Çorba, içindeki malzemenin özelliklerine göre birçok besin öğesini içeren besleyici bir yemek. Yöresel özelliklere göre farklı malzemelerle hazırlanan çorbalar, dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır
Geleneksel sofralarımızda başlangıç yemeğimiz genelde çorbadır. Dünya genelinde Rusya ve Meksika’dan sonra en çok çorba tüketen ülkeymişiz. AC Nielsen tarafından 2006 yılında yapılan çalışmaya göre çorba, pilavdan sonra en çok tükettiğimiz yiyecek... Evlerimizde en çok mercimek, şehriye, ve tarhana çorbası pişiyor. Sabah kahvaltısından başlamak üzere her öğünde yaygın olarak çorba tüketiliyor, öğle ve akşam hatta uzun gecelerin sabahı çorba ile kapanıyor. Yöresel özelliklere göre pek çok farklı malzeme ile hazırlanabilen çorbalar dengeli beslenmenin önemli bir parçası.
Hem lezzetli hem sağlıklı
Annemİn Tavuklu Nohutlu Mersİn Çorbası
1 adet tavuk göğsünü haşladıktan sonra elinizle ufak ufak parçalara ayırın, kaynayan suya biraz, pirinç, biraz haşlanmış nohut biraz biber salçası, biraz domates salçası, karabiber, tuz ve kuru nane ekleyin. Pirinçler yumuşayınca tavukları tekrar ilave edin, 5-6 dakika sonra çorbanız hazır. Dilerseniz biraz limon sıkabilirsiniz
Değerlendİrme: Çorbaya hiç yağ koymadan tavuğun suyu ile pişirilmesi, içinde nohut ve pirinç gibi tahıllar olması protein ve karbonhidrat dengesi açısından çok iyi tavsiye ederim.
Sahrap’ın Buğday Çorbası
1 su bardağı aşurelik buğdayı 1 gece önceden ıslayın. Ertesi gün bu suyu döküp temiz ve bol suyla haşlayın. Diğer tarafta 1 çorba kaşığı un, 1 yumurta ve 1 kg yoğurdu tel çırpıcı ile çırpın. İçine et ya da tavuk suyu ile biraz tuz ekleyip ateş üzerine alın. Haşladığınız buğdayı da ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın, sık sık karıştırarak en az 15 dakika bekleyin. Kıvamı koyulaşan çorbayı ocaktan alıp üzerine kuru nane ekleyerek servis edebilirsiniz.
Değerlendİrme: Aşurelik buğdayın besin değeri iyi, kan şekerini hızlı yükseltmez, içindeki yoğurt kalsiyum ve protein açısından çok değerli. Sağlıklı sofralar için çok uygun.
Vezİre’nİn Özbek Çorbası
2 kabak, 1 soğan, 3-4 diş sarımsak, 3-4 parça brokoli, bir demet dereotu, bir demet maydanoz, biraz tuz, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2-3 bardak su içinde hep beraber kaynatılacak daha sonra blenderdan geçirilecek. Diğer tarafta yağsız kıyma, pirinç, az tuz, karabiberle hazırlanmış minik köfteler yağda kızartılacak. Daha sonra blenderdan geçen karışıma ilave edilip 10 - 15 dakika beraber kaynatılacak.
Değerlendİrme: Ana yemek olarak servis edilebilecek bir çorba tarifi köftelerin yağda kızarması dışında çok dengeli bir içerik ve sağlıklı bir seçim olduğunu düşünüyorum denemenizi tavsiye ederim.