Bugün bir okur mektubunu paylaşmak istedim. İlk önce aşağıdaki mektup geldi sevgili Lale Hanım’dan. Okuduğumda birçok benzer sorunu yaşayanlara ışık tutacağını düşündüm. Arkasından sizlere yardımcı olacak tavsiyelerini rica ettim. Bakın neler diyor...
“Ben 60 yaşını geçmiş bir kadınım. 55 yaşından sonra göbeğimde, belimin yanlarında belirmeye başlayan yağlanmayı uzun süre görmezden geldim. Bundan bir buçuk sene önce de (kilo almayı göze alarak) sigarayı bırakmaya karar verdim. Yanılmamışım, bir süre daha az yemeye, daha hareketli olmaya özen göstersem de, 6 - 7 kilo aldım ve büyük kısmı da daha önce aldığım kiloların yanına (bel ve göbek çevresine) yerleşti. Bu duruma hazırlıklı olduğum halde, bir süre sonra baktım ki ne yaparsam yapayım, fazla kilo almasam da, başta bel çevrem olmak üzere tüm vücudum yağlanmaya başladı. Başta panik oldum ve neyi, nasıl yapamacağımı bilmeden, kilo vermek için yememeye gayret ettim. Büyük hata! ”
Bahanelerim hazırdı
“O zamanlar ben kilo vermenin düzenli ve dengeli bir şekilde ‘az az, sık sık’ olmak üzere ‘çok’ yemekten geçtiğini bilmiyordum. Daha fazla kilo alınca, anladım ki doğru yolda değilim. Ayrıca, beslenme konusunda bilgilenmeden önce, yağlanmayı ve şeklimi kaybetmeyi ‘sigara bırakmak’, ‘menopoz’ bahanelerine yorup, rahatlıyordum. ‘Afiyetle Diyet’ kitabınız ve ‘İyi Yaşam günlüğü’nüzün yardımı başarı olmamda bana yol gösterdi. Bundan eminim. Bu yüzden ben de, benim gibi fazla kilolarını atmak isteyenlere ışık tutabileceğini düşünerek sizinle deneyimlerimi paylaşmak istedim. ”
Bir itirafım var
“Ben uzun vadeli bir beslenme ve yaşam tarzı edinmeye karar verdiğim için, sadece altı kilo vermek benim bir senemi aldı. Sizin de dediğiniz gibi, vazgeçmeme neden olabilecek tüm iradeye bağlı, işime gelmeyen şeyleri dengelemeyi öğrendim, sonsuz teşekkür ederim”
Mektubu okuyunca mazeretler ve vazgeçme döngüsünü Lale Hanım ne kadar güzel ifade etmiş diye düşündüm. Bizimle öğrenmiş olduğu ve kalıcı olarak değiştirdiği beslenme alışkanlıkları, başarıya bakış açısını da yazmasını istedim. Hepimiz biliyoruz ki davranış değişikliği kolay değil, şimdi Lale Hanım’ın diğer tecrübelerine de göz atalım...
“Amacımı belirledim. Gerek alışveriş, gerekse zaman azlığı nedeniyle listemden sapmama neden olabilecek seçimler yapacağım zaman, zayıflama amacım bana hep destek oldu. Bir makalenizde dediğiniz gibi, ‘mükemmel’ olmaya çalışmadım. Özellikle suçluluk duygusuna hiç yer vermedim. Moralim bozulmasın diye kimselere diyet yaptığımdan bahsetmedim, devamlı tartılmadım. Sadece başardığımı hissettiğim zamanlar tartıldım.”
LALE HANIM’IN ÖRNEK ‘KURALLARI’
- İrade uzun süreli bir destek değil. Enerjimi yememeye çalışmak için değil, listemdeki gıdaları hazırlamak için kullandım. Ama sıkıştığım zamanlarda canım ne istiyorsa yedim. Ertesi gün dengelemeye çalıştım. Dediğiniz çok doğru, diyette başarısızlık yok, ‘vazgeçmek’ var.- Bir spor salonuna para ve zaman harcamak gerçekten uzaktı. ‘Vazgeçmem’ için iyi bahane olurdu. Onun yerine her gün biraz daha hızlı ve uzun süre yürümeye çalıştım. Anahtar kelime, beslenme ve egzersiz programının gerçekçi olması, hayat tarzımı fazla zorlamaması.
-Sigarayı bırakmak, menopoz veya yaş nedeniyle alınan kilolar verilebiliyor. Süre, metabolizmaya bağlı olarak değişiyor.
Yazdıkları yaşam felsefesini ne güzel anlatıyor değil mi? Bana söyleyecek fazla bir şey kalmıyor ama hep tekrarladığım sözü hatırlatmak istiyorum: İyi yaşam ve dengeli beslenme bir yarış veya kısa mesafeli bir koşu değil ömür boyu sürecek bir maratondur.