ayırt etmek her zaman çok kolay olmayabilir ama tadı bazen tatlı, bazen de buruk olabiliyor. Bence her türlü de kalbimizi fethediyor.

KİRAZ YEMEK İÇİN  10 SEBEP

Doyum olmayan tadının yanı sıra birçok faydalı bileşen de içeriyor ve sağlığımıza katkıda bulunuyor. Peki nedir faydaları? Hatırlayalım...

1 Kirazda yaz ayları için ihtiyacımız olan potasyum, C ve A vitaminlerinin yanı sıra K vitamini ve bazı B grubu vitaminleri de bulunur.

2 Kiraz, doğal bir kan basıncı düşürücü olan potasyumdan zengin bir besindir. Vücudumuzdaki sıvı dengesini koruyan potasyum, bu görevi sodyumun kan basıncını yükselten etkilerini baskılayarak yapar.

3 Bol miktarda C Vitamini, beta karoten ve antosiyanin adlı antioksidan içeren kirazın, kendisi de güçlü bir antioksidan yapıdadır. Sahip olduğu bu yapı, kanser hücrelerinin büyümesine engel olur.

4 Karaciğer dostu olan kiraz, yüksek alkol tüketimi, fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek yenilenmesine yardımcı olur.

5 Laksatif etki gösterip bağırsakların da temizlenmesine ve kabızlık sorununun giderilmesine de destek verir.

6 Kirazdaki flavonoidler gut ve romatoid artrit gibi eklemlerle ilgili hastalığı olan bireylerde, inflamatuvar rahatsızlıklarının şiddetini hafifletmeye yardımcı olur. Yapılan bir çalışmada, günde yarım bardak kiraz yiyenlerde gut ataklarının yüzde 35 oranda riskinin azaldığı saptanmıştır ve ürik asit düzeyleri de azalmıştır.

7 Kirazda bulunan kinik asitin, böbrekleri temizleyici ve toksinleri vücuttan atıcı etkisi vardır.

8 Kiraz, vücudumuzda şişliğin azalmasına yardımcı olan iflamasyonu önleyen, melatonin ve antosiyanin adlı iki bileşeni içerir. Melatonin, özellikle güneşin UV ışınlarına karşı koruyucu etki gösterir ve kırışıklıkları önlemeye yardımcı olur. Ayrıca kirazda da önemli miktarda bulunan melatonin hormonunun, yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarını önleyebildiği ve azaltabildiği biliniyor. Özellikle ekşi, mayhoş tadı olan bordo renkli kirazlar, melatonin açısından daha zengindir.

9 Kiraz sapı, vücutta diüretik etki gösterir. Kiraz saplarını kaynatarak yapacağınız bir karışım vücutta kan ve idrar yolunun temizlenmesine, böbreklerin çalışmasına ve özellikle mensturasyon döneminde oluşan ödem şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabiliyor.

10 American Chemical Society tarafından yayınlanan Doğal Ürünler Dergisi’nde yapılan bir çalışmada, kirazların içeriğindeki antioksidan bileşenler sayesinde, 20 adet mayhoş kiraz tüketildiğinde 1 adet asprinden 10 kat daha etkili olabiliyor.

KİRAZ YEMEK İÇİN  10 SEBEP

Diyetteyken yenir mi?

Elbette yenebilir. Diyet yapmak, yasaklı bir beslenme programına bağlı kalmak değildir. Her zaman söylediğim gibi, diyetteyken de sevdiğiniz besinleri ölçüsüne ve sıklığına dikkat ederek tüketebilirsiniz.

Meyveler, sağlıklı beslenmenin en temel beş besin grubundan biridir ve günde kişisel özelliklere göre değişse de toplamda beş porsiyon sebze ve meyve tüketmek gerekir. Meyve ve sebzelerde her birinin kendine özel faydalarından yararlanabilmek için çeşitliliği sağlamak önemlidir.

Ara öğün olarak 12-15 adet kiraz=1 porsiyon meyve yerine tüketilebilir. Eğer kirazı benim gibi çok seviyorsanız ve ara öğün olarak yemek bana yetmez diyorsanız, öğün yerine yarım kg kiraz, 50 gr lor peyniri ve 25 gr tuzsuz kraker yiyebilirsiniz.
Doya doya kiraz yerseniz, sabah daha hafif uyanmış olacaksınız.

Utangaç ve romantik yaz meyvesi

Kirazdan bahsetmişken, geçtiğimiz yıl ekibimden Ali Alkaç’la hazırladığımız, sizler tarafından da çok sevilen yaz meyvelerinin karakterleri serisinden kirazı bir kez daha paylaşmak isterim; işte utangaç ve romantik yaz meyvesi kiraz. Ona iltifat etmeye görün hemen yanakları kıpkırmızı kesilir, çok duygusal çok da narindir. Onu kırmamak ve zarif kalbini zedelememek için hassas davranmak gerekir. Ama her hassas insanın içinde bin kaplan gücünde bir potansiyel yatar, kiraz da onlardandır işte. Eklemlerinizi güçlendirir, gut gibi eklem rahatsızlıklarında rahatlatıcı etkiye sahiptir. Ayrıca karaciğerin en iyi dostlarından biridir. Siz de zarif ve nazenin bir karaktere sahipseniz, belki de güzeller güzeli bir kirazla ruh eşi olabilirsiniz.