Ben de bugün size biraz mercimekten bahsetmek istedim. Mercimek denince elbette ‘Mercimekçi Teyze’ olarak da bilinen ve mercimeği tüm ülkeye sevdiren canım hocam Prof. Dr. Ayşe Baysal’ı anmadan geçmek olmaz!
Antioksidan bileşenler içerir
Mercimek, sağlığımızın korunmasına yardımcı olan antioksidan ve polifenollerden zengindir. Procyanidin ve flavanoller gibi mercimeklerde bulunan bazı polifenollerin, güçlü antioksidan, anti-enflamatuar etkilere sahip oldukları bilinir. Hatta bazı çalışmalar, mercimeklerin inflamasyonu tetikleyen bir enzimi inhibe ederek, inflamasyonu önleyebileceğini göstermiştir. Üzerinde denenemiş olsa da, bazı çalışmalar mercimek içindeki polifenollerin, özellikle kanserli deri hücrelerinde kanser hücresi büyümesini durdurabileceğini de ortaya koymuştur.
Kan sağlığını destekler
İyi bir folat kaynağı olan mercimek, özellikle kalp sağlığı için risk faktörü olarak bilinen homosistein isimli bir maddenin birikmesini önler. Ayrıca, içerdiği protein ve lifler sayesinde kan şekeriyle basınıncın dengelenmesine yardımcıdır. Bu durum, kalp sağlığı için de koruyucudur.
Yağlar üzerinde olumlu etki
Mercimek, kolesterol seviyeleri üzerinde olumlu etkiler gösterir. Tip 2 diyabetli zayıf veya obez insanda yapılan sekiz haftalık bir çalışmada, her gün üçte bir fincan (60 gram) mercimek yemenin ‘iy kolesterol’ olarak bilinen HDL’nin seviyelerini artırdığını ve ‘kötü kolesterol’ olarak bilinen LDL’nin seviyelerini önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur.
Nasıl tüketelim?
Kırmızı mercimeğin en klasik hali, mercimek çorbası veya yemeğidir. Eğer gaz şikayetiniz varsa, bol kimyonla tüketmenizi tavsiye ederim. Yeşil mercimek için bir gece önceden suda bekletirseniz ve beklettiğiniz suyu dökerseniz de gaz şikayetleri azalacaktır. Bir ön haşlama da faydalı olabilir. Mercimeği haşlayıp, salatalarınıza ilave edebilirsiniz, sebze çorbalarınıza da çok yakışacaktır. Ben mercimek köftesi ve mercimekli suşiyi de seviyorum. Daha çok tarif için, Dilara Koçak YouTube kanalımı ziyaret edebilirsiniz.