Bayram sofrasına, bakış açımızı sadece birlikte yemek yemek için değil, ailemiz ve sevdiklerinizin bir araya geldiği ve keyifli sohbetlerin yer aldığı özel günler olarak değiştirebilirsek o zaman beslenme tarzımızda olumlu olarak etkilenir.
Bayramlar, size de sanki kilo almamız için fırsat yaratıyormuş gibi gelmiyor mu?
İçine biraz da bayramın doğurduğu duyguları katın; bütün aile toplanmış en sevdiğiniz yemekler masada, üstelik yemekleri pişirenlerin ısrarlı sözleri hiç bitmez, işte tüm bunlar sabrınızı ve kontrolünüzü oldukça zorlar.
Keyifli ama keyifli olduğu kadar sonrasında bedel ödemeye de mecbur bırakan bu zamanlarda daha sonra pişman olmak istemiyorsanız ne yapabilirsiniz?
Bayram süresince ve sonrasında yapabileceğiniz bazı şeyler var. Bunların bir kısmı sizin önlem almanıza yardımcı olabilir. Örneğin, beslenmenizle ilgili elinizde bir plan olması, size önemli ölçüde yardım edecektir. Ayrıca bayramlarda fazla yemenize neden olan durumları keşfetmeniz, iyi bir başlama noktasıdır. İihtiyacınızdan fazla yemek pişirmemek çeşitleri sınırlamak ve ısrarlara kulak tıkamak veya sadece tadına bakma yöntemi ile tanışmak gibi.
Bayram sofrasına, bakış açımızı sadece birlikte yemek yemek için değil, ailemiz ve sevdiklerimizin bir araya geldiği ve keyifli sohbetlerin yer aldığı özel günler olarak değiştirebilirsek o zaman beslenme tarzımız da olumlu olarak etkilenir.
Bayramda kilo vermeye çabalamak yerine kilonuzu korumaya çalışmak daha doğrudur. İşte bu noktada size söyleyebileceğimiz tek şey var:
“Ölçülü beslenin ve sağlıklı yaşayın!”
Kendinize yasaklar getirmeden beslenin ama miktarlarına dikkat edin.
BOL BOL SU İÇİN
Bayramı fırsat bilip, ‘su’yu yeniden anlatmak istedim. Siz yeteri kadar içtiğinizi düşünseniz bile, çevrenizdekiler ‘su’yu tanımıyor olabilirler. Lütfen, bu yazıyı onlara okutun.
Su, yediklerimizi hücrelere taşıyan ve vücuttan dışarı atan kan ve lenf sisteminin, gözyaşının ve tükürüğün ana maddesidir. Tansiyonu kontrol eder. Zehirli maddelerin vücuttan atılması için böbrekleri yıkar. Gözlerimizin, ağzımızın, genzimizin nemini ayarlar. Sıcak olduğunda serin tutar, soğuktan koruyarak, vücut ısısını ayarlar. İyi su, vücudun ihtiyacı olan birçok minerali içerir.
Kısaca su, insan vücudunda ve yeryüzünde her yerde bulunan çok önemli bir maddedir ve yaşamak için en az oksijen kadar gereklidir. Yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının ortalama olarak yüzde 55-75’i sudur. Bu yüzdeler kişiye, vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere bağlı olarak değişirse de, tüm vücut dokuları belli miktarlarda su içerir:
* Kan, yüzde 83
* Kas, yüzde 73
* Vücut yağı, yüzde 25
* Kemikler, yüzde 22
BAYRAMDA KİLONUZU KORUYUN YETER
* Ölçülü beslenmeyi, heves olarak değil, sahip olmak istediğiniz bir alışkanlık olarak görün. Ve alışkanlık haline gelinceye kadar ‘vazgeçmeyin’.
* Yavaş yemenize yardımcı olması için, ağzımıza bir lokma aldığınız zaman, çatal-bıçağı masaya koyma alışkanlığı edinin. Çiğneyip, yutuncaya kadar
elinize almayın.
* Aç olmakla, iştahlı olmak arasındaki farkı hissedin. Bazen aç olmadığınız halde, bir yiyeceği sadece tatmak isteyebilirsiniz. Böyle zamanlarda küçük miktarlar almaya çalışın.
* Acıktığınızı düşündüğünüz birçok zaman, aslında susamış olabilirsiniz. Bir şey yemeden önce, su içmeye çalışın.
* Eğer sofrada tatlı çeşitleri varsa, olabildiğince sütlü tatlıları tercih edin. Böylece hamur tatlısı içindeki daha fazla un ve yağdan uzaklaşmış olursunuz.
* Sebzeler ve özellikle sınırsız yiyebildiğimiz salatalar bayram sofralarında da en iyi dostumuzdur.
* Eğer alkol alacaksanız bir meyvenin yerine bir kadeh şarap içmek, beslenme programınıza sadık kalmanıza yardım edebilir. Votka, rakı ve viski, şaraba göre çok daha yüksek alkol içerir ve bu yüzden çok daha kalorilidir.
* Yatmadan en az iki saat önce yemeyi bitirin.