Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Prostat kanserinde süt ve et azaltılmalı
Dünyada her yıl 11 milyon kişi kansere yakalanıyor, bunların yedi milyonu yaşamını yitiriyor. Artış sürerse, kanserli hasta sayısının 2020’de yılda 16 milyon, kaybedilen hasta sayısınınsa yılda 10 milyon kişiye ulaşması bekleniyor.
Erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer, prostat ve kolon kanseridir. Prostat kanseri 50 yaş üzeri erkeklerde daha sık görülmekle birlikte 40 yaşından itibaren tedbirli olmakta fayda var. Özellikle ailesinde prostat kanseri öyküsü varsa mutlaka erken yaşlardan itibaren kontrol ettirilmeli. Ailesinde prostat kanseri olan bireyin, olmayan bireye göre kanser olma riski 2 - 3 kat daha fazla.
Prostat kanseri Amerikalı erkekler arasında en yaygın kanser türü. Kansere bağlı ölümlerde ise akciğer kanserinden sonra ikinci sırada geliyor. Prostat kanseri ve diğer prostat sorunları için risk, genlerle güçlü bir şekilde bağlantılı olsa da diğer kontrol edilebilir yaşam tarzı faktörleri daha da önemli gibi gözüküyor. Daha yüksek prostat hastalıkları ve kanseri riski ile ilişkilendirilen faktörler arasında şunlar var:
Yüksek kan basıncı (hipertansiyon),
Diyabet (Tip 2 veya yetişkinlikte başlayan diyabet),
Kanda yüksek insülin seviyesi,
Düşük HDL (iyi kolesterol) seviyesi,
“Bira göbeği” veya “balkonu” olmak,
Hareketsiz yaşam şekli,
Yağ açısından, özellikle doymuş yağ açısından zengin beslenme,
Özellikle süt ürünlerinden, aşırı kalsiyum tüketimi,
Kırmızı et açısından zengin beslenme,
Böbrek taşı öyküsü,
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon öyküsü,
Yüksek yoğunluklu kadmiyuma maruz kalmak,
Tarım kimyasallarna maruz kalmak,
Alerjiler,
Yaşın ilerlemesi,
Göğüs kanseri gibi prostat kanseri de “hormona karşı hassas” bir hastalıktır. Oluşumu ve ilerlemesi vücuttaki doğal (vücut tarafından salgılanan) ve yapay (yiyecek ve çevreden) çeşitli hormonlardan ciddi şekilde etkileniyor. Diyet, fiziksel aktivite ve stresle başa çıkma gibi birçok yaşam şekli faktörü, vücudun bu önemli ve etkili hormonları nasıl metabolize ettiğini belirliyor.
Prostat, üretrayı kayganlaştıran ve spermin boşalmadan sonra yaşamasını sağlayan sulu, süte benzer bir sıvı üreten, ceviz büyüklünde müsküler bir salgı bezidir. Üretranın etrafını sardığından dolayı boyunu veya şeklini etkileyen bir durumdur, doğrudan idrarla ilgilidir ve cinsel işlevleri de etkiler.

Prostat sağlığı için diyet önerileri
Mümkün oldukça taze ve organik yiyecekler yiyin.
Günlük beslenmenize greyfurt ekleyin (ancak kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız önce beslenme uzmanıyla görüşmeniz uygun olur).
Düzenli olarak bakliyat tüketin.
Her gün taze sebze yiyin, özellikle kök ailesi sebzelerinden (brokoli, karnabahar, lahana, karalahana, brüksel lahanası, pancar vs). Günde dört porsiyon sebze yiyen erkeklerin prostat kanseri olma riski, günde iki  porsiyondan az yiyen erkeklerin neredeyse yarısı kadardır.
Hayvansal gıda tüketiminizi, özellikle hayvansal yağ, süt ürünleri ve kırmızı et tüketiminizi azaltın.
Beslenmenize avokado, yeşil çay, pancar ekleyin.
Sıklıkla domates ürünleri yiyin (likopen için mükemmel bir kaynak).
Tam tahıllı pirinç, makarna, ekmek ve kepekli kraker yiyin (haftada birkaç kez pirinç, makarna gibi tam tahılları domates sosu, zeytinyağ, sarmısak, soğan, baharat ve tofuyla birlikte yiyin).
Gerekli yağlar, selenyum, çinko, E vitamini, besinsel lif ve fitosterol için düzenli olarak kabuklu yemiş ve tohum yiyin. Özellikle keten tohumunu tercih edin.
Tatlı olarak taze veya kurutulmuş meyve yiyin.
Eğer et yerseniz kırmızı et yerine balık - tavuk yiyin.
Her gün baharat kullanın, özellikle biberiye, zencefil, sarmısak, zerdeçal, fesleğen, adaçayı, kekik, köri ve baharatı tercih edin.
Taze zencefil, havuç, greyfurt ve pancarın taze olarak suyunu sıkıp günlük bir bardak için. Buna brokoli ve domates suyu da eklenebilir.
Tercih olarak en fazla iki kadeh kırmızı şarap için.

Haberin Devamı

Belirtileri

Özellikle geceleri, sıklıkla idrara çıkma ihtiyacı.
İdrar yapmaya başlamada veya tutmada güçlük.
İdrara çıkamama.
Zayıf veya kesintili idrar akışı.
İdrara çıkarken ağrı veya yanma.
Ereksiyon sağlamada güçlük.
Ağrılı boşalma.
İdrar veya menide kan.
Sırtın alt kısmında, kalçada veya uylukta sıklıkla ağrı veya tutulma.

NOT: Bu belirtiler prostat kanserine özgü değildir. Özellikle ilk dördü iyi huylu bir durum olan prostat büyümesinde de tipik olarak görülür. Diğer semptomlar da enfeksiyon veya prostatit nedeniyle görülebilir. Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız hemen bir doktora gitmeniz çok önemlidir.