Sıcacık pideler, tulum peyniri, zeytin, bal, reçel... Güzel Ramazan sofralarının ardından bayramda da tatlı konusunda sınır tanımıyorsanız. Sakın vücut ağırlığınızdaki artış sebebiyle bayram ertesi kendinizi aç bırakarak cezalandırmayı düşünmeyin. Hemen bu düşünceden uzaklaşın.
Kilo vermek için aç kalmak en ilkel ve en zararlı davranış olur. Bedeninize iyi davranın aynen üzerine titrediğiniz çocuğunuz veya sevgiliniz veya anne babanız veya eşiniz gibi. Üstelik vücudunuza iyi bakmak sadece belirli dönemleri kapsamamalı her gün her saati kapsamalı ve özel günlerde de bu işin önemi göz ardı edilmemelidir.
Hayati fonksiyonları tam olarak düzenli yapabilmek için günlük ihtiyacınız olan enerjiyi, besin öğelerini,
vitamin ve mineralleri düzenli bir şekilde almalı ve bunun yanında fiziksel aktivite ile vücudumuzu çalıştırmayı unutmamalıyız. Bayram veya Ramazan veya yaz tatilinde sağlığınız hep önceliğiniz olmalı. Çok katı bir beslenme listesi veya sıkı kurallardan bahsetmiyorum.
Her besinden ölçülü yemek ve abartmamak en doğrusu. Çünkü daha sonra yine siz üzüleceksiniz ve daha fazla enerji harcamak zorunda kalacaksınız. Bir düşünün; ben ramazanda ve bayramda vücuduma iyi baktım mı? Neler tükettim? Ne kadar tükettim? Ne zaman tükettim?
Sağlıklı beslenmenin sezonu yok, bunu lütfen unutmayın. Nasıl ki her saniye nefes almamız gerekiyorsa her zaman ne olursa olsun ( hastalık, toplantı yemekleri, davetiyeler, Ramazan Bayramı, oruç dönemi, yılbaşı...) düzenli olarak, dengeli ve sağlıklı beslenmek vücudumuzun ihtiyacıdır, hakkıdır. Çünkü bir sonraki güne bizi hazırlayan bizi ayakta tutmaya çalışan yine aynı bedenimizdir.
İdeali haftada bir kiloRamazan ve bayramda kilo aldıysanız, bayram sonrası bu kiloyu vermek için sakın telaşa kapılıp size zarar verecek yöntemleri tercih etmeyin. Yaklaşık 35 günde aldığınız bu kiloları üç günde veya bir haftada vermek üzere odaklanmayın.
Hızlı kilo verme diyetlerinden uzak durun ve haftada bir kilo verecek şekilde içinde her besinden bulunan az ve sık yemek yeme esasına dayanan ve beraberinde egzersiz olan bir diyetisyen tarafından planlanmış programlar yapın. Ekmek ve karbonhidratı tamamen kesen diyetler, tek besin diyetleri gibi diyetleri size mucize ve sihir vaat eden programları sakın uygulamayın.
İlkemiz ‘sağlıklı ve dengeli beslenme’ şeklinde olmalı Uzun süreli bir açlık yaşanan oruç döneminde yanlış beslenme ve sonrasında sonra birdenbire yemeklere, içeceklere yüklenme, reflü, gastrit, ülser, uyku problemi, vücutta yağlanma, kan yağlarında artma, ödem, hazımsızlık gibi problemlerle açabilir.
Günlük beslenmenizde ara öğünler ilave ederek metabolizmanın çalışmasına katkıda bulunabilirsiniz. Ama ara öğün içeriklerine dikkat etmeniz de önemlidir. Özellikle saflaştırılmış ürünler, şeker, şekerli ürünler yerine daha komplike besinleri tercih etmeniz (meyve, süt, peynir, kepekli ekmek..) daha doğru olacaktır.
Çok yoğunsanız ve ara öğün yapacak vaktimiz yoksa yanınızda taşıyabileceğiniz kuru meyve, ceviz veya fındık, diyet bisküvi veya minik peynirli bir sandviç bile sizin metabolizmanızı çalıştıracak ve o esnada ihtiyacınız olan enerjiyi sağlayacaktır.
Akşam yemeklerinde çok ağır yemekler yenilmemesi, porsiyonların makul ölçülerde olması da önemlidir. Bu yüzden akşamüstü yapılan sağlıklı atıştırmalar bizim akşam yemeğimizi pozitif etkileyecek ve daha çabuk doymanıza katkıda bulunacaktır.
Kızartmalar, kavurmalar yerine buğlama, haşlama, fırınlama metodu kullanılmış yemekleri tüketmeye özen gösteriniz.
Karbonhidratlardan korkmayın ama şeker, şekerli gıdalar yerine daima kompleks olan, kepekli ürünler, meyve, tahıllar, bakliyatlar tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Ilımlı karbonhidrat alımı şişmanlığı önler.
Egzersiz vücudunuzda birçok sistem için önemlidir. Özellikle kadınlarda osteoporoz riskini azaltır. Kaslarınızı egzersizi ile korumanız ve artırmanız ilerleyen yaşlarda kas kaybına dayalı metabolizma yavaşlamasını ve su kaybını azaltır. Fazla olan yağ kitlesinin vücuttan uzaklaşmasını sağlar. Ayrıca egzersiz ile doğal bir morfin olup size mutluluk verecek olan endorfin hormonu da salınır.