Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Etin sağlıksız koşullarda bulunması, önemli bir risktir. Etlerin dağıtımı sırasında temiz kapların ve poşetlerin kullanılması gerekir. Uzun süre saklanmak istenen etler, birer pişirimlik parçalara ayrılarak, yağlı kağıt veya temiz buzdolabı poşetlerinde saklanabilir. Etler kıyma haline getirilirse, saklama süresi kısalacağı için buzdolabında iki günden fazla saklamayın. Parça et ise iki - üç gün saklanabilir.
Etler soğuk depolarda - 32 derecede dondurularak, - 18 derecede uzun süre saklanır. Donmuş etler, soğuk yerde yani buzdolabında alt raflarda çözdürülür.
Tüm diğer dondurulmuş gıdalar gibi etin de, güneş altında, kalorifer, soba üstünde çözdürülmesi doğru değildir. Ayrıca, çözdürülen etlerin tekrar dondurulması da sağlık için tehlikelidir.

Haberin Devamı

Dondurarak saklayın
* Etleri, büyük parçalar halinde saklamayın, birer yemeklik olacak şekilde parçalara ayırarak, temiz buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarın ve buzdolabının buzluk kısmında saklayın. Çözdürülen eti hemen pişirin, tekrar dondurmayın.
* Çözdürülmek istenen eti, oda ısısında açıkta değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün. Eti oda sıcaklığında bekletmek doğru değildir. Hemen tüketilmeyecek etler derin donduruculara konulmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmeli. Sakatat ve etler aynı kaplarda saklanmamalı.
* Çok miktarda gıdanın buzdolabına yerleştirilmesi sorun olabilir. Çünkü tıka basa doldurulmuş buzdolabında saklanan pişirilmiş gıdaların iç kısımları gerektiği kadar kısa sürede soğutulamaz.
Eğer bu kısımlar uzun süre için 10 derecenin üstünde kalırsa mikroplar kolayca gelişir, çabucak sayıları artar ve hastalık yapıcı seviyeye ulaşır.

ÇOK İYİ PİŞİRİN
Birçok çiğ gıdadan, hastalıklara neden olabilen organizmalar bulaşabilir. Eti iyi pişirmek, bu tür organizmaları öldürmek için önemlidir. Pişirilen gıdaların her tarafının sıcaklığının en az 70 dereceye ulaşması gerekmektedir. Pişirilmiş gıdalar oda sıcaklığına kadar soğudukları zaman üzerilerindeki mikropların sayısı hızla artmaya başlar. Pişirilen gıdaların uzun süre bekletilmesi mikropların çoğalma riskini artırır, güvenli olması açısından pişirilmiş gıdalar soğumadan tüketilmelidir.
Yiyeceklerinizi önceden hazırlamak veya artan yiyeceklerinizi saklamak isterseniz onları yeterince sıcak (yaklaşık 60 derece veya üstü) ya da yeterince soğuk (yaklaşık 10 derece veya altında) tutabildiği-nizden emin olmalısınız.
Pişirilmiş gıdayı 4 -5 saatten fazla saklamayı düşünüyorsanız bu kural hayati önem taşır. Güvenli bir şekilde pişirilmiş gıdalar, çiğ gıdalarla çok az bir temasta bile bulunsa kontaminasyona neden olabilir. Örneğin pişmemiş bir eti parçalamak için kullandığınız tahtayı veya bıçağı yıkamadan pişmiş bir gıda için kullanmayın.

Haberin Devamı

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI

SAKATATA DİKKAT
Karaciğer, dil, böbrek, yürek gibi iç organları, yüksek miktarda yağ ve kolesterol içerir. Bu besinlerin 100 gram miktarlarının kalori ve yağdan gelen kalori oranlarını aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz.

SEBZE VE MEYVE TÜKETMELİ
Bayramda yoğun et ve et ürünleri tüketirseniz ihtiyacınızın üzerinde kolesterol, yağ ve kalori almış olursunuz. Hayvansal ürünler posa içermediği için bağırsak hareketlerinizde yavaşlama ve kabızlık problemi oluşması da muhtemeldir. Bu nedenle bayram sofranızda daha fazla posa ve vitamin-mineral açısından sebze ve meyveye ağırlık verin. Tam tahıl ürünleri ile omega 3 açısından ceviz ilave etmeye çalışın, eğer kilo almak istemiyorsanız, az ve sık yemek yemeyi hedefleyin ve daha fazla hareket edin. Bol su için, bitki çayları ve maden suyu tüketin.

Haberin Devamı

MADEN SUYU TERCiH EDİN
Doğal mineraller içeren maden suyu sindirim için iyi bir seçimdir. Araştırmalar, yüksek tansiyonu olanların maden suyu içmesinde sakınca olmadığını gösteriyor. Maden suyunu, taze meyve sularıyla karıştırmak da farklı bir seçim olabilir. Kırmızı et içindeki demirin daha iyi kullanılmasını sağlamak için sodanın içine bol limon sıkmak yararlıdır.
Maden suları, vücudumuzun gereksinim duyduğu magnezyum ve kalsiyum minerallerini sağlar.
Ayrıca bağırsak sistemlerinin çalışması ve metabolizma üzerinde olumlu etkiye sahiptir.