Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Pazar günü yayınladığımız senin diyetin hangisi köşemize okurlarımızdan o kadar çok hikaye, soru ve mektup geliyor ki her hafta hangisine cevap verip hangi diyeti yayınlayacağımıza karar vermekte zorlanıyoruz. Bugün bu mektuplardan birini gönderen ve yazısında diğer mektuplardaki benzer sorulara yer veren okurumuza Mezura Kliniği psikoloğumuz Sevilay Sitrava Günenç ile birlikte yardımcı olmaya çalıştık. Sizlerin de kendinize dair bir şeyler bulacağınızı düşünüyorum.


OKUR MEKTUBU
Sayın Dilara Hanım ben 38 yaşında 1.63 boyunda 58 kiloyum. Bel çevrem 88 cm. Bundan üç sene önce 53 kiloydum bilinçsizce hiç yemeyerek altı ayda beş kilo verdim. 48 kilo olunca adetten kesildim. Aç gezdim kilo alacağım diye yemek yerken korktum, iki seneyi zor tamamladım. Her şeyi kendime yasaklamıştım çok mutsuz ve sinirliydim. Geçen sene hipertroid tanısı kondu ilaçlarla 56 kilo oldum. Sizin ‘Afiyetle Diyet’ kitabınızı aldım çok şey öğrendim. Yazın yüzerek, yürüyerek az yiyerek ve sizden öğrendiklerimle altı ayda altı kilo verdim. Şimdi ise bir ayda dört kilo aldım veremiyorum. Çok az

Nereden  başlamalı
yiyorum ve çok sıkı diyet yapıyorum. Her fırsatta bir iki saat yürürüm. Troit ilaçlarını da sekiz aydır içmiyorum şimdi kilo vermek için 20 gündür başka ilaç kullanıyorum. 100 gram bile veremedim. Bir de adet görebilmek için başka ilaç kullanıyorum. Diğer insanlar gibi yemek yemeyi kebabı özledim. Endokrin olarak tüm tahlillerimi yaptırdım hiçbir problem yok. Ben kilodan nefret ediyorum. Birazcık kaçtı mı kilo alıyorum. Şu an 54 kiloyum dört kilo vermek istiyorum. Gitmediğim diyetisyen kalmadı. Listelerden yasaklardan kilodan bıktım. Benim de hikayem böyle lütfen bana yardım edin. Her yazınızı dikkatle okuyorum. Bilgilerinize güveniyorum. Benim gibi yavaş metabolizmalı olan insanlara da diyet ve öneriler yayınlarsanız minnettar kalırım. Lütfen yardım edin saygılar. S.B

S.B HANIM NE YAPMALI?
1Hipertroid teşhisi konulduğunu anlıyorum ama daha sonra ilacı bıraktığınızı yazmışsınız, şu an kullandığınız ilaç ise şeker metabolizması ile ilgili. Benim size ACİL ve İLK önerim mutlaka hekim kontrolünde ilaçlarınızın yeniden düzenlenmesi olacaktır.
2Boy uzunluğu ve yaşa göre ideal kilo hedefi koymak yerine vücut kas ve yağ miktarına göre hedef belirlemek daha doğru olacaktır. 163 cm boy için ideal kilo 50 -59 kg aralığında değişebilir. Şu anda ideal kilonun üst sınırında ve mutsuz olduğunuz için üç , dört kilo vermek sizin için yeterli olacaktır. Ancak hareketli bir yaşam ve düzenli egzersiz sebebiyle kas kütleniz de gelişmiş olabilir, kas ve kemik yapısının yüksek olması iyi bir durumdur. Böyle bir ihtimal sonucunda ise rakam odaklı olmak yerine sağlıklı kiloda olmak hedeflenmelidir.
3Beslenme konusunda titiz olduğunuzu anlıyorum ancak çok düşük kalori ile beslendiğiniz için metabolizmanız yavaşlamış. Bunun için öğün sıklığı ve protein oranını artırmak daha iyi bir yol olabilir. Size haftada sadece bir gün uygulayacağınız ve üç hafta takip edeceğiniz bir günlük program önerisinde bulunacağım. Protein ağırlıklı olan bu programı kesinlikle uzun süre kullanmamanız önemli çünkü karbonhidratı uzun süre az almak kas kaybına sebep olacaktır.
4Afiyetle Diyet kitabımı okumanıza sevindim, mektubunuzda yazdığınız gibi kebap ile nasıl diyet yapılabileceği, mantı veya baklava yiyerek de formda kalınabileceğini öğreten örnek diyet listelerini yine benim aynı kitabımdan takip etmenizi öneririm.
5Kendinize yasaklar koymak yerine miktar kontrolü yapmak en doğru yoldur. Sadece zayıf olmak sağlığın göstergesi olamaz, ruhen sağlıklı ve mutlu olmak için keyif aldığınız yiyecekleri de tüketmelisiniz. Bunun için her hafta bir gün kendinizi özgür bırakmayı deneyerek başlayabilirsiniz.

Psikoloğumuzun tavsiyeleri
S.B Hanım, bu mektubunuzdan okuduğum bilgilerle size buradan yardımcı olmaya çalışacağım. Bu durumla ilgili olarak, duygu ve düşüncelerinizi bireysel psikoterapide daha ayrıntılı bir şekilde konuşmanızın, etkili sonuçlar almanızda faydalı olaca-ğını düşünüyorum. Bazı zamanlar gelir ve hepimiz hayatımızda değişiklikler yapmak isteriz. Anlıyorum ki, sizin için de üç sene önce kilo vermek bunlardan biri. Bir anlamda yasaklar koyarak, kilo vermek istediğinizi anlıyorum. Üç sene öncesini düşündüğünüzde, kilo vermeye karar vermenizde etkili olan sebepler neler olabilir, neden kendinizi kısıtlamış olabilirsiniz? Çevremizde yaşadığımız bir takım sıkıntılar, davranışlarımızı, duygularımızı etkileyebilir. Yolunda gitmeyen ilişkiler, anlaşılamama duygusu, yetersizlik hisleri yaşadığımızda kendimizi iyi hissetmeyiz. Bu hislerden uzaklaşmak için de farklı davranırız. Çok yemek yemek olabilir, hiç yememek ya da az yemek, ya da başka bir davranış olabilir. Siz de çok az yemek, istediğinizde aklınızdan neler geçiyor, bu düşüncelerinize eşlik eden duygularınız neler oluyor? Neden zayıf kalmak önemli? Bu şekilde belki mutlu oluyorsunuz. Acaba mutlu olmanızı neler sağlıyor? Sizi mutlu eden sebepleri dü-şündüğünüzde, başka neler yaptığınızda aynı mutluluğu duyarsınız? Bu bir arkadaş toplantısı olabilir, seyahat etmek olabilir, müzik aleti çalmak olabilir. Sizin için bunlar nelerdir, diye düşünün. Bunları bir kağıda not etmek, kendinizi ve duygularınızı, daha net ve açık bir şekilde anlamanıza yardımcı olacaktır. Zayıf olmayı istemede etkili birçok sebep sayabiliriz. Alışverişe gittiğimizde istediğimiz kıyafetleri giyebilmek için olabilir, daha sağlıklı olmak için olabilir. Davranışlarımızı belirleyen yukarıdakiler gibi haklı sebeplerimiz vardır. Bunlar kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Sağlıklı beslenmeyle ilgili yazıları, kitapları takip etmek gibi size iyi gelen, kendinize zaman ayıracak faaliyetlerde bulunmak hem beden, hem de ruh sağlığınız için oldukça önemli, bunlardan vazgeçmemekte fayda var.