Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kırmızı renkli besinlerin kansere ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisinin olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Peki nedir kırmızı renkli besinleri bu kadar faydalı yapan? Gerçekten vücudumuz için faydalı mı? Gelin birlikte inceleyelim...

MUCİZEVİ KIRMIZILAR

Kırmızı renkli besinlerin kansere ve kalp damar hastalıklarına karşı bilinen koruyucu etkileri, çoğunlukla pancar ve kırmızı lahanada olduğu gibi antosiyanin içeriğinden kaynaklanmaktadır. İkisi de renklerini, söylemesi zor ama faydası çok olan betanin ve vulgaksantin adlarındaki pigmentlerden alır.

Haberin Devamı

Pancar

Pancar, betalain denilen, meyve, sebze, baharat, kuruyemişler ve tohumlarda bulunan ve aktif olarak insan sağlığına destek veren bitki özü moleküller olan sağlık için faydalı bileşikler içerir. Bu moleküller bitkilere renklerini, aromalarını vererek, bitkilerin bağışıklık sistemini oluştururlar. Tek bir meyve ya da sebze 100’den fazla fitonutrient içerebilir.

Betalain maddesi ayrıca kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Ancak pişirmeyle etkisinde azalma olabileceği için 15 dakika ya da daha az buharda, bir saatin altında da fırında pişirmenizi öneririm.

Kanın temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olmasında detoks için kullanılan pancar aynı zamanda iltihabı önleyici, azaltıcı ve ortadan kaldırıcıdır.

Yapılan bazı çalışmalar pancarda bulunan nitratın vücutta nitrik oksite dönüşerek damarları genişlettiğini, kan dolaşımını kolaylaştırdığını ve tansiyonu düşürdüğünü göstermektedir.

Egzersiz öncesinde içilen pancar suyunun egzersize dayanıklılığı artırdığı, dinçlik verdiği bilinmektedir. Pancar, bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini içerir. Ayrıca idrar söktürür ve kabızlığı önler. Kaynatılıp içilirse böbrek kumlarını dökmekte faydalı olabilir.

MUCİZEVİ KIRMIZILAR

Kırmızı lahana

K vitamini ve antosiyanin bakımından zengin oluşuyla beyin fonksiyonlarını ve konsantrasyonu güçlendirici etkiye sahiptir. Bu içerikler aynı zamanda sinir sisteminin zarar görmesini engellemeye, alzheimer gibi hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.

Haberin Devamı

Oldukça düşük kalorili olan kırmızı lahana, lif bakımından zengin oluşuyla diyet yapanlar için ideal bir besindir. Lahana doğru karbonhidratlar dediğimiz sınıfa girer. Vücudumuzun hastalıklara karşı direncini artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Damarları açarak, kan akışının kolaylaşmasını sağlar. Ayrıca yumuşatıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı özellikleri de vardır.

YAĞ YAKAN LAHANA SALATASI

Malzemeler:
- Kırmızı ve beyaz lahana
- Çeyrek limon suyu
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı keten tohumu
- 1 yemek kaşığı ay çekirdeği
Yapılışı: Lahanalar iyice yıkandıktan sonra ince ince doğranır, sirke ve limonla iyice ovulur. Daha sonra üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilir. En son üzerine 1 yemek kaşığı keten tohumu ve 1 yemek kaşığı ay çekirdeği eklenerek servis edilir. Afiyet ve sevgiyle…
FASULYELİ PANCAR ÇORBASI
Malzemeler:
- 2 orta boy kırmızı pancar
- 2 adet soğan
- 1 su bardağı haşlanmış beyaz fasulye
- 1 patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Az tuz
- 2 bardak su
Yapılışı: Pancarlar ve patates soyulur. İyice yıkanan pancar, patates ve soğan ince ince doğranır. Soğanların üzerine sıvı yağ ekleyip tencerede pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine doğranan pancarlar ve patates ilave edilir. Az tuz eklendikten sonra 2 bardak suyla haşlanmaları beklenir. Daha sonra haşlanmış fasulye de ilave edilip 10 dakika pişirilir. Çorbamız servise hazır, dilerseniz üzerine 1 tatlı kaşığı krem peynir veya rende beyaz peynirle servis edebilirsiniz. Afiyet ve sevgiyle...