Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dondurarak saklayın ve çözdürürken dikkat edin
Etleri, büyük parçalar halinde saklamayın, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayırarak, temiz buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarın ve buzdolabının buzluk kısmında saklayın.
Sakatat ve organ etleri buzdolabında 1-2 gün saklanabilir, etler kıyma haline getirilirse saklama süresi kısalır. Kıyma buzdolabında 1-2 gün parça et ise 2-3 gün saklanabilir.
Çözdürülen eti hemen pişirin, tekrar dondurmayın.
Çözdürülmek istenen eti, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün.
Etin çabuk çözünmesi amacıyla oda sıcaklığında bekletmek, insan sağlığı açısından doğru değildir.
Hemen tüketilmeyecek etler derin donduruculara konulmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmeli. Sakatat ve etler aynı kaplara konularak saklanmamalı.

Gıdaları iyi pişirin
Birçok çiğ gıdadan bazı hastalıklara neden olabilen organizmalar bulaşabilir.
İyi bir pişirme bu tür organizmaları öldürebilir. Pişirilen gıdaların her tarafının sıcaklığının en az 700 C’ye ulaşması gerekmektedir.

KURBAN ETLERiNi SAKLARKEN DİKKATLİ OLUN
Pişirilmiş gıdaları derhal tüketin, oda sıcaklığında bırakmayın
Pişirilmiş gıdalar oda sıcaklığına kadar soğudukları zaman üzerindeki mikropların sayısı hızla artmaya başlar.
Pişirilen gıdaların uzun süre bekletilmesi mikropların çoğalma riskini artırır, güvenli olması açısından pişirilmiş gıdalar soğumadan tüketilmelidir.

Pişirilmiş gıdaları dikkatlice saklayın
Eğer yiyeceklerinizi önceden hazırlamak veya artan yiyeceklerinizi saklamak isterseniz onları yeterince sıcak (yaklaşık 600 C veya üzeri) ya da yeterince soğuk (yaklaşık 100 C veya altında) tutabildiğinizden emin olmalısınız.
Eğer pişirilmiş gıdalarınızı 4-5 saatten fazla saklamayı düşünüyorsanız bu kural hayati önem taşımaktadır.

Buzdolabını aşırı doldurmayın
Çok miktarda gıdanın buzdolabına yerleştirilmesi sorun olabilir çünkü tıka basa doldurulmuş buzdolaplarında saklanan pişirilmiş gıdaların iç kısımları gerektiği kadar kısa sürede soğutulamaz ve eğer bu kısımlar uzun süre için 100 C’nin üzerinde kalırsa mikroplar kolayca gelişir, çabucak sayıları artar ve hastalık yapıcı seviyeye ulaşır.

Pişirilmiş gıdaları yeniden ısıtırken dikkat edin
İyi bir yeniden ısıtmanın anlamı; ısıtılan gıdanın her tarafının sıcaklığının en az
700 C’ye ulaştırılmasıdır.
Pişirilmiş gıdalar ile çiğ gıdalar birbiri ile temas etmesin
Güvenli bir şekilde pişirilmiş gıdalar çiğ gıdalarla çok az bir temasta bile bulunsa kontaminasyona neden olabilir.
Örneğin pişmemiş bir eti parçalamak için kullandığınız tahtayı veya bıçağı yıkamadan pişmiş bir gıda için kullanmayın,

Bayram ertesi sebze ve meyveye ağırlık verin
Bayramda yoğun et ve et ürünleri tükettiyseniz ihtiyacınızın üzerinde kolesterol, yağ ve kalori almış olabilirsiniz. Hayvansal ürünler posa içermediği için bağırsak hareketlerinizde yavaşlama ve kabızlık problemi oluşması da muhtemeldir Bu sebeple bayram sonrası daha fazla posa ve vitamin-mineral açısından sebze ve meyveye ağırlık verin. Tam tahıl ürünleri ile balık ilave etmeye çalışın, eğer kilo aldıysanız hızlı kilo vermeye çalışmayın az ve sık yemek yemeyi hedefleyin ve daha fazla hareket edin. Bol su için, bitki çayları ve sebze sularını tercih edin.
Yarın sebze ve meyve ağırlıklı örnek bir mönü yayımlayacağız.