Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sağlık ve iyi yaşamın mutfakta başladığını her zaman söylüyorum. Mutfağınız ne kadar sağlıklıysa, siz de o kadar sağlıksınız. Bu noktada, mutfak detoksu çok büyük önem taşıyor. Mutfağınızdan size zarar verecek olan besinleri çıkarıp, yerine sağlıklı olanları koymak, iyi yaşam için atacağınız en güzel adımlardan biri.

Eskiden bir telefonla annelerimizi arayıp, mutfak konusunda destek isterdik. Sosyal medya hayatımızın o kadar içine girdi ki, yemek tarifleri ve mutfak sırları için bile internette aramalar yapıyor, YouTube kanallarındaki videoları izliyoruz. Haydi itiraf edin, yemek tarifleri için defter tutanlarımızın sayısı oldukça azaldı değil mi?

Haberin Devamı

Mutfak, hem fizyolojik hem de psikolojik olarak sağlığa katkıda bulunuyor. Çünkü kimileri için yemek yapmak bir terapi çeşidi. Ama işin içine girince, her zaman her şey çok kolay olmayabiliyor. O yüzden ben de bugün sizlerle kendi küçük mutfak sırlarımı paylaşmak istedim. Umarım birkaç tanesi hayatınızı kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Küçük ama etkili ipuçları

- Yapacağınız tatlılarda şeker yerine, hurma kullanmayı deneyin. Hurmayı sıcak suda bekletip, püre ve şurup elde edebilirsiniz. Hem kalori hem de sağlık açısından faydalı olan bu öneri, denemeye değer. Hurma şurubu nasıl yapılır merak ediyorsanız, YouTube kanalımı ziyaret edebilirsiniz.

- Limonunuz sertse, kesmeden önce 1-2 dakika sıcak suya batırmayı deneyin, böylece hem daha yumuşak hem de daha sulu olur.

- Kek ve kurabiyelerinizi pişirdikten sonra en az bir saat dinlendirin, fırından çıkar çıkmaz servis yaparsanız, içi hamur kalabilir.

- Nohut, kuru fasulye ve mercimek gibi bakliyat ürünlerinin gaz yapmasını önlemek için pişirirken içerisine kimyon ekleyebilirsiniz. Ayrıca pişirme suyunu dökmek de işe yarayabilir.

- Sulu yemeklerinize fazla tuz koyduysanız, irice dilimlenmiş birkaç parça patatesi içine atarak bir süre daha pişirin. Patateslerin fazla tuzu çektiğini göreceksiniz.

- Balığı seçerken son derece dikkatli olmalısınız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçlarıysa pembe ya da kırmızı olmalı. Balık pişirirken evi kaplayan kokudan rahatsızsanız, pişirme kabının içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin.

Haberin Devamı

- Avokadonuzu kolay bir şekilde kabuğundan ayırmak istiyorsanız, iyice olgunlaşmış olmasına dikkat edin ve bir kaşıktan yardım alın. Ortadan ikiye böldüğünüz avokadoyu, kaşık yardımıyla kolayca kabuğundan ayırabilirsiniz.

- Patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atarak, filizlenmelerini önleyebilirsiniz.

- Domatesin kabuğunu daha kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini sebzenin yüzünde ağır ağır gezdirebilirsiniz.

- Ellerinize sinen sarımsak kokusunu çıkarmak için tuzla ovalayıp, ardından sabunla yıkayabilirsiniz.

- Soğanı su dolu bir kapta soyarak, gözlerinizin yaşarmaması engelleyebilirsiniz.

- Güzel bir kek yapmanın en önemli püf noktalarından biri, malzemelerin oda sıcaklığında olmasıdır.

- Ev yapımı marmelatlarınızın içine birkaç tane kuru üzüm ekleyerek, hem daha güzel bir renk elde edebilir hem de daha besleyici olmasını sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

- Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe ya da kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun. Yumurtalarınızı daha kolay soyabilmek içinse haşlama suyuna ince bir dilim limon atmayı ihmal etmeyin.