Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yiyeceklerin tadına tam varmak için, bir mönü hazırlamanın tam sırası. Dünyanın, hatta bir ülkenin bölgelerinde bile mevsimsel mönüler değişiktir. Ancak, her şartta maksimum gıdayı alabilmeniz için bazı faydalı bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum


Yaz geliyor. Manavlarda, pazarlarda ve el arabalarında her hafta mevsimsel bir sebze ya da meyvenin raflara gelişini kutluyoruz. Kutluyoruz, çünkü bu onları tüketmenin en doğru ve en lezzetli olduğu zaman. Tabi bütçemizi daha az zorladığı da bir gerçek...

Haberin Devamı

İLKBAHAR
Bu mevsimin taze ve yeni mahsulünü temsil eden körpe, yapraklı sebzeleri tercih edin. Baharda doğada oluşan yeşerme, tabağınızda, marul, semizotu, kıvırcık salata, maydanoz, nane ve fesleğen gibi yeşil sebzeler tarafından temsil edilmeli.

MEVSiMiNE GÖRE  SAĞLIKLI BESLENMEK
YAZ
Daha hafif ve serinleten yiyecekleri tercih edin. Bu yiyecekler arasında, çilek, elma, armut, erik, kayısı, şeftali, kavun, karpuz, kiraz gibi meyveler, kabak, patlıcan, yeşil fasulye, bakla, pazı, bamya, mısır, biber gibi sebzeler vardır.

SONBAHAR
Havuç, tatlı patates, soğan ve sarımsak dahil bahar hasatı yiyecekler gibi biraz daha fazla ısıtan yiyeceklere dönün. Zencefil, kırmızı biber ve hardal gibi daha fazla ısıtan baharatlar tüketin.

KIŞ
Büyümesi uzun zaman alan yiyeceklerin, hızlı büyüyenlere göre daha fazla ısıttığı prensibini hatırlayın. Balık, tavuk, kuzu, koyun ve dana eti, av hayvanları dahil tüm hayvansal gıdalar, ısıtan yiyecekler kategorisinde yer alırlar.
Daha çok havuç, soğan ve sarımsak gibi kök sebzeleri tüketin. Yumurta, mısır ve kuruyemiş de buraya uymaktadır.
Her mevsimde yaratıcı olun. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kışın arka planının sizin için rehber olmasına izin verin.

SU OKSiJEN KADAR GEREKLi
Yetişkin bir bireyin vücudunda,
Kan, yüzde 83
Kas, yüzde 73
Vücut yağı, yüzde 25
Kemiklerse yüzde 22 su içerir
Sıcakların gelmesiyle, vücudumuzun su kaybı doğal olarak artacaktır. Ve su kaybı da birçok hastalığın nedenidir.
O halde, günlük sıvı ihtiyacımız ne kadardır? Su ihtiyacı vücudun kullandığı enerji miktarına bağlı olarak değişir. Yetişkinlerde enerji harcamasının her kalorisi başına 1- 1,5 mililitre su gereklidir. Buna göre yetişkin bireylerin günlük ortalama 1,5- 2 litre su alması yeterli olur. Bu miktar kolay bir şekilde şöyle de hesaplanabilir. Vücutta her bir kalorinin metabolize olabilmesi için 1 mililitre suya ihtiyaç vardır. Enerji alımınız eğer 1400 kalori ise ortalama 1,4 litre su almanız gerekmektedir. Kısaca 1 kalori için 1 mililitre su gerekir.


Yazın kilo alımını önlemek için beş yol
Yazın kilo vereceğimize, en azından bu aylarda kilo almayacağımıza inanırız. Mangal ya da bahçe partileri gibi iştah açan yaz aktiviteleriyse planlarımızın aksine çalışır. Ancak bazı yöntemlerle yazın kilo alımını önleyebiliriz.

Haberin Devamı

Hedefler belirleyin: Bir planımız olmadığında, yazın boş zamanlarını bir divanda uzanarak, bilgisayarın ya da televizyonun önünde hareketsiz olarak geçirmek kolaydır. Şartlarımıza uygun olarak daha fazla yüzmek, yürümek, bisiklete binmek gibi belirli bir hedef koyabiliriz.
Günlük planlara uyun: Sabahları yataktan çıkmanızı gerektiren bir iş yoksa, daha fazla uyumak, televizyon seyretmek veya bilgisayar önünde oturmak kolay gelir. O nedenle, belirli bir saatte kalkmak ve aynı saatte ana ve ara öğünlerinizi yemek gibi bir ‘yaza ait yaşam tarzı’ oluşturmanızda fayda vardır.
Kendinizi meşgul edin: Sıkıldığımız zaman, hiç bir şey yapmamak ve sonra da enerji seviyemizi düşük hissetme tuzağına düşmemiz çok kolaydır. Buna ilave olarak, yaşamımızdaki boşluğu dolduruyor gibi hissettiğimiz abur cuburu yemekten de kaçamayız. Bir yaz programı yaparak kendimizi meşgul edelim.
Neyi nasıl yediğinizi düşünün: Yaz ayları piknik, deniz kenarı, barbekü veya mangal demektir. Yani biraz da limitsiz yiyecek miktarıdır. Kendinizi frenleyin ve tabağınız tekrar tekrar doldurmaktan kaçının. Açık büfelerindeki yağlı ve kızartılmış ağır yiyecekler yerine, mevsimsel, taze meyve ve sebzeleri seçmeye özen gösterin. Dondurma, sütlü tatlılar veya meyveli tatlıları da en fazla haftada bir ya da iki kere tüketmek kilonuzu koruma gayretlerinize destek olacaktır.
Daha fazla su için: Su şekerin, gözyaşının ve tükürüğün, yediklerimizi hücrelere taşıyan ve vücuttan dışarı atan kan ve lenf sisteminin ana maddesidir. Tansiyonu kontrol etmeye yarar. Zehirli maddelerin vücuttan atılması için böbrekleri yıkar. Gözlerimizin ve ağzımızın, genzimizin nemini ayarlar. Sıcak olduğunda serin tutar, soğuktan koruyarak vücut ısısını ayarlar. Su, vücudun ihtiyacı olan birçok minerali içerir.