Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Tokluk için besinlerin dengeli oranda karbonhidrat protein ve yağ içermesi önemlidir. Bu yüzden süt, yoğurt grubu besinler Ramazan dönemi için idealdir.

Süt, yoğurt gibi proteini yüksek, aynı zamanda dengeli karbonhidrat ve yağ içeren besinler, doyurucudur ve daha uzun süre tok tutar. İftar ve sahur sofralarında mutlaka süt veya yoğurt bulundurmaya özen gösterin.

Süt, yoğurt, ayran, peynir grubu besinler protein, kalsiyum, fosfor, riboflavin olmak üzere birçok vitamin ve mineralden zengindir.

Süt grubu içeriğindeki yüksek kalsiyumla kemik ve diş sağlığında, hücrelerin çalışmasında önemlidir.

Haberin Devamı

Özellikle bel çevresindeki yağlanmanın en büyük düşmanlarından biri olan yoğurt, içeriğindeki probiyotik bakterilerle bağırsaklara da dosttur ve sindirim sistemini rahatlatır.

Aynı zamanda kalsiyum içeriğiyle vücuttaki fazla yağlarla savaşır. Yoğurtta bulunan dost bakteriler, mikroplarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir

Ramazan’da süt grubuna daha fazla yer vermek için

Sahurda yulaf ve meyveyle süt kullanabilirsiniz

Sahurda pratik bir öğün istiyorsanız ayran veya süt eşliğinde akşamdan bir sandviç hazırlayıp uykuya yeniden devam edebilirsiniz

Sütlü tatlılar iftar sonrası idealdir. Güllaç ve dondurma yaz ramazanı için hem süt almak hem de tatlı ihtiyacı için iyi seçimdir

İftarda yoğurt mutlaka yer almalı. Cacık veya ayran veya yoğurtlu soğuk çorbayla da sofranızı lezzetlendirebilirsiniz.

Neden süt içmeli?
Kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında kaynaktır.
Kemiklerin güçlü olması için gereklidir
Büyüme ve gelişmeyi destekler.
İleri yaşlarda osteoporozdan korur.
Enfeksiyonlara karşı koruyucudur
Vücut ağırlığının korunmasında etkilidir.
Sindirim sistemini düzene sokar.
Diş çürüklerini önlemeye yardımcıdır.
Yoğurt geleneksel beslenmemizin önemli bir parçasıdır ve mutfakların demirbaşıdır, tok tutması kalsiyum kaynağı olması sindirime yardımcılığıyla Ramazan beslenmesinde mutlaka yer almalıdır. Yapılan araştırmalar yoğurt yeme alışkanlığı olanların olmayanlara göre daha dengeli beslenip besin öğelerini daha dengeli aldıklarını gösteriyor.
Araştırmacılar yoğurt yiyen bir grup insanı takibe alınıp yoğurt tüketmeyenlerle kıyaslandığında; meyve, sebze, fındık, balık, kepekli gıdalar gibi sağlık açısından önemli yiyeceklerin yeme alışkanlıklarının daha fazla olduğunu görmüşler.
Yoğurt yiyen gruptakilerin günlük aldıkları kalori oranları da yoğurt tüketmeyenlere göre daha az ve dengeli olarak bildiriliyor. Bu özellik yoğurdun dengeli protein veya yağ içermesi sebebiyle tokluk hissine olumlu katkısından ve kan şekerini dengelemesinden kaynaklanıyor olabilir diye bildiriliyor.
Süt-yoğurtla gelen 3 kalkan
Kalsiyum En önemli işlevi kemik ve diş sağlığını korumak ve gelişimlerini sağlamaktır, damar sağlığı için önemlidir.
Fosfor hücrelerde enerji üretimine yardımcı etki gösterir. Vücutta hücre yenilenmesinde ve çoğalmasında etkili olan DNA ve RNA’nın temel parçalarındandır.
Riboflavin büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir.