Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Tansiyon düşmesi, fenalık hissi, baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik bahar aylarının beraberinde getirdiği sağlık sorunları arasında. ‘Bahar yorgunluğu’ olarak tanımlanan bu şikayetler size de tanıdık geldi mi?

Aslında bu belirtilerin sebebi sadece bahar değil, yetersiz sıvı alımı da olabilir. Bazı kişiler, soğuk havalarda su tüketimine, yaza göre daha az önem veriyor. Genelde sıcak havalarda susama hissi daha fazla oluyor. Terle birlikte vücuttan sıvı kaybının yanında birçok elektrolit de atılıyor.

Hatta bazen açlıkla susuzluk birbirine karışabiliyor. Açlık hissettiğinizde, yeterli sıvı almamış olabileceğinizi hatırlayın...

Yeterli ve doğru sıvı alımı bu şikayetlere çözüm olabilir. Bunun için bahar ve yaz aylarında doğal maden suyu hatta maden suyuyla karıştırılmış ayran ya da sebze ve meyveleri birleştiren tarifler en iyi seçimler arasındadır.

Yer kabuğunun çeşitli derinliklerinde, uygun jeolojik şartlarda, doğal oluşan, bir veya daha fazla kaynaktan yeryüzüne kendiliğinden veya teknik yöntemlerle çıkan, mineral içeriği ve diğer bileşenleriyle tanımlanan, her türlü kirlenme riskine karşı korunmuş sulara maden suyu adı verilir.

Bir litresinde 1000 miligramın üzerinde eriyik mineral ve 250 miligramın üzerinde doğal karbondioksit gazı bulunur.

Bu mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda özel miktar ve oranlarda minerallerle, iz elementler içermeleridir. Unutmamak gerekir ki; her maden suyu, mineral içeriği ve seviyesi açısından birbirinden farklıdır. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına ortalama yıllık 150 litre maden suyu tüketimi varken, maalesef bizim ülkemizde bu miktar sadece 8 litre. Ülkemiz maden suyu bakımından son derece zengin ama ne yazık ki, bu yüksek mineralli suyun çok büyük bölümü boşa akıyor.

Haberin Devamı

Neden içmelisiniz?

1. Maden suları kalsiyum, bikarbonat, klorür, magnezyum, sodyum, potasyum ve florür gibi vücut için önemli birçok minerali içerir.

2. Terle sıvı ve elektrolit kaybının arttığı yaz aylarında, ideal bir içecektir. Spor yapanlar ve sık seyahat edenler için iyi bir sıvı kaynağıdır.

3. İçeriğindeki bikarbonat, böbrekleri, idrar yollarını ve mideyi korur. Safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarını destekler, kabızlığa da iyi gelir.

4. Kalsiyum; kemik, kalp - damar sağlığı, sinir uyarı iletimi, magnezyum; kalp, kas ve sinir sağlığı ve enerji üretimi, sodyum; su - elektrolit ve asit - baz dengesi, sindirim desteği, uyarı iletimi, florürse; diş ve kemik sağlığında rol oynar.

5. Özellikle kadınlarda osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesi ve tedavisinde, ergenlik döneminde kemik sağlının korunmasında faydalıdır.

6. İçindeki magnezyum; kalp, kas ve sinir sağlığı için gereklidir ve enerji üretiminde görev alır.

7. Özel dönemlerde gelişen ödemle baş etmek için tercih edilebilir.

8. Bir pamuk yardımıyla yüzü temizlemek veya yıkamak cilde iyi gelir.

9. İçerdiği sodyumla su - elektrolit dengesi, sindirim desteği, asit - baz dengesi ve uyarı iletimi gibi fonksiyonlara destek olur.

Haberin Devamı

Serin yeşil

Malzemeler:

- 1 salatalık
- Yarım yeşil elma
- 1 avuç ıspanak
- Yarım limonun suyu
- Yarım demet maydanoz
- 2 şişe maden suyu

Hazırlanışı:

Haberin Devamı

Maden suyu dışındaki tüm malzemeleri katı meyve / sebze suyu makinesinden geçirin. 2 bardağa eşit şekilde porsiyonlara bölün. Daha sonra her bardağın üzerine 1 şişe maden suyu ekleyip, bol buz ve salatalık dilimiyle servis edin.

Zencefil aşkı

Malzemeler:

- 1 orta boy pancar
- 1 avuç ıspanak
- 1 çay kaşığı taze zencefil (rendelenmiş) n 1 kivi
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
- 2 şişe maden suyu

Hazırlanışı:

Tüm sebze ve meyveleri katı meyve / sebze suyu makinesinden geçirin.
2 bardağa eşit şekilde porsiyonlara bölün. Daha sonra her bardağın üzerine 1 şişe maden suyu ekleyin. Bol buzla servis edebilirsiniz.