Çocukluk dönemindeki kolesterol toplumsal bir sağlık problemidir, çocuklarda obezitenin artması ve fazla kilo sonucunda birçok problemle karşılaşıldığını gösterir.
Kolesterol karaciğer tarafından üretilen mumsu yapıda bir maddedir. Vücudumuzda yağlar tarafından yapılır ve hücre duvarı yapımında ve bazı hormon ve dokuların formunda da görev alır. Kolesterolü siz dışardan almasanız da karaciğer tarafından sağlıklı vücut fonksiyonları için üretilir.
Çocuklarda kolesterolü yükselten üç temel faktör var:
1. Beslenme; yağlardan zengin bir diyet özellikle doymuş yağlardan ve trans yağ asitlerinden yüksek beslenme (hamur işleri, atıştırmalıklar vb)
2. Kalıtım; ailede yüksek kolesterol hikayesinin olması
3. Egzersiz ve diyetin yaşam tarzı olarak benimsenmemesi sonucu gelişen obezite.
Eğer çocuğunuz sağlıklı besleniyor, aktif yaşıyor, ailede yüksek kolesterol öyküsü bulunmuyorsa ve kilo problemi yoksa onun için endişelenmenize gerek yok.
ÇOCUKLARDA YÜKSEK KOLESTEROL NASIL İZLENİR VE TEDAVİ EDİLİR?Yüksek kolesterol için riskli olan çocuklar iki yaşından itibaren takip edilmeli ve koruyucu tavsiyeler değerlendirilmelidir. Doktoru çok kolay testlerle çocuğunuzun kolesterolünün yüksek olup olmadığını açıklayabilir.
Eğer çocuğunuzun kolesterol seviyesi kabul edilebilir seviyede ise beş yılda bir değerlendirme yapılabilir. İlaç tedavisi ancak 10 yaş üstündeki çocuklarda diyet ve egzersiz değişikliklerinden sonra uygulanabilir. Sağlıklı beslenme ve egzersiz herkes için önemlidir, ancak yüksek kolesterol ve lipoprotein değeri olan kişilerde daha önemlidir.
Bu konuda en doğru kararı hekiminiz verecektir.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRMEK İÇİN 10 YOL1. Ailenizin kolesterol seviyenizi düzenli olarak kontrol ettirin.
2. Besin etiketlerini okuma alışkanlığı geliştirin. Diyetteki yağ alımı yüzde 30, doymuş yağ alımı ise yüzde 10 veya daha az olarak tavsiye edilmektedir. Doymuş yağlar tüm hayvansal ürünlerde bulunur.
3. Düşük yağ ve kolesterol içeren meyve, çiğ sebze, sade patlamış mısır, yağsız yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıkları tüketin.
4. Kırmızı et tercihlerinizi balık, tavuk, hindi, fasulye, mercimek, tofu, soya ürünleri gibi diğer ürünlerle değiştirin.
5. Tereyağ ve margarinden uzak durun, bitkisel sıvı yağları kullanın.
6. Hamur işi tüketimlerinizi mutlaka azaltın.
7. Şeker içeriği yüksek yiyecek ve içecekten kaçının. Fazla şeker tüketimi yağ depolarında artışa neden olabilir.
8. Çocuklarınıza dışarıda yemek yerken sağlıklı öğün tercihlerini öğretin.
9. Mutlaka ailece egzersiz yapın. Egzersiz kandaki HDL seviyesini yükseltmeye ve vücut için yarar sağlamaya yardımcı olur.
10. Kan değerlerinizi rutin olarak kontrol ettirin.