Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Özellikle yaz aylarına denk gelen oruçlarda en az açlık kadar susuzluk da vücudu zorluyor. Sıcak havalarda terle birlikte kaybedilen sıvı arttıkça, vücudun su ihtiyacı da artıyor. Ramazan’da vücudun sıvı ihtiyacı değişmiyor, bu sebeple iftar ve sahur arasındaki sürede günlük sıvı ihtiyacını karşılamak hayati önem taşıyor. Su ve maden suyu bu noktada en iyi seçim diyebiliriz.

Maden suyuyla dengeyi sağlayın
Siz terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nem ile deri, solunum, idrar ve dışkı yoluyla normalden fazla su kaybı yaşanır. Bu kayıp suyla beraber elektrolit kaybına da sebep olur. Sıvı ve elektrolit kaybı gün içinde halsiz ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Hatta tansiyon dengesizliği ve baş ağrısına da yol açabilir. Bu sebeple özellikle gün içinde sıvı alamadığınız Ramazan ayında iftar ve sahur arasında sıvı ve elektrolit takviyesi çok büyük önem taşır.

Haberin Devamı

Elektrolit takviyesi

İftar sonrası ve sahura kadar geçen sürede doğru sıvı desteği için suyla birlikte maden suyu da tüketebilirsiniz. Ter ile birlikte vücudumuzdan kaybettiğimiz elektrolitler, sodyum-potasyum dengesinin bozulması, tansiyon düşmesi, fenalık hissi, baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik yaratabilir. Bunun için yaz aylarına denk gelen oruçlarda zengin mineralli doğal maden suyu tüketebilir, içine taze meyve suyu, limon, taze nane veya ayran da ekleyebilirsiniz.

Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına ortalama yıllık 120 litre maden suyu tüketimi varken maalesef bizim ülkemizde bu oran sadece 8-10 litre. Ülkemiz maden suyu bakımından son derece zengin ama ne yazık ki bu yüksek mineralli suyun çok büyük bir bölümü kaynağının verimli olmasına rağmen yeterince kullanılmıyor. Maden suyu zengin mineral içeriği ile sindirim sistemini de destekler. Böbrekleri, idrar yollarını ve mideyi korur. Safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarını destekler, kabızlığa da iyi gelir. En önemli faydalarından bir tanesi ise kemik yapısını güçlendirmesidir.

Maden suyundan ıspanaklı börek

Malzemeler:

Maden suyuyla dengeyi sağlayın
6 adet taze yufka

Yarım kilo ıspanak

1 soğan

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Haberin Devamı

300 gr lor peyniri

Sosu için:

1 çay bardağı light yoğurt

1 çay bardağı maden suyu

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet yumurta

Soğanlar ince ince kıyılıp zeytinyağı ile pembeleşene kadar pişirilir. Ardından ıspanaklar ince ince doğranıp soğanla beraber 5-6 dakika daha pişirilir. Tuz, karabiber, pul biber ve istenilen baharatlar eklenir.

Yumurta, yoğurt, maden suyu ve yağ bir kapta karıştırılır. Yufkalar tezgaha serilip üstüne bolca sostan sürülür ve üzerine ikinci yufka serilerek tekrar sos sürülür. Yufkalar üçgen parçalar olacak şekilde 8’e bölünür. Her bir parça iç harcından koyularak sigara böreği sarar gibi sarılır. Üzerine ayrıca maden suyu gezdirilip çörek otu da dökülebilir. Tepsiye dizip 175 derece önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

Su vücutta ne görev yapar?

Besinlerin sindirilmesine yardımcı olur.

Besinlerin emilimini ve taşınmasını sağlar.

Eklemlerin kayganlığının sağlanmasına yardımcı olur.

Elektrolitlerin taşınmasını sağlar.

Besinlerin vücutta kullanımı ve sindirimi sonucu oluşan artık maddelerin atılmasını sağlar.

Haberin Devamı

Vücut ısısının denetimini düzenler.

Yemeklerde kullanın

Maden suyunu genelde soğuk içmeye alışkınız ama özellikle iftarda boş mideye aniden çok soğuk veya çok sıcak besinler sokmak hassasiyete sebep olabilir. Bu sebeple tükettiğiniz sıvıların oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Maden suyunu yemeklerinizde, böreklerinizde hatta tatlılarınızda bile mineral desteği için kullanabilirsiniz.