Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kilo vermeyle ilgili mucizevi öneriler sunan ama gerçek sağlık profesyoneli olmayan insanların formüllerine itibar etmeyin. Gelin, bu tavsiyelerden birkaçına yakından bakalım

“Kolay ve hızlı kilo vermenin formülü bulunda sonunda!” desem, eminim tüm dünyanın en çok okunan haberi olurdu bu satırlar. Bu sorunun cevabı yıllardır aranıyor ancak cevap pek değişmiyor.
İnsanların bu konuya olan ilgi ve merakından dolayı ticari oyunlarla pek çok kişi ciddi ölçüde paralar kazanıyor. Ancak doğruları söylemek, biz gerçek sağlık profesyonellerinin mesleki ve ahlaki görevi olarak hep birinci sırada duruyor.
İşte bugün sıkça duyduğunuz ve mucizevi arayışlara konu olan bazı formüllerden bahsedeceğim.

Haberin Devamı

NE KADAR DOĞRU?
Üç saat arayla beslenmelisiniz: Bazı insanlar bu görüşe dakikası dakikasına uyarlar, tok olsalar bile bir şey yeme ihtiyacı hissederler. Hatta saat kuran danışanlarım bile oluyor.
Teksas Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre; açlık hissederek yemek yiyenler, diğerlerine göre daha az kalori alıyor. Ancak bu noktada seçimleriniz ve vücudunuzu gerçekten tanımanız çok önemli. Çünkü uzun saatler çalışan ve öğün atlayan bireyler, ara öğün yapmadığında gece çok fazla kalori alabiliyor.
Ben bu konuda bireye özel çözümler yaratmayı seviyorum; bazı listelerim 3-4 öğün, bazılarıysa 6-7 öğün olabiliyor. Mucize, sizin disiplinli yaşamınızda, öğün sayınızda değil!

MÜMKÜN MÜ?
Akşam 19.00’dan sonra bir şey yemeyin: Akşam 19.00’dan sonra yemek yenmemesi gerektiğiyle ilgili herkesin bir fikri var.
Eğer bu gerçek olsaydı, günümüz şartlarında hiç kimse akşam yemeği yiyemezdi. Düşünsenize birçok kişi saat 18.00’de işten çıkıyor. En iyi ihtimalle 19.00’da evde olunsa, yemek hazırlamak sonra da yemek ve sofradan kalmak 20.30’u buluyor. Akşam yemek yediğiniz saatten daha da önemli olan, yediklerinizin içerikleri ve kalorileri.
İŞE YARAR MI?
Altı gün diyet bir gün serbest: Hafta boyunca düzenli diyet yaptıktan sonra bir günü yemek için kendisine ayıran bireyler olabiliyor. Üzülerek söylemeliyim ki, bunu yaparken yemek alışanlıklarınız değişmiyor, sadece sonuç odaklı yaşıyorsunuz. Sevdiğiniz yiyecekleri diyet dönemi boyunca az da olsa tüketmeniz, kendinizi kampa almanızdan daha doğru. Ancak bu düzen size iyi geliyorsa tavsiyem, serbest bir gün değil serbest bir öğün planlamanız.

Haberin Devamı

İNANALIM MI?
Karbonhidratı hayatınızdan çıkarın, kolayca zayıflayın: En çok düşülen yanlışlardan biridir bu. Karbonhidratlar, vücudun enerji deposudur. Beslenmede en tehlikeli şeylerden biri, tek tip beslenmedir. Her besin grubundan ihtiyacınız doğrultusunda tüketmeniz, sağlıklı beslenmeniz için çok önemli. Tam tahıllar, kilo vermenizi detekleyen ve size tok tutan iyi karbonhidratlardır. Karbonhidratsız diyetle hızlı verilen kilolar, kısa vadede yüz güldürücüdür ancak kas ve su kaybına bağlı metabolizma yavaşlamasıyla fayda yerine zarar verir. İNANMAYIN!

BiTTER ÇiKOLATA TÜKETMEK iÇiN 5 NEDEN
Günde 40 gr. bitter çikolata (yüzde 70 kakao içeren) tüketimi, vücuda önemli miktarda polifenol sağlayabilir ve böylece kadiyovasküler hastalıklar ile kanserin önlenmesine yardımcı olabilir. Ancak çikolatanın kalori içeriğini unutmayın. Dengeli bir beslenme düzeninde ölçülü bitter çikolata tüketilebilir. Neden mi?
1.Serbest radikallerle savaşır: Bitter çikolatanın yüksek oranda anti-oksidan ve flavonoid içerdiği kanıtlandı. Vücudumuzdaki serbest radikaller, bazı hastalıklara yol açıyor ve bitter çikolata bunu engelleyici özelliğe sahip.
2.Kalbinizi korur: Sayısı 300’e yakın, yayımlanmış olan bağımsız klinik araştırmanın sonuçlarına göre; kakao ve çikolata tüketimi kan basıncını, kolesterolü düşürücü ve kalp-damar sağlığını koruyucu etki gösteriyor. Amerika, Almanya, Japonya, Hollanda ve İsveç’te 114 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, bitter çikolata tüketenlerin kalp krizine yakalanma riskleri yüzde 37 oranında düşüyor. Ayrıca diğer araştırmalar bitter çikolata tüketiminin kolesterolü ve kan basıncını da olumlu yönde etkilediğini gösteriyor.
3.Felç riskini düşürüyor: İngiltere’de yapılan bir araştırma, bitter çikolata tüketenlerin felç geçirme riskinin yüzde 30 daha az olduğunu ortaya koyuyor.
4.Mutluluk verir: Çikolata tüketiminin insanları mutlu ettiği bilimsel olarak kanıtlandı. Çikolata tükettikten sonra mutsuz ya da daha öncesine göre daha stresli biriyle daha tanışmadım. Ben de zaman zaman ufak kaçamaklar yapabiliyorum.
5.Kanseri önler: Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa kıtalarında yapılan bir araştırmaya göre, bitter çikolatadaki anti-oksidan ve flavonoid’ler, bazı kanser türlerinin gelişmesini engelliyor.